Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠEF DIPLOMATIJE PORUČIO IZ OHRIDA

Dačić: Naš strateški cilj je što brže članstvo u EU!

Autor: Srna | 15.06.2015 - 13:27:00h | Komentara: 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Ohridu da je strateški cilj Srbije što brže članstvo u EU, kao i regionalna saradnja za evropsku integraciju.

Spokojan:  Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Oliver Bunić

Dačić je na godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI) istakao važnost infrastrukturnog povezivanja ovog regiona.
"Zajednički je interes svih nas na zapadnom Balkanu provođenje uspešnih reformi s ciljem da se uspostave efikasni ekonomski sistemi, što će omogućiti podizanje životnog standarda i sveopšteg kvaliteta života. To, naravno, nije moguće bez infrastrukturnog povezivanja na nivou regiona", rekao je Dačić.
On je rekao da je Srbija svesna da joj predstoji složen i zahtevan reformski period, ali da je napravila veliki napredak u brojnim oblastima.
Te oblasti su, dodao je on, pravosuđe, ekonomija i privreda, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava.
On je naveo da je glavni strateški cilj CEI - regionalna saradnja za evropsku integraciju - u potpunosti u saglasnosti sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, strateškim ciljem integracije u EU, kao i sa produbljivanjem regionalne saradnje razvojem dobrosusedskih odnosa i aktivnim učešćem u regionalnim forumima i inicijativama.
"Proaktivan pristup Srbije razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i rezultati dijaloga sa predstavnicima Prištine i važne političke odluke koje je donela Vlada Srbije, prepoznati su i od EU", istakao je Dačić.
On je dodao da se takvo prepoznavanje posebno ogleda u odluci Evropskog saveta da otvori pregovore o pristupanju Srbije Uniji - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Dačić je izrazio zadovoljstvo što su, četiri godine nakon predsedavanja Srbije inicijativom CEI, zaživeli brojni predlozi za koje se zalagala, kao što su okončanje procedure za dobijanje statusa posmatrača CEI u Generalnoj skupštini UN, formiranje CEI mreža nevladinih organizacija, jačanje poslovne dimenzije CEI.
"U periodu pred nama, smatram da bi trebalo uložiti dodatni napor u oživljavanje ove regionalne inicijative kao foruma za diskusiju o političkim i ekonomskim pitanjima na visokom nivou", istakao je Dačić, napominjući da je Vlada Srbije od ove godine dobrovoljno udvostručila iznos svoje godišnje kontribucije u CEI Fond.
Trenutno predsjedavajući CEI je Makedonija, kojoj je Dačić i kao predsedavajući OEBS-u ponudio eventualnu pomoć i razmenu iskustva.
"Možemo slobodno reći da CEI predstavlja `most` između zemalja članica EU i onih zemalja kandidata i aspiranata koje svoje članstvo u EU još nisu ostvarile", rekao je Dačić.
CEI je jedna od najstarijih regionalnih inicijativa na evropskom kontinentu, koja danas okuplja 18 država, regionalna inicijativa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP