Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NISU ZADOVOLJNI SADRŽAJEM PAPIRA KOJI JE PREDOČILA KETRIN EŠTON

Dačić iz Brisela telefonira Vučiću,
razgovori sa Tačijem još traju

Autor: A. O. | 20.03.2013 - 22:53:00h | Komentara: 1

Tokom popodneva i večeri intenzivirani su kontakti premijera Srbije Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića, a razlog tome je što predstavnici Srbije nisu zadovoljni sadržajem papira koji je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton predočila kao vrstu finalnog predloga, saznaje nezvanično RTS. Dijalog Beograda i Prištine koji je jutros počeo u Briselu ušao je u kjučnu fazu i verovatno će potrajati do kasno u noć, saznaje Tanjug iz izvora u Evropskoj komisiji, prensoi Blic.

Ivica Dačić

Ivica Dačić

U Briselu su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači bili pod pritiskom da održe zajedničku konferenciju za novinare nakon završetka današnje runde pregovora, potvrdili su “Blicu” izvori iz kabineta visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Zajedničko pojavljivanje i obraćanje javnosti dva premijera bilo bi presedan u odnosu na dosadašnji protokol kada je svako posebno interpretirao ono što se na sastanku razgovaralo ili šta je dogovoreno.

Presedan: Još jedan trilateralni sastanak

Nešto posle 16 sati počeo je novi trojni sastanak, objavila je na tviter nalogu portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič. Ovo je prvi put da se u jednom danu održavaju dva trilateralna sastanka premijera Srbije, Kosova i šefice diplomatije EU.

Njihov pristanak bi bio korak napred u dijalogu koji Eštonova svakako želi da postigne ovog puta. Zajedničko obraćanje javnosti, pred kamerama, istovremeno je i zahtev nemačkih parlamentaraca iz stranke Angele Merkel.

Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: AP

Neuobičajeno za ranije runde razgovora ovog je puta u Briselu najpre održana trilateralni sastanak srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija s šefisom evropske diplomatije Ketrin Ešton, da bi nakon dva sata usledili odvojeni razgovori, najpre Ešton - Tači, a zatim i Eštonove s Dačićem.

U međuvremenu je popodne, kako navodi izvor Tanjuga, razgovor na kratko prekinut kako bi visoka predstavnica EU obavila ranije zakazan razgovor sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Tanjugov izvor iz Evropske komisije kaže da smo "ušli u najosetljiviju fazu", da veruje da će ova runda biti završena tek kasno noćas, ali nije mogao da otkrije nikakve druge detalje o toku razgovora predsednika vlade Srbije i kosovskog premijera.

Može da se duri, ali će  na kraju pregovarati:  Dačić sa Ketrin Ešton

Ivica Dačić i Ketrin Ešton | Foto: FoNet - AP

Američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan Filip Riker izjavio je da veruje da je moguće da u dijalogu Beograda i Prištine bude postignut dogovor, pod uslovom da "obe strane budu konstruktivne i usredsrede se na budućnost svojih naroda".

Iako su glavni akteri na političkoj sceni Srbije uoči sedme runde bili veoma oprezni u izjavama o mogućem rešenju, pre svega za zajednicu srpskih opština, što je glavna tema, čini se da je današnja serija razgovora delom dokaz da obe strane, kao i posrednik EU, žele da se do zadovoljavajućeg rešenja dođe.

Prethodno je sedma runda bila označena kao ključna, zbog čega se nametalo da će rezultirati rešenjem, ali su poslednjih dana, posebno nakon žive diplomatske aktivnosti najviših funkcionera Srbije, ali i poruka koje su Srbiji upućene iz najmoćnijih zemalja Unije, i izjave i nadanja postali umereniji.

Današnja runda dijaloga posvećena je pre svega severnom Kosovu, a Kocijančič je juče novinarima u Briselu rekla da “napori idu u pravcu napretka u dijalogu” i podsetila da je visoka predstavnica EU prošle nedelje posetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija s političkim liderima.

Tači traži da NATO nadgleda sporazum

Premijer Kosova Hašim Tači zatražio je danas u Briselu od generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena da Kfor ima odlučujuću ulogu u "ostvarivanju eventualno postignutog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova". “Premijer Tači je informisao Rasmusena o procesu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i zatražio da NATO ima odlučujuću ulogu u ostvarivanju eventualno postignutog sproazuma o normalizaciji odnosa", kaže se u saopštenju.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sastavi izveštaj o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izvori Tanjuga u Briselu sad kažu da će tokom sledećih nedelja verovatno biti novih rundi.

Ne voli gotovane: Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

Funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman izjavio je ranije Tanjugu da ukoliko ovog puta ne dođe do dogovora, još ima vremena za nastavak dijaloga budući da se ministri inostranih poslova zemalja članica, koji bi treba da odluče o eventualnom otvaranju pregovora Srbije o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila.

To je na izvestan način danas u Beogradu potvrdio i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavom da postoje dobre šanse da se postigne napredak u današnjem dijalogu koji bi doveo do sporazuma Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, ali da će učesnici dijaloga imati još vremena ukoliko je to potrebno.

Srpski zvaničnici su pred sedmu rundu dijaloga ocenili da je dogovor Beograda i Prištine moguć ukoliko Priština načini ustupke, ali da su male šanse da se to dogodi danas.

Tako je premijer Ivica Dačić nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom rekao da Srbija očekuje napredak u dijalogu, ali da treba videti hoće li biti pozitivnog odgovora druge strane.

Prvi potrpedsednik vlade Aleksandar Vučić preneo je komesaru za proširenje da je Srbija postigla napredak na evropskom putu čineći mnoge ustupke te da to sada očekuje i od Prištine.

Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić ocenila je ranije danas da dogovor u sedmoj rundi nije izvesan, kao i da to nije presudna runda kako se najavljivalo i poručila da bi međunarodna zajednica trebalo više da se fokusira kosovsku stranu, koja, kako je kazala, nije spremna za kompromis.

Poslednji komentari
  • Pistaljka Vreme: 21.03.2013 00:09h

    Premijer je obavestio svog prvog potpredsednika Aleksandra Vucica kako teku pregovori. To je pozitivan znak da u interesu Srbije njih dvojica saradjuju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP