Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VEČERAS DISKUSIJA U SAVETU BEZBEDNOSTI

Dačić: Britanska rezolucija je skrivana od nas!

Autor: Tanjug | 07.07.2015 - 10:29:00h | Komentara: 8

Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Rusija nije pustila svoj predlog rezolucije o BiH, tako da će se večeras u Savetu bezbednosti UN glasati samo o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.

Starojko:  Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Dragan Stanković

Dačić je za TV N1 rekao da bi diskusija u SB trebalo da traje tri sata, te da će nakon toga sve biti poznato.


Kada je reč o ruskom vetu, Dačić je objasnio da je Srbija iznela jasan stav koji je bio protiv pokušaja izazivanja novih podela.

"Predsednik Republike se obratio svim šefovima država članica SB i pozvao ih da ne usvoje ovu rezoluciju. Poslata su pisma svim šefovima državama, pa i kraljici Elizabeti. U protokolarnom smislu predsednik je postupio ispravno, naravno da neće kraljica o tome odlučivati, već vlada. Ne mogu da govorim i da iznosim pretpostavke o vetu", rekao je Dačić.

On je dodao da veruje da će članice Saveta bezbednosti shvatiti da se do pomirenja ne može doći novim podelama.

O stranim vojnicima

na paradi u Zagrebu
Dačić je rekao i da će Srbija s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na paradu 5. avgusta u Zagreb povodom godišnjice “Oluje” i da će njihovo učešće smatrati antisrpskim stavom. On je istakao da su Srbiji zamerali što smo poslali vojsku na vojnu paradu u Moskvu, a da su sada, na paradu koju Hrvatska organizuje idućeg meseca povodom “Oluje” u kojoj je ubijeno više hiljada i proterano više stotina hiljada Srba, pozvane i vojske nekih drugih zemalja.
“Učešće njihovih vojski na paradi će imati veoma jasnu negativnu poruku prema Srbiji. Mi ćemo onda to smatrati antisrpskim stavom”, naglasio je šef srpske diplomatije.


"Očekujem da sve države koje su učestvovale u Dejtonskom sporazumu pokažu visok nivo odgovornosti za situaciju u BiH, a to znači da ne donose nikakve odluke koje bi mogle da destabilizuju situaciju tamo", smatra Dačić.
Kako je istakao Srbija je zaista mnogo uložila u pomirenje sa BIH.

"I sa Bakirom Izetbegovićem sam razgovarao više puta i zajedno smo konstatovali da su nezgodni ovakvi datumi jer obično takve stvari ne doprinose pomirenju", rekao je Dačić.

"Srbija i srpski narod, istorijski gledano, nisu zaslužili da, osim Ruande, budu jedini označeni kao počinitelji genocida, izjavio je Dačić ocenivši da će na osnovu britanske rezolucije", kada je o političkim posledicama reč, neko možda osporiti legitimitet Republike Srpske.

"Zato je važan pristup, prvo moramo da se uravnoteženo govori o svim žrtvama na svim stranama u BiH. Političari se menjaju, ali RS je istorijska tvorevina Dejtonskog sporazuma", ukazao je Dačić.

Taj sporazum su, podsetio je, predložile velike sile.

"Nisu ga s oduševljenjem prihvatili ni Milošević ni predsednik RS. Političari mogu da se menjaju, da se vole ili ne vole, ali Srbija i RS, koje je sastavni deo BiH, će biti veći i to nema šanse da bilo ko ugrozi", rekao je Dačić.

"Srbija se nikada nije bavila utvrđivanjem ili poricanjem da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ovde je reč o tome može li se rat u Bosni i Hercegovini i genocid uopšte svesti samo na jedan događaj", zapitao je on.

Srbija je, istakao je, jedina zemlja u regionu koja je osudila zločin u Srebrenici i procesuirala osumnjičene za učestvovanje u tom zločinu, ocenivši da iza insistiranja na rezoluciji leže interesi "nekih zemalja koje traže namirivanje računa s drugim zemljama".

"Ako od svih zločina i genocida koji su bili u 20. veku donosimo rezoluciju samo o Ruandi i Srebrenici, ovde je očigledno da neke zemlje traže polje za namirivanje računa s nekim drugim zemljama. Velika Britanija ima velike interese u islamskom svetu i misli da će tako, pošto učestvuje u mnogim kampanjama u tim zemljama, najlakše da namiri račune prema maloj zemlji kao što je BiH", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ne sme se zaboraviti da je Velika Britanija jaka sila s kojom Srbija ima dobre odnose, ali da ne možemo da prećutimo da je britanska rezolucija "skrivana od nas i nije pripremana zajedno s nama".

Komersant: Rezolucija o Srebrenici test za Srbiju
Od današnjeg razmatranja rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN zavise i budući odnosi balkanskih država i perspektiva Srbije da uđe u EU, piše današnji moskovski dnevnik Komersant. List navodi da je Velika Britanija pripremila svoj tekst rezolucije pre skoro mesec dana, koji je u Beogradu negativno ocenjen, jer ne doprinosi pomirenju u regionu, ali i dodaje da bi odbacivanje rezolucije imalo ozbiljne posledice jer Zapad posmatra odnos Srbije prema tragediji u Srebrenici kao svojevrsan test - da li je Beograd spreman da se distancira od prošlosti i da jednoznačno sledi put evrointegracije.
 

Poslednji komentari
  • Zeljko Vreme: 07.07.2015 12:40h

    Dosta dobro receno ali sa druge strane i dosta naivno. Sta Srbiju vise moze iznenaditi poslje rata u bivsoj SFRJ , Kosova , bombardovanja i 20 god. od potpisa Dejtonskog sporazuma i jednog stava medjunarodne zajednice citaj Zapadne alijanse gdje se Srbija tretira kao jedini i dezurni krivac. Da li ima krivice u Srbiji koja nije nikad pokrenula sama incijativu da se utvrdi cinjenicno stanje , broj zrtava nastradalih u Srebrenici sa Bosnjacke strane , uloga medjunarodne zajednice ,odluke i ponasanje na terenu iste.Samim tim bi se utvrdio i broj zrtava sa Srpske strane citaj u zasticenoj enklavi. Nada da ce na pomirenju raditi medjunarodna zajednica je iluzija jer ima masa dokaza ako nista u ekonomskom kao i vojnom strateskom interesu da im to neodgovara. Srbijo okreni se sebi i onima koji te koliko toliko postuju. Sa ovima ce uvjek biti skrivalica.

  • caruga Vreme: 07.07.2015 13:35h

    Ja mislim da je dosta. Srbiju ce rasparcati do pasaluka. Treba odmah na referendum da li zelimo u eu. Verujem da ce vise glasati protiv ulaska u eu jer ovo sto zapad radi sa nama je cisti fasizam I genotizacija Srpskog naroda. Srbija bez obzira na odluku saveta bezbednosti treba napraviti sporazum sa Rusijom I dozvoliti joj da rasporedi bojeve glave i anti raketni system na teritoriji SRBIJE..

  • ds222 Vreme: 07.07.2015 13:41h

    SRBIJO odjeb*** i Evropu i zapad ,use i u svoje kljuse a okreni se Rusima ,kakvi da su nasi su NIKAD nas nisu bombardovali .Vucicu tebi je kraj reci Merkelovoj "DUG CU TI VRATITI KAD MI PLATIS RATNE OSTETE" za I svetski ,za II svetski i ta III vas rat protiv srbije (19 ) zemalja . VI STE NAM NISTILI PRIVREDU POSEJALI URANIJUM .Vodi je u krajeve gde su sami OZRACILI pa nek se onda lece .Poltronstvom SI OTPISAN AMERSKI AMBASADOR te prevario ko vol*++ u KLupusu !

  • ds222 Vreme: 07.07.2015 13:42h

    More noste se i vi i vasa eror -kukavice i poltroni !

  • ds222 Vreme: 07.07.2015 13:43h

    ????????????????????????????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP