Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PONOVO ZAJEDNO

Dačić i Tači peglaju detalje!

Autor: Ekipa Alo! | 22.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ivica Dačić i Hašim Tači juče su se ponovo sastali kod visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja od dvojice premijera očekuje jedino dogovor o konkretnim koracima za primenu sporazuma parafiranog još 19. aprila.

Ponovo zajedno:  Dačić, Eštonova i Tači

Ponovo zajedno: Dačić, Eštonova i Tači | Foto: FoNet

Posle odvojenih sastanaka Ketrin Ešton s Dačićem, a zatim i Tačijem, u večernjim satima u Briselu je počeo najvažniji deo ove runde dijaloga - zajednička radna večera, koja je do zaključenja ovog izdanja bila još u toku.


Uoči sastanka, iz kabineta visoke predstavnice EU stigle su jasne poruke da je za Brisel implementacija „apsolutno ključna“, kako je to rekla portparol Maja Kocijančič. Ona je objasnila da je nakon parafiranja neophodno usvojiti akcioni plan koji će sadržati konkretne korake za primenu i da će Ketrin Ešton učiniti sve što može da se to postigne. O tome koliko će međusobna ubeđivanja biti teška svedoči i procena Maje Kocijančič, koja je rekla da bi večera ove trojke mogla da potraje do kasno u noć.

Podsetimo, Brisel očekuje da Dačić i Tači preseku ključno nerešeno pitanje o uspostavljanju novih institucija zajednice srpskih opština i njihovo nadovezivanje na kosovski sistem političke vlasti, pre svega u sektoru policije i sudstva. Zastoj u pregovorima o primeni upravo je nastao zbog toga što kosovska strana traži da se najpre ukinu sve srpske institucije i da se pod okriljem Prištine formira prelazna vlast za srpske opštine, a da se posle lokalnih izbora, koje bi Priština verifikovala, formiraju nove ustanove zajednice srpskih opština.
Međutim, Beograd smatra da je to nepotrebno odugovlačenje i da stare institucije treba preobličiti u nove institucije srpske zajednice, uz delimične izmene kosovskih zakona i uklapanje u kosovski poredak vlasti, ali bez ikakvog zadiranja u pitanje statusa Kosova.

Dogovor srpskog i kosovskog premijera značio bi bitan napredak u primeni sporazuma, što je ključni uslov da čelnici EU 28. juna Srbiji daju datum za početak pregovora o članstvu, a Prištini odobre pokretanje pregovora o sporazumu o pridruživanju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP