Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VISOKI FUNKCIONER SPS-A DOBIO UNOSAN POSAO OD MUP

Dačić dao 22,8 miliona
dinara Novici Tončevu!

Autor: Sanja Đorđević | 13.04.2013 - 23:43:00h | Komentara: 16

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojim rukovodi lider SPS-a Ivica Dačić, isplatilo je tokom 2010. po osnovu ugovorenih građevinskih poslova oko 22,8 miliona dinara firmi „Tončev gradnja“, koja je iste godine donirala 300.000 dinara premijerovoj stranci. Vlasnik ove firme je Novica Tončev, predsednik opštine Surdulica i član Predsedništva SPS-a, inače rođeni brat Ivice Tončeva, savetnika premijera.

Ko će kome, ako ne svoj svome: Dačić

Ko će kome, ako ne svoj svome: Dačić

Naime, prema podacima iz baze podataka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o tome kako su ministarstva Vlade Srbije trošila javna sredstva iz budžeta na specijalizovane usluge i usluge po ugovoru, MUP Srbije je tokom 2010. isplatio firmi „Tončev gradnja“ ukupno 22.784.145 dinara kroz sedam ugovora za specijalizovane usluge. Jedan od tih ugovora, vredan 13.819.000 dinara, odnosi se, prema podacima iz informatora MUP-a, na izgradnju vatrogasnog doma u Zaječaru. U informatoru ministarstva, međutim, nisu dostupni podaci o ostalim ugovorima sa „Tončev gradnjom“ te je nepoznato za koje poslove je toj firmi uplaćeno preostalih 8.965.145 miliona dinara kroz šest isplata i u kakvom postupku za javne nabavke su ti poslovi ugovoreni.

Negira da mu pomažu partija i rodbinske veze: Novica Tončev

Negira da mu pomažu partija i rodbinske veze: Novica Tončev

Iz MUP-a našem listu nisu poslali obrazloženje za napravljeni rashod od skoro devet miliona dinara, iako smo im pitanja uputili još 10. aprila. Tako smo ostali uskraćeni i za komentar smatraju li primerenim da ministarstvo kojim upravlja lider SPS-a posluje sa firmom čiji je vlasnik visoki funkcioner socijalista.


Gradilište

Gradilište | Foto: Dimitrije Goll

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija nema dilemu da je reč o nemoralnom postupanju, čak iako je ono zakonito.

Ivica Tončev

Ivica Tončev | Foto: A. Dimitrijević

- Sa moralnog stanovišta je problematično, a u normalnim zemljama i nedopustivo da privatna firma državnog funkcionera posluje sa javnim institucijama, što može biti osnov sumnje na korupciju. Naš zakon, međutim, to dopušta uz obavezu da funkcioner prenese upravljačka prava na treće lice i da njegova firma prijavljuje Agenciji za borbu protiv korupcije ušešće na javnim tenderima. U skladu s tim, Agencija u ovom slučaju ima obavezu da proveri da li je „Tončev gradnja“ ispunila ove uslove - istakao je Dobrašinović za „Alo!“.

Dragan Dobrašinović

Dragan Dobrašinović | Foto: FoNet

Tončev: Ako imam najbolju ponudu, zašto da ne radim za državu?
Novica Tončev potvrdio je za „Alo!“ da je njegova firma za MUP gradila vatrogasni dom u Zaječaru, negirajući da su mu u tome pomogle partijska knjižica i rodbinske veze.


- Učestvovali smo na dva tendera MUP-a i dobili taj posao vredan ukupno 50 miliona dinara. Za prvi tender smo dobili oko 14 miliona, a ostatak za drugu fazu radova nam je isplaćivan u tranšama. Sve je urađeno po zakonu, javili smo se na tender i pobedili sa najboljom ponudom - rekao je Tončev. On ističe da „Tončev gradnja“ posluje već 25 godina i da redovno učestvuje na javnim tenderima.


- Dok država to ne zabrani, ja neću da otpustim 150 radnika zato što sam funkcioner. U politiku sam ušao kao bogat čovek, a ne da bih se obogatio. Iz moralnih razloga odlučio sam da firma ne učestvuje na tenderima u Surdilici kada sam postao njen predsednik, ali ako ispunjavam sve uslove i imam najbolju ponudu, zašto da ne radim za državu - zaključio je Tončev.

Navikao na državne jasle
Prema podacima sa portala Uprave za javne nabavke, „Tončev gradnja“ je prošle godine zaradila 183 miliona dinara samo od poslovanja sa državom, a 2011. bezmalo 519 miliona, pri čemu je ukupni prihod firme iste godine bio oko 786 miliona dinara. Takođe, 2010. je ta firma na javnim tenderima zaradila 185 miliona, godinu pre toga 200 miliona, dok je 313 miliona dinara zaradila na državnim poslovima 2008. Pored MUP-a, poslovala je često sa ministarstvima odbrane i finansija, ali i zdravlja i prosvete, koja vode takođe kadarovi socijalista.

Poslovi sa MUP-om bez kontrole!

Agencija za borbu protiv korupcije je prošle godine podnela prekršajnu prijavu protiv direktora „Tončev gradnje“ jer ta firma nije obaveštavala Agenciju o učešću na tanderima za javne nabavke. U Agenciji, kako nam je rečeno, nemaju saznanja da li je taj prekršajni postupak okončan na sudu, ali ističu da je nakon njegovog pokretanja „Tončev gradnja“ počela da ih obaveštava o učešću u postupcima javnih nabavki. Ipak, informacije o poslovanju sa MUP-om iz 2010. nisu dostupne ni u registru Agencije, a kako su, prema podacima BIRN-a, ugovorene sume isplaćene kroz konto za specijalizovane usluge, izmakle su i nadzoru državnog revizora u kontroli finansijskog izveštaja MUP-a za 2010.

Poslednji komentari
  • BOZA BAKSUZ Vreme: 14.04.2013 00:41h

    Mala je Srbija i sve se zna i sve se sazna ,tako đžaba ste krečili kad stvar sazri i dođe nared ,biće provereno i procesuirano .

  • milan Vreme: 14.04.2013 05:43h

    Samo proveri te njegovo poslovanje u Negotinu 2007 i 2008 poslovi vezani za Opstinu do je bila predsednica Gerovka

  • Kole Vreme: 14.04.2013 05:44h

    A onu mučenicu iz pokrajinskog ministarstva kulture u 63 godini zatvoriše u istražni zatvor,što je tražila kao protivuslugu poklon od mirjane karanović,najpoznatije sarajke u Srbiji,da bi joj odobrila neku lovu za snimanje filma,a ovde gde se državne pare tovare lopatom u privatne džepove ni traga ni glasa,pa ujeo vuk magare.Ko će za ove slučajeve korupcije u prdaru.Za ove pare bez pokrića neko treba debelo da odrobija,ali prvo da vrati pare državi Srbiji.To su narodne pare.

  • milunher Vreme: 14.04.2013 06:14h

    Pa celo vreme vam govorim da samo sa casnim izuzecima sve je to go lopov i prevarant koji samo otimaju od Srbije i naroda.

  • JUG Vreme: 14.04.2013 08:03h

    A navodno sredjivanje kanala na Vlasinskom jezeru...To bi trebalo ispitati.....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP