Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREGOVORI O STATUSU KOSOVU U BRISELU

Dačić: Bez značajnog
napretka u dijalogu!

Autor: Agencije | 04.03.2013 - 19:18:00h | Komentara: 0

Premijer Dačić izjavio da nije bilo značajnog napretka u današnjoj rundi dijaloga i da nije postignut dogovor o ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Beta

On je demantovao Tačijevu izjavu da je postignut usmeni dogovor da se demontiraju srpske bezbednosne strukture koje navodno postoje na severu Kosova, jer, kako je ponovio, Srbija na Kosovu nema nikakve bezbednosne strukture.

Nakon četvoročasovnog razgovora sa Tačijem u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton u Briselu Dačić je rekao da, osim načelne saglasnosti da zajednica devet srpskih opština na Kosovu treba da bude formirana, nije bilo značajnog napretka.
Srpska strana, kazao je Dačić, traži mnogo veća ovlašćenja za tu zajednicu nego što je Priština spremna da prihvati.
"Razmenili smo mišljenja, ali su ostale razlike u vezi sa karakterom zajednice opština", izjavio je Dačić, ponavljajući da Beograd nastavlja da insistira na tome da ta zajednica ima izvršna i zakonodavna ovlašćenja.
Svestan da je rok koji je postavljen za postizanje dogovora kratak, Dačić je ipak istakao da zbog toga neće biti odluka koje bi išle na štetu srpskih nacionalnih interesa ili zakona i Ustava Srbije.
"Evropska unija nam je važna, ali nećemo odstupiti od temeljnih principa na kojima počiva naš predlog za pravedno rešenje na Kosovu."
Dačić je najavio sledeću rundu dijaloga za 20. mart i dodao da još gaji umereni optimizam da se do rešenja može doći pre izveštaja Evropske komisije o napretku dijaloga, koji će biti podnet sredinom aprila.

Ivica Dačić i Hašim Tači

Premijer Srbije sreo se sinoć sa američkim visokim zvaničnikom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom, a sutra će imati sastanke sa evropskim komesarima za regionalni razvoj, transport i energetiku.

"Premijeri Dačić i Tači sastali su se sa mnom danas u Briselu u okviru dijaloga koji pomaže EU radi normalizacije odnosa dve strane. Napravili smo dobar napredak. Ostaje još posla od sada do 20. marta kada ćemo se opet sresti", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio da je šesta runda razgovora s Dačićem bila konstruktivna i da je postignut usmeni dogovor o rasformiranju paralelnih struktura.

I Dačić i Tači su se juče i danas sastali i sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom.

Tokom razgovora sa američkim diplomatom, Dačić je istakao da je u interesu Srbije da sva otvorena pitanja budu rešena, ali da je za kompromis nephodno da postoji volja i želja i jedne i druge strane.

Ivica Dačić i Hašim Tači

Kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta, Tači je istakao da će primena do sada postignutih sporazuma značajno poboljšali život građana Kosova nezavisno od nacionalne, verske ili političke pripadnosti, dok je Riker ponovio nedvosmislenu podršku SAD dijalogu i čestitao premijeru Tačiju na njegovom i angažovanju Vlade Kosova u tom procesu.

U delegaciji koju je danas predvodio Dačić bili su i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP