Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GODIŠNJICA ZLOČINA

Cveće i venci za srebreničke žrtve

Autor: Ekipa ALO! | 12.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, juče je u Memorijalnom centru Potočari označen početak komemorativnog dela obežavanja 19. godišnjice masovnih ubistava bošnjačkog stanovništva u Srebrenici, koja su, prema optužnici Haškog tribunala, počinili pripadnici Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine.

Juče su pokopani ostaci još 175 žrtava

Juče su pokopani ostaci još 175 žrtava | Foto: AP

Nakon toga, cveće i vence na spomen-obeležje položile su brojne delegacije iz političkog života BiH i predstavnici diplomatskog kora, kao i mnogih udruženja, organizacija i verskih i vojnih struktura.


Pored predsedavajućeg i člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, počast žrtvama su polaganjem cveća odale i delegacije niza zemalja, među kojima i Sjedinjene Američke Države, Saudijska Arabija, Francuska, Irak, Nemačka, Rumunija, Grčka, Španija, Makedonija i Švajcarska.

U Memorijalnom centru nakon toga su kolektivno pokopani posmrtni ostaci još 175 tokom ove godine identifikovanih srebreničkih žrtava i uz prethodno sahranjenih 6.066, od juče ih je 6.241.

Komemoracija je bila verskog karaktera, a načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je i predsednik organizacionog odbora skupa, poručio je na komemoraciji da je zločin u Srebrenici „najveći u Evropi u drugoj polovini 20. veka“.

Dan žalosti u znak  sećanja na žrtve

Dan žalosti u znak sećanja na žrtve | Foto: AP


Ispraćaju srebreničkih žrtava prisustvovali su članovi porodica, prijatelji, brojni građani i domaći i međunarodni zvaničnici. U Federaciji BiH i distriktu Brčko juče je bio dan žalosti u znak sećanja na taj zločin i kao izraz poštovanja prema ubijenim Bošanjacima.

Kako se navodi u presudama Haškog tribunala, u Srebrenici su u julu 1995. godine jedinice Vojske Republike Srpske, predvođene Ratkom Mladićem, ubile oko 8.000 Bošnjaka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP