Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZA HRANU MORA PARA DA SE IMA

Da li znate gde se vrte najveće pare u Srbiji?

Autor: Tanjug | 02.01.2015 - 09:53:00h | Komentara: 1

Pijace su najjače tržište u Srbiji, a na njima građani troše 70 odsto kućnog budžeta.

Svaki put treba  više para za pijacu

Jedna od beogradskih pijaca | Foto: Rajko Ristić

Na 410 pijaca u Srbiji - zelenih, mešovitih, robnih, kvantaških, mlečnih, stočnih, sa više od 60.000 tezgi, godišnje se ostvari promet od 28 milijardi dinara, a samo na zelenim pijacama, kojih je 139 oko sedam milijardi dinara, kaže autor knjige "Upravljanje transformacijom pijaca" Nebojša Batalović.

- U Srbiji ima 143 Pijačne uprave i 410 pijaca i na njima radi 80.000 ljudi, a snabdeva 67 odsto stanovništva. U ukupnom prometu i otkupu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji pijace učestvuju sa oko 20 odsto - rekao je Batalović, koji je i bivši predsednik Odbora Privredne komore Srbije za komunalne delatnosti i pijace.
Pijačne uprave, samo na osnovu poreza na dodatnu vrednost u budžet države godišnje uplate 600 miliona dinara, tvrdi on.
Napominjujući da pijace predstavljaju tržišni barometar koji je veoma osetljiv na sve oscilacije u ponudi i tražnji, Batalović je dodao da "niko tačno ne zna" koliko je ljudi direktno vezano za pijacu, ako se uzmu u obzir proizvođači, prerada, prevoz, ali je sigurno da pijace pružaju egzistenciju zavidnom broju ljudi.
Ističući da su pijace najjače tržište u Srbiji na kojima građani troše 70 odsto kućnog budžeta, on dodaje da oko 95 odsto ukupne ponude na pijačnim tezgama čini individualni sektor, u čemu poljoprivrednici učestvuju sa 70 odsto.
 
- Zbog ovako velikog učešća poljoprivrednika, država mora naći interes da investira u poljoprivredu, jer tu su i radna mesta - ocenio je Batalović.
Prema njegovim rečima, u Srbiji je više od 90 odsto poljoprivrednih proizvođača koji proizvode na površinama manjim od 30 hektara, proizvodnja poslednjih godina specijalizuje se i sve je veća u staklenicima i plastenicima, tako da se na pijacama menja odnos ponude i potražnje.
- O ukidanju pijaca niko u Evropi ne razmišlja. Naprotiv, rade intenzivno na njihovom razvoju, pre svega veletržnica na kojima se snabdevaju i hipermarketi - rekao je Batalović.
On smatra da je atraktivnost pijaca i u tome što malo koja druga prodajna mesta omogućavaju da se uspostavlja neposredni kontakt kupca sa proizvođačem.
- Pijace su jedino mesto gde tržišni mehanizmi funkcionišu bez ograničenja i gde se cene slobodno formiraju - rekao je Batalović.
Privatizacijom pijaca obezbeđuje se smanjivanje direktnih uticaja državnih intervencija, ali one, i u izmenjenim uslovima neće imati alternativu jer su, pre svega, fleksibilni tržišni instituti, ocenio je Batalović.
Batalović, koji je i član rukovodećeg tima JKP "Standard" u Jagodini, je mišljenja da su, uz sve prednosti, pijace u Srbiji, a ima ih u 166 gradova,
"zapostavljena mesta i najmanje istraženi deo nauke o trgovini".
Ne posvećuje im se dužna pažnja, marginalizovane su i tretirane kao komunalna delatnost i sporedne tržišne institucije, ocenio je on.
Batalović je istakao da će, na perspektivu pijaca dominantan uticaj imati stanje, organizovanost i prespektiva poljoprivredne proizvodnje, razvijenost i organizovanost maloprodaje.
Naše kvantaške pijace, sve više su slične veletržnicama u svetu, kao centrima prodaje na veliko, smatra Batalović, dodajući da je najjača i najorganizovanija Kvantaška pijaca u Srbiji u Beogradu, da posluje u okviru Gradske pijace, locirana u Surčinu.
 
Iako nema sve atribute Veletržnice, ova pijaca je član Svetske organizacije Veletržnica, istakao je Batalović i napomenuo da su prodavci na ovoj pijaci 35 odsto iz Beograda, a 65 odsto dolaze iz drugih mesta Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, dok veletrgovci uglavnom robu dovoze iz Makedonije i Grčke.
Batalović napominje da na Kvantaškoj pijaci u Beogradu najviše kupuju prekupci i to više od 38 odsto, radi dalje prodaje u drugim mestima u Srbiji ili drugim državama. Posle beogradske, napominje Batalović, druga po veličini Kvantaška pijaca u Srbiji je u Nišu.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • miroslav Vreme: 02.01.2015 12:21h

    diogen mora da potrosi gomilu sveca da pronadje proizvodjaca na zelenoj pijaci.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP