Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZJAVIO

Dačić: Brisel upoznat sa našim
uslovima za prihvatanje sporazuma

Autor: Tanjug | 16.04.2013 - 16:11:00h | Komentara: 1

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je Beograd obavestio Brisel o tome šta je "dovoljan razlog i uslov" da prihvati sporazum sa Prištinom i najavio da će to biti tema sutrašnjih razgovora.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: AP

"Proteklih dana definisano je nekoliko pitanja za koja Beograd smatra da je nepohodno da budu sadžana u dogovoru da bi srpska strana mogla da prihvati taj dokument", rekao je Dačić za Tanjug. On je precizirao da je Beograd u medjuvremenu "odgovorio na ono što je bio pitan - šta je to što je dovoljan razlog i uslov da prihvati sporazum". On je naglasio da Beograd nema nikakve tajne, skriveni plan ili želju da ide na pregovore, a da oni ne uspeju:

"Naprotiv. Samo smatramo da je od vitalnog značaja da se reši pitanje policije, pravosudja i da na teritoriji severa nema prisustva neke buduće kosovske vojske", dodao je Dačić.

"Pitanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU ne sme da bude na uštrb kvaliteta dogovora i njegove sprovodljivosti", naglasio je premijer.
On je rekao da će večeras, po njegovom povratku iz Litvanije, biti razgovora i o sastavu delagacije koja će ići u Brisel, ali je dodao da će delegacija - obzirom na to da je ovog puta sastanak hitno zakazan - "biti u užem formatu".
Dačić je ponovio da je Beograd spreman za nastavak dijaloga u Briselu i da je napredak moguć ako bude dobre volje i sa druge strane.
"Očekuje se da već u prepodnevnim satim počnu ti razgovori, pretpostavljam na uobičajen način, prvo bilateralno sa visokom predstavnicom Ketrin Ešton, a kasnije i plenarni sastanak", rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, Beograd ide na nastavak dijaloga "u dobroj veri i sa dobro voljom". Dačić je naglasio da Srbija želi da postigne napredak u odnosima sa Prištinom zato što je to pre svega u njenom interesu.
"U proteklim danima smo analizirali dalje korake koje treba činiti svesni težine situacije i odgovornosti koja je pred nama, ali i potrebe da se postigne dogovor i da on odražava ono što na terenu može da se sprovede i sa čime bi bili zadovoljni predstavnici srpskog naroda na Kosovu ", rekao je Dačić.

Premijer je izrazio zahvalnost Ketrin Ešton i EU ali i ambasadama zapadnih zemalja, uključujući SAD, što su imali razumevanje za stavove Beograda da treba nastaviti dijalog.
"I ukoliko bude dobre volje sa druge strane može se očekivati napredak u dijalogu", istakao je Dačić.
"Spremni smo za nastavak dijaloga, ne smatramo da je sutra 'dan D' u smislu da moramo da postignemo dogovor ili će biti smak sveta", zaključio je premijer Srbije.
Poslednji komentari
  • men Vreme: 16.04.2013 17:49h

    sta ides ako su upoznati sa uslovima nemoj da ides i tako niko nema da privaca ti uslovi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP