Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SIGURNOSNI POJAS

Da li pojas smanjuje posledice u nesreći?

Autor: E. A. | 26.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Pojas smanjuje rizik od teških telesnih povreda u saobraćajnim nezgodama za oko 60-70 odsto, a rizik od smrtnih povreda do 50 odsto na prednjem sedištu, odnosno za putnike na zadnjem sedištu do 75 odsto.

Pojasevi se u Srbiji malo koriste, posebno na zadnjem sedištu. Ako se osvrnemo na podatak da je u 2013. godini, teške telesne i smrtne povrede zadobilo 3.087 vozača i putnika u automobilima, postaje očigledno da se u Srbiji veliki broj stradanja u saobraćaju može sprečiti samo ukoliko ljudi počnu da vezuju pojaseve.

Obavezna upotreba sigurnosnog pojasa jedna je od najuspešnijih mera u prevenciji saobraćajnih nezgoda koja je spasla mnogo života. U Republici Srbiji, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozač i putnici u motornom vozilu dužni su da koriste sigurnosni pojas, kako na prednjem, tako i na zadnjem sedištu.

Na svetskom nivou u čak 111 zemalja postoji obaveza vezivanja pojasa na svim mestima u automobilu, što pokriva 69% svetske populacije. U razvijenim zemljama sveta u kojima je viši nivo svesti o problemima u saobraćaju, upotreba sigurnosnog pojasa je čak 98%. Efikasnost pojasa zavisi od tipa saobraćajne nezgode. Pojas je, na primer, izuzetno efektivan u čeonim sudarima (43%), koji su vrlo česti (59%), i prilikom prevrtanja vozila (77%), koje u ukupnom broju nezgoda učestvuje sa 14%.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP