Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVE VESTI IZ BRISELA

Da li će kasniti izveštaj o Srbiji?

Autor: Vesti online | 13.04.2013 - 20:02:00h | Komentara: 0

Zbog neizvesnosti oko eventualnog nastavka pregovora i postizanja dogovora Beograd - Priština, izveštaj Evropske komisije o Srbiji verovatno će kasniti i neće biti objavljen 16. aprila kako je bilo najavljeno - saznaju "Vesti" iz izvora u EK.

Ketrin Ešton

Ketrin Ešton | Foto: FoNet

Ovo potvrđuje i kalendar Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje. On će u utorak u Strazburu u Evropskom parlamentu učestvovati na sastanku zatvorenom za javnost na koji su pozvani predsednik i potpredsednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (EP), izvestioci za Srbiju i Kosovo, koordinatori i savetnici političkih grupa. Kako se očekuje, većina političkih grupa u EP izdaće iduće nedelje saopštenja o stavu oko Srbije i Kosova.

Kao i do sada Evropski parlament velikom većinom, kako na desnici tako i na

Eštonova (ne)dolazi

u Beograd!

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će u Beograd 17. aprila doći visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i da je ta poseta dogovorena pre mesec dana. Njena portparolka Maja Kocijančić to nije mogla da potvrdi. Premijer je ocenio da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU čak i ako ne postigne dogovor s Prištinom. Upitan da li će ići na novu rundu pregovora, Dačić je odgovorio negativno.

levici zagovara nezavisnost Kosova i prihvatanje Ahtisarijevog plana. Predsednik odbora za spoljne poslove je nemački Elmar Brok, član najveće političke grupe u EP - konzervativne Narodne evropske partije (PPE). Brok u svojim izjavama ne krije da smatra da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova ako želi u EU.


Jedini glasovi u prilog politici Srbije i njenom zahtevu da održi makar formalni suverenitet na Kosovu čuju se tokom debata u EP iz redova krajnje desnice ili evro-skeptika, što u suštini samo povećava marginalizaciju Srbije na međunarodnoj političkoj sceni.


Balkan već dugo nije tema u središtu političkog interesovanja zemalja EU i bavljenje njime prepušteno je Nemačkoj. Zato su nemački i austrijski poslanici najaktivniji kada je reč o Kosovu, a ostali ih samo slede. Nemačkim konzervativcima se ne žuri da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora o prijemu sa EU tim pre što se približavaju izbori u njihovoj zemlji čiji birači većinom ne žele da čuju za proširenje EU iako im je preko potrebna strana radna snaga.

Svanuće i 17. april

Dačić je rekao da 16. april, kada je predviđeno da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton podnese izveštaj Evropskoj komisiji, nije "dan de" za evropske integracije Srbije.
- Niti je 16. april dan de, niti će se srušiti svi naši snovi o EU i Kosovu. Svanuće i 17. april - rekao je Dačić.

Inače, sagovornici "Vesti" iz redova konzervativnih poslanika kažu da se od Srbije u Briselu, zapravo, očekivalo da prosto prihvati plan iz 2008. koji je ranije odbila, a za koji je autor Marti Ahtisari dobio Nobelovu nagradu. Sa stanovišta Berlina, prihvativši ovaj plan Priština je već napravila kompromis pa nema govora o nekim dodatnim pritiscima koje Beograd traži.


- Zajednice opština koje Beograd predlaže za nas su zapravo prerađene paralelne institucije - rekao je sagovornik "Vesti", koji je ocenio da "pregovora u Briselu nije ni bilo". Nemačka je pregovore Priština-Beograd pozdravila "radi reda, jer su lideri Kosova i Srbije seli za isti sto", rekao je naš sagovornik.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP