Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STOP NASILJU

Đaci uz druga koji
je izbo reketaše!

Autor: N.N.T. - Blic | 23.11.2012 - 16:32:00h | Komentara: 4

Petnaestogodišnji Krstan V. iz Kaća, koji se sumnjiči da je 7. novembra nožem pokušao da ubije dvojicu starijih mladića koji su ga prethodno maltretirali, pušten je juče iz pritvora. Ispred Višeg suda u Novom Sadu održan je skup u znak podrške Krstanu V..

Novi Sad, protest za oslobađanje, Krsman V

Peticiju za oslobađanje Krstana potpislao 7.000 đaka | Foto: Nenad Mihajlović

Na protest su došli Krstanovi drugari i doneli peticiju sa 7.000 potpisa. Potpisnici traže da se optužnica protiv Krstana prekvalifikuje u samoodbranu umesto pokušaja ubistva. On se navodno branio od dvojice starijih reketaša, Branislava S. (19) i Milana Š. (22).
Deca su nosila transparente sa natpisima “Stop nasilju u školama”, “Samoodbrana nije zločin”, “Sloboda za Krstana”, “Pravda za Krstana”, “Krstane uz tebe smo” i “Stop kriminalu nad decom”.
- On je odličan đak, dobar drug i svi smo došli da ga podržimo i da mu pokažemo da smo uz njega- kaže M.K.

Novi Sad, protest za oslobađanje, Krsman V

Dosta je bilo nasilja u školama! Foto: Nenad Mihajlović

Krstanova majka Katarina je takođe bila ispred suda. Ona se nada da će tužilaštvo promeniti optužnicu i osloboditi njenog sina.
- Jako mi je teško i ne mogu sada da govorim. Nadam se da se ovo nijednom detetu više neće ponoviti I da će ova peticija i protest da pomogne mom detetu, ali i ostaloj deci - kaže Krstanova majka.

Novi Sad, protest za oslobađanje, Krsman V

Deci je dosta maltretiranja | Foto: Nenad Mihajlović

Sandra Anušić i Verica Putnik iz Kaća, organizatori peticije su ispred dvestotinak dece na razglasu pozvali nadležne da preinače optužbu protiv Krstana V.
- Sedam hiljada ljudi je potpisalo peticiju kojom se traži Pravda za Krstana. Ne želimo da i on bude još jedna žrtva kao četrnaestogodišnji Aleksa Janković iz Niša koji je izvršio samoubistvo zbog maltretiranja u školi. Ovaj protest je za svu decu Srbije, koja u školu treba da idu da se edukuju, a ne strahuju - kaže Anušićka.
Prema njenim rečima, nadležni imaju saznanja da se dve grupe narkomana i reketaša svakodnevno kreću oko Mašinske i Građevinske škole i maltretiraju decu.
Poslednji komentari
  • porodica Janković Vreme: 24.11.2012 02:39h

    Aleksa je bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi i na toj tragediji niko nije izvukao pouke.Niko od nadležnih nije procesuirao odgovorne iz škole koji su maksimalnom sudskom kaznom osuđeni.Oni i dalje rade u istoj školi i čak napreduju u svojim karijerama a na pravosnažnost sudske presude nakon žalbe škole se čeka više od 5 meseci !To je loša poruka koja se šalje odgovornima u školama,roditeljima,nasilnicima...Hvala organizatorima protesta za oslobađanje Krstana koji su se setili našeg Alekse i simbolike i povezanosti ovih slučajeva u kojoj su dva dečaka između dva zla svako na svoj način izabrali kao svoj vid borbe protiv nasilja u školi i svakodnevnog zlostavljanja.

  • Dragana Janković Vreme: 24.11.2012 10:53h

    Hvala inicijatorima peticije što su se setili našeg Alekse.Velika muka i zlo su nas spojili,svakog na svoj način a ipak pod jednim slovom,borba protiv vršnjačkog nasilja u školama !Očito je da izlizane parole i fraze više ne prolaze.Roditelji,prijatelji,sugrađani,nastavnici su shvatili da napokon jedino sami i svojim angažovanjem preuzmu stvari u svoje ruke.Samo tako mogu naterati određene institucije u našoj zemlji da rade svoj posao i ozbiljno shvate ovaj problem !

  • Branislava Vreme: 24.11.2012 18:38h

    Decaku treba da se preinaci optuzba,jer je u pitanju bila samoodbrana.Hvala bogu da jos postoji solidarnost medju ljudima.Krstane uz tebe su mnogi koje ne poznajes.Samo hrabro napred a tvoji roditelji neka budu uz tebe i neka te ne daju,jer zakona u ovoj zemlji nema,nazalost.Sve najbolje i samo hrabro.

  • Vasilije Vreme: 25.11.2012 21:44h

    Zakon treba HITNO menjati ! Svima, a naročito DECI, mora se garantovati pravo na SAMOODBRANU !!! Svi koji su odgovorni za NEZAKONIT pritvor napadnutom dečaku, moraju snositi posledice ! Takođe, neophodno je da Tužilaštvo povuče optužnicu, pošto sve do sada utvrđene ČINJENICE dokazuju da se K.V. samo BRANIO ! Čestitam svima, a naročito deci na izraženoj SOLIDARNOSTI !!! Peticija podrške se može potpisati na sajtu Peticije24.com. Ovo je tek POČETAK duge borbe za BEZBEDNE ŠKOLE !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP