Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLASNO

Dačić: Branili smo Evropu od Turaka, a ona nas je napustila, Priština nas ponižava!

Autor: Fonet | 06.04.2013 - 18:18:00h | Komentara: 6

Ponuda Prištine tokom proteklih pregovora je ponižavajuća, neprihvatljiva i neprimenjiva na terenu, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić u intervjuu pariskom Mondu i objasnio da se Srbima nudi protokolarna zajednica bez ikakvih ovlašćenja, čak ni u obrazovanju i zdravstvu, a kamoli u policiji i pravosuđu.

"Situacija je skoro smešna. Ne nude nam ništa. Kako to da prihvatimo" i potpišemo kapitulaciju, upitao je Dačić.
On je podsetio da je međunarodna zajednica ranije govorila da nema podele Kosova i da bi maksimum moguć za Srbe bio široka autonomija na severu.
"Sada se više ne nudi nikakva autonomija. To bi bila jedna protokolarna zajednica, bez izvršnih ovlašćenja, da izdaje publikacije i održava okrugle stolove, bez kompetencija u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture, pravosuđe i policiju da i ne pominjem", precizirao je Dačić.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Dimitrije Goll

Govoreći o problemima proteklih pregovorima u Briselu, Dačić je preneo da je Beograd prvo tražio da se regionalni komandant policije imenuje na predlog srpske zajednice i da njegove nadležnosti budu za četiri opštine na severu.
Priština nije prihvatila. Njihov uslov je bio da se uračuna i južni deo Kosovske Mitrovice, naseljen pretežno Albancima, što bi značilo da bi etnički sastav policije bio 65:35 za Albance, ukazao je Dačić.
Zatim, apelacioni sud. Beograd je tražio da se sud, kada je reč o predmetima Srba, nalazi na teritoriji srpske zajednice, dodao je Dačić, ali oni to neće, što bi značilo da bi Srbi morali da idu u Prištinu.
Najzad, kada je reč o vojnom prisustvu, naglasio je Dačić, mi smo tražili da albanski pripadnici izvesno vreme ne mogu da idu na sever.
To bi trajalo sve dok se ne uspostavi međusobno poverenje.

Kosovo

Kosovo

Ali, Albanci nisu hteli taj predlog do kraja čak ni da saslušaju, dodao je Dačić.

Našoj zajednici se ne nudi nikakva izvršna vlast. Ne samo upitanjima koje sam pomenuo, ukazao je Dačić, već ne možemo da osnivamo škole, univertizete, zdravstvene ustanove. Šta su, dakle, dobili Srbi? Priština je obećala da ćemo imati više od Ahtisarijevog plana. Ali, u poređenju sa onim

što oni nude, taj plan je bio dar od boga, ocenio je Dačić.
Mi smo u živom blatu i na najmanji pokret upašćemo u njega. Nemamo
na koju ruku da se oslonimo, Nemamo podršku kao Tači, koji
ne samo da sa sobom ima SAD, već i EU. Sami smo, naglasio
je Dačić.
Hoćemo ono što je dato za više od 200 regiona sveta, Nismo
tražili pravo veta, niti pravo da se otcepimo od Kosova, predočio je Dačić i objasnio da je Beograd samo tražio da Srbi imaju svoju regionalnu vlast unutar vlasti Kosova.
Na konstataciju da bi, u slučaju neuspeha, Srbija još više zaostala u odnosu na Hrvatsku, koja će uskoro postati članica EU, Dačić je odgovorio da je Srbija u zakašnjenju u odnosu na sve.
Pre sedam vekova, branili smo Evropu od Turaka. A sada nas je ta ista Evropa napustila. Srbija je evropski parija. To mora da se promeni, zato sam se obratio Francuskoj da razgovara sa EU i SAD, pre nego što nas udave, zaključio je
Dačić.
Poslednji komentari
  • misho Vreme: 06.04.2013 19:28h

    kad si pogodan ponižavanju,banana,koferče,gole štrcaljke...pa i ja se stidim što si premijer.

  • posmatrac Vreme: 06.04.2013 20:41h

    "Situacija je skoro smešna. Ne nude nam ništa. Kako to da prihvatimo" i potpišemo kapitulaciju, upitao je Dačić. Ako me jos pamet sluzi, Kosovo i Metohija je po ustavu i medjunardnim zakonima jos uvek deo Srbije.Sta to i u kojem usvojstvu EU, Amerika i Pristina ima Srbiji nesto da nude.Otmu ti zenu, decu, kucu imanje, i onda ti nude da potpises da im poklanjas u zamenu za prazno nista.Pa to nema nigde u svetu, ili u svetu vise nema ljudi.

  • dejan Vreme: 06.04.2013 21:09h

    i te 1389-te smo molili da nam ostatak Evrope pomogne, ali su oni kao i danas mislili da nece njih, samo Srbiju i to je to! Posle pada Srbije pala je i Evropa! Kada je Srbija resila da ih vrati odakle su i dosli, proterla ih je iz cele Evrope! Srbija je bila i bice deo Evrope svidelo se to nekome ili ne!!! Nadam se da penkalu necete vaditi

  • Boki Vreme: 06.04.2013 23:52h

    E,moj prijatelju,posle Turaka prodali su nas jos mali milion puta,zasto si mislio da ce ovoga puta biti drugacije? Ako nam je jedini argument da smo "branili Evropu",onda smo ga ugasili. Svkako,mislim da nismo ni trebali da pokusavamo da udjemo u to pokvareno drustvo. Nikada u EU!!!

  • BNS Vreme: 07.04.2013 12:23h

    Rekli ste ljudima da imate "plan za Kosovo", pa su svi brze bolje glasali za vas! Sad se vidi da ste lagali narod i da nemate nista!! Samo ste hteli vlast, to ste dobili i sad ste nas uvukli u zivo blato..... VI ste nas u ovo uvukli.....vi nas i vadite odavde, nesposobli lopovi......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP