Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

I PREMIJER REAGOVAO

Dačić: Izjava Erdogana direktna provokacija ka Srbiji!

Autor: Tanjug | 25.10.2013 - 13:18:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je "Kosovo Turska" direktna provokacija usmerena ka Srbiji i da tako nešto ne sme da se dešava.

Opravdao  ekstraporez:  Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Miloš Perić

Komentarišući Erdoganovu izjavu u Prizrenu da je "Kosovo Turska", Dačić je rekao da tako nešto ne može da se dogodi u modernoj Evropi i da, što se Srbije tiče, to nije moguće.

"Ne može tako u modernoj Evropi, možda u nekim drugim sistemima da, ali što se nas tiče to nije moguće", rekao je Dačić i upitao ironično da li je i Erdogan, kao što je nedavno bio on, boravio u verskoj poseti, kada je u Prizrenu u okviru kampanje za lokalne izbore rekao da favorizuje (Hašima) Tačija.

"Ne mogu se tako normalizovati odnosi Beograda i Prištine", ukazao je srpski premijer.

On je dodao da " još neki kosovski ministri hoće da posete jug Srbije i da nema nikakvih problema da idu u džamiju, kao što je to bilo dozvoljeno srpskim zvaničnicima na Kosovu".

"Mogu da idu u džamiju i da koriste sav prostor oko džamije, ali kuda to vodi. To što oni rade je podizanje berlinskih zidova", rekao je Dačić novinarima posle otvaranja konferencije Sinergija 2013.

Na pitanje da li će vlada Srbije tražiti izvinjenje premijer je odgovorio da ne bi ulazio u pojedinosti i da takve stvari moraju da se postave na zdrave odnose.

On je dodao da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeti sve što je potrebno, ukoliko se žele korektni odnosi Srbije i Turske.

Dačić je podsetio da dve zemlje imaju potpisane sporazume o slobodnoj trgovini , o ukidanju viza, a da takvi sporazumi postoje samo među prijateljskim zemljama.

Dačić je naglasio i da Turska ima svoj interes u Srbiji, a to je interesovanje za pravo Bošnjaka i da se takvim izjavama, kao što je dao Erdogan, mnogo rizikuje.

On je podsetio i da to nije prvi put i da je u prošlosti bilo još takvih izjava, kada je svojevremeno turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu rekao da je napad na Sarajevo, napad na Tursku.

"Ovako nešto ne sme da se dešava", zaključio je Dačić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP