Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA POTVRDILA DINKIĆEVE OPTUŽBE

Cvetkovićeva vlada
prikrila preterani dug

Autor: | 27.12.2012 - 08:02:00h | Komentara: 4

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je dug opšteg nivoa Republike Srbije 31. decembra 2011. godine, u odnosu na ostvareni BDP, iznosio 51 odsto, što je iznad nivoa od 45 odsto, koliko je predviđeno Zakonom o budžetskom sistemu, saopštio je juče Radoslav Sretenović, predsednik DRI.

Revizori nisu uspeli da istraže poslovanje „Srbijagasa“

Revizori nisu uspeli da istraže poslovanje „Srbijagasa“ | Foto: Beta

Revizori su češljajući budžet zaključili i da su ta dugovanja prikazana u javnosti manjim za 992,87 miliona evra!


Prema izveštaju DRI, manje su iskazane obaveze u iznosu od 10 milijardi dinara, koje se odnose na obaveze Srbije po kreditima od domaćih poslovnih banaka, realizovanih preko Fonda za razvoj, za projekte u funkciji podsticaja građevinske industrije. To se pre svega odnosi na obaveze Ministarstva za infrastrukturu i energetiku za izvedene radove na izgradnji Koridora 10 i 11.

Radoslav Sretenović, predsednik DRI, otkrio je juče i da je kontrolom 122 subjekta u 2011. godini DRI utvrdila nepravilnosti u javnim nabavkama koje premašuju 47 milijardi dinara, što je više od 400 miliona evra! Prema njegovim rečima, ugovori koji su zaključeni bez sprovedenih postupaka javnih nabavki čine čak 84,65 odsto ukupnih nepravilnosti.

Kada je reč o javnim nabavkama dobara, usluga i radova, pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva čini 1,7 odsto nepravilnosti, dok u 3,7 odsto slučajeva izvršene javne nabavke nisu bile predviđene godišnjim planom nabavki.

Mirko Cvetković

Mirko Cvetković


- Vrednost javnih nabavki koje nisu oglašene u „Službenom glasniku“ i na portalu javnih nabavki u prošloj godini je 1,7 milijardi dinara, što čini 3,8 odsto od ukupnih nepravilnosti u primeni Zakona o javnim nabavkama - poručio je Sretenović i dodao da je DRI tražila da se povećaju novčane kazne, kao i da se uvede krivična odgovornost za nepravilnosti u postupku javnih nabavki.

DRI je prema Sretenovićevim rečima ispitivala i poslovanje „Srbijagasa“, međutim, izveštaj o poslovanju tog javnog preduzeća još nije konačan jer je, kako je rekao predsednik DRI, bio potreban „složen sistem revizije“, ali je bilo i „opstrukcije od onih koji su zaduženi za dostavljanje dokumenata“.
Govoreći o prijavama, Sretenović je najavio i da će DRI podneti prekršajne prijave protiv Ministarstva pravde i Ministarstva vera i dijaspore i 16 javnih preduzeća zbog nepravilnosti prilikom javnih nabavki.

- Početkom 2013, DRI će podneti više zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, ali i krivične prijave i više prijava za privredne prestupe protiv odgovornih lica - poručio je Sretenović.

GSP „Beograd” duguje 1,4 milijarde dinara!

Sretenović je otkrio juče i da GSP „Beograd“ nije uplatio obavezne poreze i doprinose u iznosu od preko milijardu i 400 miliona dinara. Međutim, u tom preduzeću napominju da se radi o dugovanjima još iz 2010, a da su tokom 2011. redovno, sa malim zakašnjenjima, podmirivali sve obaveze.
- JKP GSP „Beograd“ ima neplaćeni dug za poreze i doprinose iz 2010. godine u iznosu od 1,5 milijardi dinara, koje će rešavati zajedno sa svojim osnivačem, u skladu sa Zakonom o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga - poručili su u GSP-u za naš list.

Poslednji komentari
  • bolji zivot Vreme: 27.12.2012 21:21h

    Ko zna sta ce sve isplivati kad je prethodna vlada u pitanju.....

  • vera Vreme: 27.12.2012 21:21h

    Auuu Cvetkovicu!!!

  • razocarana Vreme: 27.12.2012 21:21h

    Bruka i sramota! Sreca te se sve pre ili kasnije sazna...

  • ksenija Vreme: 27.12.2012 21:22h

    Rekla bih da se za ovakve stvari ide u zatvor.....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP