Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODGOVOR PATRIJARHU

Dačić: I ako ne odemo u EU neće nam vratiti Kosovo

Autor: Fonet | 25.11.2012 - 15:02:00h | Komentara: 3

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je sigurno da sadašnja vlast neće predati Kosovo, niti izdati zemlju, ali da Srbija sad nije u situaciji da drži Kosovo, pa ne da da ga otmu, jer je ono već oteto.

Dačić je, komentarišući poziv patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja
da vlast "zahvali Evropskoj uniji (EU) na članstvu ako treba da se odrekne Kosova", istakao da Srbija može da kaže da neće u EU, ali da joj ni tada Kosovo neće biti vraćeno.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 
- Niko nam neće vratiti Kosovo ako kažemo 'nećemo u Evropsku uniju'. Mi smo uspeli da se vratimo za pregovarački sto i bilo bi potpuno pogrešno da ga sada napustimo - rekao je Dačić novinarima ispred Saborne crkve upitan da prokomentariše poruku patrijarha Irineja da Srbija treba da se okrene Rusiji i da udje u EU samo ako zadrži Kosovo.

Dačić je rekao da Srbija ide ka EU i da je to "naše opredeljenje jer je to dobro za građane Srbije".

- Meni ne treba niko da govori šta su naši interesi jer ja imam iskustva i pamtim kako se čekalo u redovima za hleb i mleko, kakva je bila situacija pocetkom rata a kakva kada se on završio. Poređenjem pitanja Kosova sa životnim pitanjima se skrnave obe teme. Niko sigurno neće prodati Kosovo, ali oni su nam ga oteli i mi moramo da ga zadržimo - poručio je Dačić.

On je naveo da su dobri odnosi sa Rusijom prioritet, ali da ih tek treba jačati i graditi i da se iskoristi autoritet koji ima Ruska Federacija.

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej | Foto: FoNet

 
Dačić smatra da je vojna akcija hrvatske vojske protiv srpskog naroda "Oluja" "jedan od najvećih zločina posle Drugog svetskog rata", koje je dovelo do proterivanja 200.000 ljudi i više hiljada ubijenih, ali je naveo da će saradnja sa Haškim sudom biti nastavljena.

Dačić je novinarima ispred Saborne crkve u kojoj je služen parastos srpskim žrtvama u ratovima devedesetih godina, rekao da je oslobadjajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "šamar i samoubistvo", navodeći da su i haški tužioci Serž Bramerc i Karla del Ponte o toj presudu govorili sa "dozom neprihvatanja".

Premijer je istakao da "nama preostaje da čuvamo istorijsko pamćenje i sećanje na sve žrtve a i one koje su zaboravljene posle Drugog svetskog rata".

On je kazao da će Srbija podržati sve aktivnosti da se pronadje pravni način da dodje do osude zbog zločina nad Srbima i podvukao da bi bilo bolje da su hrvatski generali osuđeni na jedan dan, nego što su oslobođeni.

Premijer je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Hagom, što proističe iz obaveza, jer moramo da nađemo način da dodje do revizije presude.
Poslednji komentari
  • Bozidar Vreme: 25.11.2012 15:59h

    Sa duznim postovanjem, mislim da bi Patrijarh srpski trebalo da vodi brigu o crkvenim problemima a ne da se bavi dnevnom politikom koju inace ne razume.Neka brine osvojim vladikama koji zive u raju na zemlji i koji uopste ne postuju kanone srpske Crkve.Odricanje je za njih nepoznanica.Mercedesi,satelitska TV i da ne pricam sta jos.Sramota.

  • ANA Vreme: 25.11.2012 18:26h

    OVAJ PEVAC MILJKACKE BI TREBAO DA ODE U PRESEVO I POKAZE DA JE PREMIJER OZBILJNE DRZAVE I SRUSI ONO RUGLO U SRED PRESEVA A NE DA NAM ZAMAZUJE OCI I PRESIPA IZ SUPLJEG U PRAZNO... DACIC "HRABAR" COVEK....HAHAHAHA...JOS JEDAN STATISTA

  • KATARINA Vreme: 25.11.2012 19:18h

    Dobro Premijeru, proslo je vreme i prosle su vlasti kada smo kukali nad svojom zlom sudbinom, narod ocekuje konkretno resenje za Kosovo, jer suvise smo dugo taoci nebrige prema srpskoj pokrajini.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP