Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REALNA KONCEPCIJA ZA JUŽNU POKRAJINU

Dačić: "Na Kosovu potrebna
pobeda, dosta je bilo časnih poraza"

Autor: Tanjug | 20.01.2013 - 16:19:00h | Komentara: 0

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je na Kosovu i Metohiji "potrebna pobeda" i da je dosta bilo "časnih poraza i slavljenja poraza".

Dačić je u intervjuu TV Most iz Zvečana rekao da je zbog toga predsednik Srbije predložio realnu koncepciju kako bi se srpski narod na Kosovu osećao da je nešto izborio, a ne da mu stalno neko nešto daje.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Dačić je naglasio da se "na prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije, na Jarinju i Brnjaku, neće plaćati carina, već da se radi o naplati PDV-a i akciza “.


"Svi ti prihodi neće ići u budžet Kosova , što su i želeli Srbi sa severa, već će se slivati u poseban fond i služiće razvoju severa pokrajine, objasnio je Dačić i dodao da je "time načinjen prvi korak ka uspostavljanju autonomije, odnosno Zajednice srpskih opština".

On je podsetio da Platforna predsednika Tomislava Nikolića ne priznaje nezavisnost Kosova i da će autonomija, njene nadležnosti, unutrašnja organizacija, odnos sa Prištinom i Beogradom biti predmet daljih razgovora".

Dačić je naglasio da se ne razgovara o rasformiranju institucija Srbije na Kosovu i Metohiji i da se to neće desiti pre nego se dogovori šta će biti umesto njih i koje su to nove institucije srpskog naroda u Pokrajini.

"Potrebne su institucije koje će biti prihvatljive i koje će značiti da nema paralelizma. Sada to nije slučaj. Za sever je Priština neprihvatljiva, a za Prištinu su rukovodstva četiri opštine neprihvatljiva", rekao je Dačić i dodao da to, možda, nisu najbolja rešenja, ali da vlada i predsednik Srbije nisu u situaciji da učine korak nazad i da čine sve da se izbore za najbolje moguće rešenje sada.

Dačić je dodao da "bez ikakvih dilema vlada ima dva cilja, zaštita nacionalnih i državnih interesa i pridruživanje Evropskoj uniji i to iz dva razloga".

Ivica Dačić Hašim Tači

Ketrin Ešton, Ivica Dačić i Hašim Tači | Foto: Beta

"Prvi je zato što ne možemo da utičemo na rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji ako nas nema u pregovorima i zato da našem narodu omogućimo da žvi bolje, jer je ekonomsko iznurivanje vrsta specijalnog rata protiv naše države i naroda", rekao je premijer Dačić.

"Ovde će se sada voditi politička borba između onih koji smatraju da ništa ne treba menjati ,da je dovoljno da kažemo Kosovo je Srbija i da će tim čarobnim rečima svi problemi nestati. Znate da to nije tako i da se situacija na terenu menjala ,da je Kosovo iz dana postajalo sve nezavisnije što Srbi na severu možda i ne osećaju, ali Srbi u drugim krajevima to vide, znaju i žive sa tim", rekao je premijer.

"Srbe moramo da gledamo ravnopravno. Jedno je pitanje carinskog prostora, a drugo priznavanje države. Nisam ja potpisivao te sporazume, ali šta je alternativa", rekao je Dačić i zapitao šta su uradili Boris Tadić i Vojislav Koštunica kada je proglašena nezavisnost i zašto nisu tada intervenisali?

On je odbacio sve optužbe koje stižu na adresu sadašnjeg rukovodstva Srbije i rekao da su one "politikanske i nemaju veze sa realnošću".

"Ako ne rešavamo situaciju, mi nećemo imati o čemu više da razgovaramo, nismo mi svetska sila i neće nas niko da pita šta ćemo da radimo, a šta ne", rekao je Dačić.

"Niko nema prava da poziva na kolektivnu žrtvu, neka položi lično, svoju žrtvu, a ne da svoje političko uverenje naplaćuje krvlju“, rekao je premijer i ponovio da bi se vodila nacionalna i državna politika ona mora da bude realna.

Razgovori sprkog i kosovskog premijera sa Ketrin Ešton | Foto: FoNet

"Ako bude bilo podele na samom Kosovu i Metohiji da li to treba ili ne treba, onda ništa nećemo da učinimo. To je sada zvanična državna politika . Kada bude razgovora o konačnom statusu Kosova to je druga tema, a do tada će se činiti ono da se odbrne Srbi u Pokrajini", rekao je srpski premijer.

Dačić je dodao da je važno da "dijalog koji se vodi ne učvršćuje nezavisnost KiM, već da se učvršćuju srpske pozicije".

"Nije lako nikada više razgovarati o Kosovu i Metohiji ako nema Srba u pokrajini", dodao je premijer i istakao da sloboda kretanja nije bila terma razgovora u Briselu .

Dačić je naglasio da je napredak u dijalogu važan za dalji nastavak evropskog puta Srbije, dodajući da je nedavno hteo da dođe na Kosovo i Metohiju ali da nije želeo da komplikuje situaciju.

"Želim da dođem, bio sam u mnogim mestima u pokrajini, ali ne želim da moja poseta bude faktor problema", rekao je Dačić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP