Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO PRIVREDE SE PRAVDA

"Da smo znali koliki je javašluk, slali bismo uputstva ranije"

Autor: Tanjug | 18.01.2014 - 17:25:00h | Komentara: 0

Ministarstvo privrede je dalo preduzećima novi rok - 25. januar, da dostave poslovne planove za 2014. godinu, zato što planovi ili nisu stigli do ministarstva ili su neodgovarajući.

Veliki problem sa kojim se ovo ministarstvo suočilo uvidom u rebalanse poslovnih planova za 2013, to je javašluk sa kojim je do sada pristupano ovom poslu.

Nova šansa za mala preduzeća!

Preduzeća zameraju što upustva nisu dobila ranije | Foto: Shutterstock

"Da smo znali da je ovakva situacija, uputstvo za pravljenje ovih planova dali bismo ranije, ali jednostavno nismo mogli da pretpostavimo na šta ćemo sve naići u bilansima", kažu Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Preduzeća u velikom broju zameraju ovom ministarstvu što uputstva nisu dobila ranije.

Uputstvo Ministarstva privrede, kažu u ministarstvu, nije ništa drugo do isključivo primena aktuelne zakonske regulative i medjunarodnih računovodstvenih standarda.

"Nismo računali da na to moramo da opominjemo rukovodstva preduzeća, ali nažalost situacija, javašluk i neodgovornost rukovodstva u tim preduzećima je gora nego što smo očekivali i mogli da pretpostavimo. Finansijski izveštaji moraju verno da prikazuju finansijsko stanje svakog privrednog društva. Nažalost, to nije slučaj u našim javnim i državnim preduzećima", dodaju.

Poslovodstva većine javnih i državnih preduzeća nisu Ministarstvu privrede dostavila predloge godišnjih poslovnih planova radi dobijanja saglasnosti, iako su po Zakonu o javnim preduzećima bila obavezna da to učine.

Kako kažu u ministarstvu, to što veliki broj preduzeća tvrdi da je ispoštovalo proceduru i dostavilo planove resornim ministarstvima, ne znači i da su oni stigli do resornog, odnosno Ministarstva privrede.

"To itekako otežava i aktivnosti na planiranju politike privrednog razvoja za 2014, ali i planirano restrukturiranje i prevazilaženje teškoća u poslovanju javnih i državnih preduzeća", kažu.

Novi rok 25. januar koji je ministar privrede Saša Radulović dao preduzećima da dostave godišnje planove, izazvao je dodatno nezadovoljsto u preduzećima, i nekim ministarstvima koja su, kao resorna, odobrila dostavljene planove.

Neki tvrde da dopis (još) nisu dobili, a neki, koji su predali planove ali nisu dobili zeleno svetlo zbog nedostajućih podataka, da je rok kratak da ispune sve traženo.

U Ministarstvu privrede podsećaju da poslovni planovi javnih i državnih preduzeća moraju biti uskladjeni sa aktuelnom važećom zakonskom regulativnom, posebno sa važećim medjunarodnim računovodstvenim standardima koji su na snazi i primenjuju se od 1. januara 2013. godine.
"Mislili smo da te propise, kao i svuda u svetu, poštuju i sva naša preduzeća, ali smo tek rebalansom poslovnih planova za 2013. godinu uočili brojne nepravilnosti koje su se do sada masovno prikazivale u tim planovima.
U svim preduzećima je evidentno nepoštovanje primene medjunarodnih računovodstvenih standarda, osnovnih načela računovodstva fer procene vrednosti imovine i obaveza", rečeno je u ministarstvu.

Po pitanju nedoumice nekih preduzeća da procena imovine i kapitala može značiti raspisivanje tendera, angažovanje revizorskih agencija i druge troškove, u ministarstvu napominju da u njihovom dopisu nigde ne piše da procenu treba da obavi eksterna revizorska agencija.

"Naprotiv, smatramo da aktuelnu važeću zakonsku regulativu i medjunarodne računovodstvene standarde za fer procenu vrednosti moraju da poznaju i poštuju direktori i odgovorna lica u svakom preduzeću. Zato su i rokovi veoma realni, a razloga za troškovima i tenderima nema", dodaju u Ministarstvu privrede.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP