Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RADIO-TELEVIZIJA KURŠUMLIJA DOSKOČILA VISOKIM NAKNADAMA SOKOJ-A I OFPS-A

Cvrkutom ptica protiv „muzičkog dinara”

Autor: Sanja Đorđević | 19.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Visoki nameti za „muzički dinar“ po svemu sudeći nateraće brojne emitere da se dovijaju kako bi ih izbegli, a jedni od prvih koji su se dosetili kako da im doskoče su vlasnici Radio-televizije Kuršumlija (RTK).

Umesto muzičkih  želja gledalaca  uveli emitovanje  umrlica sugrađana  i obaveštenja o  parastosima

Umesto muzičkih želja gledalaca uveli emitovanje umrlica sugrađana i obaveštenja o parastosima

Oni su, naime, odlučili da iz svojih programa u potpunosti otklone autorsku muziku i reklame i oglase „podvlače“ zvucima iz prirode poput cvrkuta ptica, žubora potoka, fijuka vetra, ali i crkvenih zvona i rada motora!

Takođe su umesto muzičkih želja gledalaca uveli emitovanje umrlica sugrađana i obaveštenja o parastosima. Kolektivne organizacije za zaštitu autorskog i srodnih prava SOKOJ i OFPS nastavile su, međutim, da im i pored toga šalju račune za naplatu „muzičkog dinara“, tvrdi za „Alo!“ Slavko Savić, glavni i odgovorni urednik RTK-a.

OFPS: Nisu nam
jasne tvrdnje RTV Kuršumlija


Iz OFPS-a poručuju da sa RTV Kuršumlija imaju zaključen ugovor kojim se reguliše plaćanje naknade za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, kao i da se na internet stranici „RTV Kuršumlija“ mogu „jasno videti neki prilozi iz njihovog programa gde se koriste autorska dela, fonogrami i interpretacije“.
- Iz napred navedenih razloga nam apsolutno nisu jasne tvrdnje RTV Kuršumlija - navode iz te organizacije.

- RTK je osnovan 1994. i od početka smo uredno plaćali SOKOJ-u i OFPS-u naknade po formuli koju smo sa njima ugovorili još 2007. SOKOJU-u smo tako plaćali naknadu od 2,5 odsto bruto godišnjeg prometa, što je u našem slučaju iznosilo oko 50.000 dinara godišnje. Sličnu sumu plaćali smo i OFPS-u - navodi Savić i dodaje da je problem nastao 2009, kada su ove organizacije „jednostrano donele nove pravilnike i takozvanu minimalnu naknadu”, prema kojoj je RTK-u obračunata mesečna obaveza od 46.000 dinara za SOKOJ i 19.400 dinara za OFPS.

- To je za nas bilo neprihvatljivo, pa smo nastavili da uplaćujemo iznose prema ugovorima iz 2007. koji nikada nisu ni raskinuti, a istovremeno smo izbacili spotove, pa je muzika kao podloga ostala samo u reklamama i video-oglasima. Međutim, početkom prošle godine, ove organizacije su nas tužile, pa smo istog trenutka potpuno izbacili autorsku muziku.

Fakture i dalje stižu: Slavko Savić

Fakture i dalje stižu: Slavko Savić

Umesto toga smo u reklame uveli cvrkut ptica, žubor potoka, fijuk vetra, crkvena zvona i rad motora - navodi glodur RTK-a. On napominje da po osnovu tužbi za 2009. i 2010. godinu SOKOJ i OFPS traže po oko 700.000 dinara za naknade i kamate.

- Iako prošle i ove godine nismo emitovali muziku, uradno nam stižu fakture i za taj period. Više puta sam ih obaveštavao imejlom, poštom i telefonskim putem da ne puštam muziku, ali nikakav odgovor, osim opomena, od njih ne dobijam - kaže Savić, kome smeta što mu te organizacije nisu objasnile ni koliko zapravo košta emitovanje pesme.

- Kada bih to znao, mogao bih da odlučim koliko pesama mogu da priuštim. Ali, po njihovim sadašnjim naknadama, da nikakvih drugih troškova nemamo, trebalo bi da radimo samo za SOKOJ i OFPS - zaključio je Savić, koji kao urednik vodi porodičnu firmu RTK, na čijem je čelu kao vlasnik njegov sin Čedomir.

Konceptu bez muzičkog poslovanja RTK je prilagodio i radio-program, na kojem Savići zapravo direktno prenose televizijski program. Pošto na televiziji prikazuju i emisije preuzete od drugih lokalnih medija, Savići su i za muziku u tim emisijama našli rešenje.

- Snimio sam ovde jednog lokalca iz sela kako svira diple, instrument nalik fruli, pa to ubacim umesto muzike u preuzetim emisijama. Pošto on nikada ne uspe da ponovi istu melodiju, za to i ne traži naknadu za autorska prava - navodi domišljati glodur Savić.

SOKOJ: RTK tužen samo za 2009. i 2010.

U SOKOJ-u objašnjavaju da ta organizacija podnosi tužbu kod nadležnog suda protiv korisnika koji ne ispunjava svoje ugovorene obaveze za korišćenje muzičkog repertoara koji SOKOJ štiti, a da je u tom smislu RTK tužen za 2009. i 2010. godinu.
- Radio-televizija Kuršumlija ima zaključen ugovor sa SOKOJ-em. Dok god korisnik, u ovom slučaju Radio-televizija Kuršumlija, ne izmeni ugovor sa SOKOJ-em, u obavezi je da ispoštuje sve svoje ugovorene obaveze - navode u toj organizaciji.

Poslednji komentari
  • Djura_cenzura Vreme: 19.12.2013 13:45h

    U Srbiji raste samo broj tajkuna, trutova, secikesa i dzabalebarosa. Nenormalno se bogate i izmisljaju ko ce osmisliti bolji masakr a Vlada cuti i uziva.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP