Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROLONGIRANA ODLUKA

Da li će "fiat" u Rusiju znaćemo u maju

Autor: Tanjug | 15.04.2015 - 15:10:00h | Komentara: 0

Bescarinski uvoz kragujevačkog "fijata 500 L" u Rusiju i zemlje carinskog saveza biće predmet razmatranja tek krajem aprila ili početkom maja, iako se očekivalo da Savet Evroazijske ekonomske komisije o tome odlučuje danas.

Fijat

Fijat

Razmatranje izveštaja koji priprema Ministarstvo industrije i trgovine Ruske Federacije "odloženo je za kraj aprila ili početak maja" iz tehničkih razloga, izjavio je danas za rusko glasilo Sputnjik, načelnik pres-službe Evroazijske ekonomske komisije Valerij Petrov.


"Pritom, razmatranje referata ne znači da će odluka (o isporukama) biti doneta istog dana, odluka može biti preliminarna", precizirao je Petrov.
Savet Evroazijske ekonomske komisije je, kako je u izjavi za Tanjug ranije najavio šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji, Andrej Hripunov, trebalo danas da razmatra pitanje bescarinskog uvoza vozila "fijat 500 L", koja se proizvode u Kragujevcu.

Hripunov je početkom aprila rekao Tanjugu da bi bescarinski izvoz Fijatovih vozila iz Kragujevca u Rusiju mogao početi već u prvoj polovini ove godine, ako se do tada obave sve neophodne procedure i pregovori, dodajući da očekuje da će odluka o tome biti doneta 15. aprila.

"Rusija je spremna i završila je sve neophodne procedure za bescarinski uvoz automobila Fijat koji se proizvodi u Srbiji, ali je neophodno da se sve usaglasi sa ostalim zemljama članicama Evroazijske ekonomske unije-Belorusijom i Kazahstanom, jer Rusija ne može jednostrano da donese takvu odluku", rekao je on.

Rusija je stavila to pitanje na dnevni red sednice Saveta Evroazijske ekonomske komisije 15. aprila, naveo je Hripunov i najavio da će, ako ta odluka bude pozitivna, potom biti formirani pregovarački timovi koji će se baviti detaljnijim pitanjima izvoza automobila.

On je precizirao da se radi o uzajamnoj kvoti za izvoz automobila Fijat iz Srbije u Rusiju, uz istovremeno odobrenje bescarinskog uvoza nekih automobila ruskih proizvodjača u Srbiju.

Hripunov je naglasio da se još ne zna o kolikoj kvoti automobila je reč i da će to pitanje rešavati stručnjaci dve zemlje, ali je ocenio da bi za početak moglo se radi o minimum 5.000 "fića", s tim što bi, ako prva kvota bude dobro prošla, mogla da se dogovori i druga kvota.

"Najvažnije je da se napravi prvi korak, jer se radi o uzajamno korisnoj saradnji," poručio je Hripunov.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP