Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAZOČARAN

Dačić: Čime je Bog ovo zaslužio?

Autor: Ag. | 11.05.2013 - 09:48:00h | Komentara: 4

Dačić je izjave pojedinih predstavnika SPC na mitingu protiv briselskog sporazuma ocenio kao neprimeren gest prema državi.

Ko će kome, ako ne svoj svome: Dačić

Ivica Dačić

Prema rečima Ivice Dačića, crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke u državi.

"Ponekad se zaista zapitam čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić, koji je u poseti SAD, u telefonskoj izjavi agenciji Beta.
Dačić je poručio da niko ne osporava Srpskoj pravoslavnoj crkvi da iznosi svoje mišljenje o potezima vlasti, ali da nije legitimno da crkva upućuje otvorene pretnje državnim organima.
"Niko ne osporava pravo SPC i bilo kome drugom da ističe svoje stavove, ali niko nema prava da bilo kome preti i da se ponaša kao u vreme inkvizicije", kazao je premijer.
Dačić je naveo i da je zgrožen retorikom koja se pojavila. "To nije Srbija 21. veka. Želimo da Srbija ide napred, branimo srpski narod gde god oin živi. Ovakve poruke su samo vraćanje nazad", ocenio je Dačić.

Stefanović: Skandalozne i nedopustive poruke

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović danas je najoštrije osudio "skandalozne poruke" koje su mitropolit Amfilohije i penzionisani vladika Atanasije izneli na protestnom skupu na Trgu Republike.

"Služenje liturgije za upokoljenje živih ljudi, u ovom slučaju članova vlade i poslanika, mada isto bih reagovao da se radi o bilo kom drugom građaninu Srbije koji je živ, potpuno je nedopustivo i na najgrublji način gazi hrišćankse i civilizacijske vrednosti našeg društva", rekao je Stefanović za RTS.
Omerović: Nezapamćen skandal

Predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocenio je da je današnja molitva za upokojenje Vlade i Skupstine Srbije sramota, bruka i nezapamćen skandal.

"Današnja Molitva za upokojenje vlade i Skupštine Srbije znači smrt najznačajnih, legitimnih i na legalan način izabranih predstavnika svih građana Srbije", istaknuto je u saopštenju Omerovića povodom obraćanja vladike Amfilohija na protestu Srba sa Kosova u centru Beograda.

Ukazujući da su se čule i paralele za premijera Dačića sa ubijenim premijerom Đinđićem i nagoveštajem sličnog kraja, on je istakao da je to monstruozno i zapitao se da li postoji ijedna crkva koja u svetu tako komunicira sa svojom državom.

"Samo pre nekoliko dana taj isti član Sinoda SPC je u vaskršnjoj poslanici, pozvao vernike na poštovanje ljubavi i slogu, molio se pre pet dana za dobro kako onima na vlasti, tako i opoziciji", navedeno je u saopštenju.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je tokom molebana za Kosovo, na početku današnjeg skupa u centru Beograda, rekao da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, da im se oprosti svaki greh, voljni i nevoljni, i pomolio se za "vaskrs Kosova i Metohije, cele Srbije i roda srpskog".

Umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) rekao je, govoreći o državnom vrhu Srbije, da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji veruju u garancije NATO-a". "(Premijer Ivica) Dačić kaže da je za realnu i zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Atanasije.
 

Poslednji komentari
  • ComelVidra Vreme: 11.05.2013 10:14h

    Monahosveštenici su zapravo jako davno napustili Kosovo a sada se bore i demonstriraju protiv Sporazuma. Pa Amfilohije da ste ostali sa narodom na kosovu kada je trebalo možda danas ne bi smo imali ovakvih problema. Sada se šetate ulicama Beograda umesto ulicama Kosova. Jedan od velikih krivaca je crkva. Nije vaše da mitingujete po ulicama. Setite se blaženopočivšeg Patrijarha Pavla i zamislite šta bi on uradio. Sigurno ne bi držao mitinge i demonstracije po Beogradu. Pamet u glavu POPE.

  • Toma,Staro Selo Vreme: 11.05.2013 11:38h

    Svako ima pravo da prica sta hoce,slobodaz govora je dozvoljena i niko ni clkan njegove porodice za to treba da odgovara.Kada Crkva podrzava vlast ona je dobra a kada ne ba nju se baca drvlje i kamenje.Pomocu elektronskih i pisanih medija vlast vesto manipulise narodom.

  • Jasna Simonovic Vreme: 11.05.2013 11:54h

    Krajnje je vreme da se kletve, anateme, prokletstav i sl ostave za nama...Jezik ljubavi uvek pobeđuje čak i kada su ljuti neprijatelji u pitanju... Progovoriti Božjim jezikom, bilo kojim, nije lako..mnogo tu truda treba da ulože roditelji, bake, deke, škola.. Ali se iopak ponekad treba zapitati, šta ako je Bog bio ispred mene a ja ga nisam ni video ni čuo...kako god da ko shvata ili ne shvata Proviđenje... ComelVidra...nije crkva jedan od najvećih krivaca, već prazne crkve... Nema države bez crkve niti crkve bez države...ko je barem nešto naučio o Ćirilu i Metodiju u ...Petrovoj, Titovoj, Miloševićevoj, Koštuničinoj, Tadićevoj, Nikoilićevoj...svejedno kojoj državi barem bi toliko trebalo da zna! U nadi da ćemo se svi uskoro ponovo šetati ulicama Kosova odn. Srbije....koje god vere, nacije bili... neka nam je Bog sbvima, ama baš svima u pomoći!

  • posmatrac Vreme: 11.05.2013 18:30h

    "Ponekad se zaista zapitam čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji" Gospodine Dacicu, oni predstavljaju zemaljsku crkvu ne Boga.Bogu ne trebaju adjutanti on je svemoguc i uvek ispred svih nas!Ali se poslednjih godina sve vise potvrdjuju moje davno izrecene kritike da crkveni odnosno religijski velikodostojnici sluze materiji, vode politiku, bore se za vlast, prva mesta za trpezama, najmanje brinu o duhovnom prosvetljenju covecanstva.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP