Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U GOLUPCU I NOVOM SADU VANREDNO, SANIRAJU SE POSLEDICE JEZIVOG NEVREMENA

Da smo bili u njivi, možda bismo i poginuli!

Autor: R. Ćoralić | 26.05.2015 - 19:00:00h | Komentara: 0

Meštani Golupca i spasilačke ekipe i juče su punom parom radili na raščišćavanju terena i posledica velikog nevremena koje je u nedelju zadesilo ovu opštinu. Sve snage bile su angažovane na čišćenje ulica od blata i izvlačenje vode iz podruma stambenih objekata.

Mučne slike koje  podsećaju na maj 2014: Golubac pod vodom

Mučne slike koje podsećaju na maj 2014: Golubac pod vodom

- Imam 85 godina i za svog života ne pamtim da je ikad bilo ovakvo nevreme. Sve mi je uništilo. Bolje bog da me uzeo, nego ovo što sam dočekala. Ništa mi nije ostalo, nijedan struk paradajza, luka, krompira... Od bašte mi je ostala samo gola zemlja. To je bio moj život, još ne mogu da se smirim od te strahote - teško govori Katica Stoilović iz Golupca i dodaje da se ni posle skoro 24 sata još nije otopio sav led koji je u nedelju napadao.


Uništene sve maline

Grad praćen jakom kišom i olujnim vetrom koji je juče padao u prijepoljskom selu Orašac, uništio je zasade malina, rekao je predsednik saveta te MZ Ismail Bjelak. On kaže da je nevreme trajalo oko 15 minuta, da je grad veličine lešnika obeleo čitavo selo i “naneo stoprocentnu štetu zasadima maline”.
- Protivgradna zaštita nije dejstvovala, iako su stanici u ovom mestu dopremljene rakete. Međutim, strelac nije imao ni poziv ni dozvolu da ispali rakete - naveo je Bjelak i dodao da se prikupljaju informacije o nastaloj šteti.

- Ovo je propast. Sve što smo posejali nestalo je za pola sata. Od kukuruza, bašte, deteline nema ništa. Sva sreća da nas je nevreme zateklo u kući, a ne u njivi, ko zna šta bi bilo s nama - jadikuje i Živka Jovanović (69).

Grad veličine oraha koji je u nedelju popodne padao oko 20 minuta u Golupcu, razbijao je prozore po kućama i potpuno uništio useve u tom kraju, a centralne gradske ulice su bile prekrivene santama leda. Kako su rekli u Opštinskoj upravi Golubac, protivgradna zaštita nije reagovala, jer se niko nije nadao ovakvom nevremenu.
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu Goran Đorđević rekao je da se situacija polako smiruje da su nadležni pretprošle noći oko 3 sata ujutro uspeli da pomoću pumpi uklone velike količine vode sa gradskih ulica.

Nikad viđeno:  Ko na Severnom polu

Nikad viđeno: Ko na Severnom polu


U Golupcu, lokalni štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju i pomaže građanima koliko može, rekao je načelnik opštinske uprave Vladica Buljubaša. Buljubaša je rekao i da su formirane i Komisije za procenu štete koje su na terenu dok opština pomaže građnima koliko može.

U nevremenu je nastradao i deo opštine Ćićevac, gde je grad veličine lešnika koji je padao pola sata, naneo veliku štetu vinogradima, kukuruzu i pšenici u Pojatu, Stalaću, a najviše je stradala Gornja Lučina. Bujični potoci poplavili su podrume i dvorišta.

Velike padavine i danas


U Srbiji se i danas očekuje lokalno velika količina padavina od 20 do 40 mm za tri sata i grmljavina sa gradom, upozorio je Hidrometeorološki zavod. Za istočnu, jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju izdat je narandžasti meteoalarm, u ostalim delovima Srbije na snazi je žuti meteoalarm. Na Jadru, Kolubari, Ljigu, Ubu i Tamnavi vodostaji će biti u porastu i 26. maja sa dostizanjem i prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja vode iz rečnih korita.

Lidija Vukićević

Lidija Vukićević | Foto: beogradnocu.com

Lidija Vukićević: Mnogo sam se uplašila za svoje komšije


- Strašno sam se uplašila za Golubac i sve ljude tamo. Koliko znam moja kuća je neoštećena. Nisam skoro išla, ali komšija koji održava moju baštu bi mi javio da je bilo nekih većih problema. Šokirana sam ovim prirodnim nepogodama, stvarno strašno, neki ljudi su sve izgubili - kaže za „Alo!“ glumica Lidija Vukićević, koja u Vincima kod Golupca ima vikendicu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP