Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR LJUT I RAZOČARAN

Dačić: EU nudila Rusiji da se izgradi gasovod koji zaobilazi Srbiju

Autor: Tanjug | 18.06.2015 - 21:29:00h | Komentara: 3

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je od ruskih kolega danas saznao da su zvaničnici EU nudili Rusiji da se izgradi gasovod koji bi se zvao "Istočni prsten", a išao bi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, dok bi Srbija bila zaobiđena.

Starojko:  Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Dragan Stanković

On je, posle razgovora sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, naglasio da toliko licemerje od funkcionera u Briselu nije mogao ni da zamisli, jer su oni bili glavni koji su učinili sve da propadne projekat Južni tok.

- Generalno, kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je onda politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i severnu Evropu, onda je to ekonomija koja nema veze sa politikom, rekao je Dačić.
- Ako je tačno ovo što sam danas čuo, to zaslužuje veoma ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom, o njihovom odnosu prema Srbiji, prema interesima Srbije i građanima Srbije, naglasio je Dačić.
Dačić je naveo da je u razgovoru sa Milerom još jednom potvrđena opredeljenost Srbije za nastavak saradnje sa ruskim energetskim gigantom i podsetio da je čitava Srbija bila razočarana zbog propasti projekta izgradnje gasovoda Južni tok, koji je za našu zemlju bio od životnog interesa.

Imajući u vidu da će krajem 2019. biti pekinut transport ruskog gasa preko Ukrajine ka Evropi i da to znači i prekid snabdevanja za Srbiju, Dacić je preneo da je danas saznao dva veoma značajne stvari, od kojih je jedna o "Istočnom prstenu".

Napominjući da je Srbija i dalje zaiteresovana za mogućnost snabdevanja ruskim gasom, Dačić je iz razgovora sa Milerom i njegovim saradnicima preneo da će krajem jula biti započeto postavljanje cevi u Crno more prema Turskoj za budući gasovod "Turski tok".

- Miler mi je rekao da će sutra sa grčkom vladom potpisati Memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća o distribuciji gasa, što govori o tome da ipak postoje neki realni obrisi o tome da bi taj budući gasovod mogao da ide preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i dalje prema Mađarskoj i Austriji, preneo je šef delegacije Vlade Srbije.

Dačić je rekao da bi to mogao da bude nastavak projekata koji je Srbija započela sa Ruskom Federacijom u prethodnom periodu, u kome su formirana zajednička preduzeća i da je od svih država, naša zemlja tu najdalje odmakla.
Poslednji komentari
  • da Vreme: 18.06.2015 22:09h

    Da da

  • raska Vreme: 19.06.2015 23:49h

    Pa svi mi koji smo isli u skolu nikada nismo ucili kako su Britanci i Spanci u severnoj i juznoj Americi pobili na desetine miliona ljudi, zbrisali ih sa lica planete, sa Biblijom i puskom u ruci. A zbog jedne do kraja neispitane stvari, moramo potpisati na silu da celi svet u buducnosti uci kako su Srbi genocidna Nacija. SRAMOTA

  • DDD Vreme: 20.06.2015 15:22h

    A po zaradama na dnu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP