Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠAJKAŠKA MISTERIJA

Đaci padali u nesvest: Danas rezultati toksikoloških analiza

Autor: N. N. Travica | 12.02.2015 - 10:12:00h | Komentara: 0

Tokom današnjeg dana očekuju se rezultati toksikoloških analiza, uzoraka uzetih od učenika Osnovne škole „Isidora Sekulić“ u Šajkašu. Pored toksikologa Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu uključena su i epidemiološka ispitivanja, a timski su učestvovali lekari specijalisti epidemiologije, higijene Instituta za javno zdravlje Vojvodine, toksikolog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Novom Sadu i stručnjaci Laboratorije za humanu ekologiju i ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Epidemiološkim ispitivanjem su obuhvaćeni svi zajednički, mogući putevi trovanja i po epidemiološkim indikacijama uzorkovani su uzorci od značaja za potvrđivanje pretpostavljenog puta širenja epidemije.

Sedamnaestoro dece je palo u nesvest

Devetnaestoro dece je palo u nesvest | Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Iz zvaničnih izvora policijske uprave Novi Sad i ambulante Doma zdravlja Titel u Šajkašu, 10.februara dobijena je informacija o aglomeraciji učenika osnovne škole „Isidora Sekulić“ u Šajkašu sa simptomima trovanja. Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine su odmah organozovali i započeli epidemiološko ispitivanje.
- Osnovna škola „Isidora Sekulić“ u Šajkašu ima ukupno 400 dece, koji nastavu pohađaju u dve smene. Epidemiološkim ispitivanjem obuhvaćeno je 19-oro dece sa simptomima i 18-oro dece bez simptoma. Kliničkom slikom su dominirali: glavobolja, malaksalost, vrtoglavica, mučnina i bolovi u stomaku. U pojedinačnim slučajevima se javilo povraćanje, otežano disanje i poremećaj svesti. Klinička slika je bila blaga sa brzim povlačenjem tegoba. Sva deca sa simptomima su zadržana u hospitalnim uslovima na 24-časovnom posmatranju i simptomatskoj terapiji. Među nastavnim i pomoćnim osobljem u školi nisu registrovane sličnne tegobe. Od lekara ambulante su dobijeni podaci da ni među stanovništvom Šajkaša nije bilo pacijenata koji su se žalili na navedene simptome - navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, u kome se dodaje da su se tegobe kod većine dece javile u prepodnevnoj smeni u periodu od 10.30-11.00 časova. Po izjavama dece, simptomima je prethodio osećaj neprijatnog mirisa u vazduhu.

Laboratorijske analize biološkog materijala obolelih kao i uzetih uzoraka iz spoljašnje sredine su u toku. Moguće je očekivati i prošireno epidemiološko ispitivanje radi dobijanja konačnog epidemiološkog zaključka.
Sva primljena deca u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine su otpuštena kući.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP