Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ASFALT PUKAO KAO PAPIR

Da gledaš i ne veruješ: Otvorio se krater u sred Borče! (FOTO)

Autor: Večernje novosti | 21.03.2014 - 16:48:00h | Komentara: 1

Na uglu ulica JNA i Branka Radičevića, u neposrednoj blizini Osnovne škole "Stevan Sremac" u Borči asfalt je na pojedinim delovima potonuo dva metra, pa je nastao krater raspona 30 sa 20 metara.

Krater u sred Borče

Krater u sred Borče | Foto: tviter

Srećom, ne radi se o nekoj paranormalnoj aktivnosti, već je "kriv" kanalizacioni kolektor koji je pukao, pa je voda koja se izlivala u proteklom periodu isprala zemljište koje je potonulo.
Radnici "Vodovoda i kanalizacije" u četvrtak su započeli sanaciju, a kako kaže Zoran Matić, izvršni direktor za kanalizacione sisteme, radiće se sigurno deset dana. Međutim, iako je cev van upotrebe, Borčani mogu da koriste kanalizaciju.
- Postavljene su pumpe da premoste problematičnu deonicu i prepumpaju otpadne vode, ali se građanima, ipak, preporučuje da racionalno puštaju vodu, da bi bio manji dotok, kako se ne bi zapušile cevi - objašnjava Matić.
Matić tvrdi da je oscilacija podzemnih voda i nepovoljan geološki sastav terena veliki problem u celoj Borči, naročito kada je kopanjem kanalizacije pre 40 godina poremećeno prirodno stanje.
- Na tom mestu se pružaju dva kolektora i pretpostavljamo da je pukao jedan, ali videćemo kad otkopamo. Treba prvo da se izbuše šest bunara koji će da izvuku podzemne vode, kako bi oborili njihov nivo, da možemo da radimo. Podzemne vode su ovde na dva, a cevi na šest metara.
Matić smatra da se radi o velikoj havariji, a kolektori su betonski, pa je potrebno izliti nove koji bi zamenili dotrajale.
Odmah uz raskrsnicu je crpna stanica "Borča", koja kupi kanalizaciju iz polovine ovog naselja i dalje je otpravlja u Dunav. Zaposleni su na vreme videli da je asfalt počeo da tone, pa je pre nekoliko dana postavljena ograda kako vozila ne bi prolazila. Ipak, ozbiljniji radovi na sanaciji počeli su tek kad je zemljište potpuno propalo. U sredu je otkačena i bandera na ivici rupe, a strujni kablovi su vezani za jednu omoriku i novopostavljenu banderu.
HAVARIJA I PRE DESET GODINA
NA istom mestu pre deset godina dogodila se identična havarija. I tada je pukla kanalizaciona cev i asfalt je propao, ali u nešto manjem obimu. Sanacija je tada trajala nedeljama.
ČEKALI SU DA SE SVE URUŠI
Dragoslav Milin koji živi u kući tik uz raskrsnicu kaže da je pre osam dana primetio da zemljište tone i da je obavestio kol-centar "Vodovoda i kanalizacije".
- Rekli su mi da znaju za problem i da rade na tome, ali koliko sam ja mogao da vidim na terenu ispred kuće, ozbiljniji radovi su počeli tek kad je sve propalo - kaže Milin. - Cela organizacija oko ovog problema im je bila traljava. Prekjuče su mi stavili privremenu banderu za struju u dvorište, a sada kopaju da blindiraju vodovod. Isto se desilo i 2005. Tada mi je propala cela ograda do ulice, pa sam posle novu postavljao.
 
Poslednji komentari
  • MrX Vreme: 21.03.2014 18:08h

    Auuu, al' ste grubi! Otvorio se krater na Paliluli, a ne u Borči! Sinoć ste pisali da je pronađen leš na Paliluli! Zvuči, onako, beogradski! Ko Batajnica što je Zemun!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP