Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MARIJIN OTAC

Da se više nijedan
zakon ne zove po detetu!

Autor: Tanjug | 26.03.2013 - 14:36:00h | Komentara: 2

"Želim da nova zakonska rešenja o zaštiti dece od silovatelja i pedofila budu preventivna, da se bave uzrocima, a ne posledicama i da se više nijedan zakon u Srbiji ne zove po nekom detetu", izjavio je danas Slobodan Jovanović, otac osmogodišnje Marije koja je 2010. godine silovana i ubijena, a na čiju inicijativu skupština Srbije danas raspravlja o tim rešenjima.

Slobodan na  ćerkinom grobu

Slobodan na ćerkinom grobu

- Želim da naša Marija bude poslednje dete po kome će neki zakon nositi ime - rekao je Jovanović i dodao da je cilj predloženih rešenja da silovatelje i pedofile nateraju da odustanu od svih zlih namera.
Jovanović je zahvalio poslanicima, Ministarstvu pravde i državne uprave i vladi Srbije što, kako je rekao, nisu tražili razloge već što su našli način da Srbija dobije taj zakon.
Reč je o Predlogu zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, za koji predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i poslanik SNS Vladimir Cvijan veruje da će biti jednoglasno usvojen i da će doprineti bezbednosti građana.

Cvijan je kazao da će njegovim usvajanjem silovatelji i pedofili, koje je nazvao seksualnim predatorima, posle odsluženja kazne biti posebno praćeni i da će biti obavezni da se redovno javljaju policiji i drugim nadležnim institucijama i da će im biti zabranjen prilazak kafićima i drugim objektima gde se nalaze deca.

Žrtva monstruma:  Marija Jovanović

Žrtva monstruma: Marija Jovanović | Foto: Nebojša Marković

Kako je napomenuo, biće formirana posebna evidencija silovatelja i pedofila sa DNK profilom a biće ukinuta i mogućnost ublaženja kazne.

Podršku predloženom zakonu daće i Demokratska stranka, čiji je poslanik Slobodan Homen istakao da je njegovo donošenje velika stvar i da to pokazuje da u društvu ima pitanja oko kojih nema razlike između opozicije i vlasti.
Homen, koji je bio državni sekretar u Ministarstvu pravde u predhodnom mandatu podsetio je da je zakon bio predložen od strane tog ministarstva ali da zbog izbora nije usvojen i da mu je drago što je sada predložen u neizmenjenom obliku.
On je dodao da naše društvo do sada nije prepoznavalo opasnost od silovatelja i pedofila u tom obliku i dodao da su preko 80 odsto pedofila i silovatelja povratnici.
 
Poslednji komentari
  • Marija Vreme: 26.03.2013 20:26h

    Ja stvarno ne mogu ni da zamislim kako je bre ovim roditeljima.....UZAS je mala rec, sta je tek u njihovim dusama...strasno...

  • web Vreme: 27.03.2013 03:28h

    Napraviti web stranicu sa svim osobama koji su osudzivani za silovanja i pedofiliju i staviti tako kad se doseli neko novo lice u komsiluk da stanovnici mogu da provjere na kompjuteru ko im je tu.Zabraniti svakom osudzenom licu prilaz skolama,decijim vrticima i ostalim okupljalistima dece na minimum 1000 metara,a svako ne postivanje strogo kaznjavati.Puno bi pomoglo da se tako sta ucini i drzavi i roditeljima i svim stanovnicima,samo javna objava.Ja sam uhvacen pijan za volanom 2000 godine i danas dan ima moja slika i sve informacije na internetu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP