Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IMPLEMENTACIJA BRISELSKOG SPORAZUMA

Dačić i Tači usaglasili utvrđen tekst

Autor: Tanjug/B92 | 22.05.2013 - 19:41:00h | Komentara: 2

Obe strane su došle do usaglašenog teksta plana za primenu sporazuma, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić nakon sastanka u Briselu.

Dačić i Tači danas sa Eštonovom

Dačić i Tači danas sa Eštonovom | Foto: Beta

Premijer Srbije je izjavio da je planom primene osigurano da neće biti praznog hoda, da neće biti ukidane institucije dok ne budu stvorene neke nove. Dačić je najavio da će biti održane konsultacije, kako bi bila doneta odluka Vlade do kraja nedelje.

Ešton: Bićemo u kontaktu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je da su premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači usaglasili utvrđeni tekst oko kojeg sada slede konsultacije i da će sa njom kontaktirati krajem nedelje, navela je Evropska služba spoljnih poslova na svom nalogu na "Tviteru".

- Premijeri Dačić i Tači nastavili su pregovore i usaglasili utvrđeni tekst oko kojeg se sada konsultuju - rekla je Ešton, piše u "tvitu" koji je i njena portparolka Maja Kocijančič postavila na svoj nalog na ovoj društvenoj mreži.
- Premijer Tači i premijer Dačić biće u kontaktu sa mnom krajem nedelje - navela je visoka predstavnica EU, koja je juče i danas posredovala u njihovim razgovorima u Briselu, koji su završeni večeras.

Prema Dačićevim rečima, današnjim dogovorom pokazana je ozbiljna namera da se sprovede sporazum koji je postignut u aprilu. Premijer Srbije objašnjava da plan implementacije precizira rokove u narednih nekoliko meseci.

Dačić je objasnio da u narednom periodu treba da dođe do prilagođavanja pravnih okvira, i u tom smislu će biti formirane radne grupe kako bi bili utvrđeni predlozi novih zakonskih rešenja.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, ona bi, kako kaže Dačić, trebalo da bude formirana posle izbora na Kosovu koji će biti sprovedeni uz pomoć OEBS-a. Dogovoreno je i formiranje rukovdećeg tela koje će činiti predstavnici četiri srpske opštine, i čiji će zadatak biti da predlože Statut Zajednice i komandanta regionalne policije.

Kada je reč o primeni sporazuma u oblastima policije i pravosuđa, Dačić je rekao da bi do kraja godine trebalo da bude poznato koliki će broj pripadnika policije i pravosuđa biti uvršten u strukture.
 

Tači se prvi oglasio

Tači je izjavio ranije večeras, nakon okončane runde dijaloga u Briselu, da su dve strane postigle načelan dogovor o sprovođenju aprilskog sporazuma, a da će detalji biti usaglašeni kasnije.
- Dogovorili smo se u principu o koracima za primenu sporazuma u narednih šest meseci - rekao je Tači novinarima na izlasku iz zgrade Evropske sluzbe spoljnih poslova, u kojoj je danas i juče vođen dijalog pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Ketrin Ešton.
Tači je rekao da će detalji sprovođenja sporazuma naknadno biti usaglašeni na sastancima ekspertskih timova, kao i u vladama Srbije i Kosova.
On nije želeo da odgovori na pitanje da li se mogu očekivati novi susreti na premijerskom nivou.
 
Poslednji komentari
  • ciguli Vreme: 23.05.2013 02:05h

    dajte bre i ciguli giguli drzavu rasparcajte bre to srbije ajde lupaj zvecke i talambase ooojha

  • aca Vreme: 23.05.2013 12:38h

    Izdaja i krsenje Ustava zarad nekog datuma .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP