Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKSKLUZIVNO!

Dačić ne da fotelju Vučiću, idemo na nove izbore!

Autor: Ekipa Alo! | 23.03.2013 - 18:16:00h | Komentara: 15

Ako lider naprednjaka Aleksandar Vučić dođe na premijersko mesto, socijalista Branko Ružić dobija predsedavanje u Skupštini Srbije, a Nebojša Stefanović bi sa te pozicije mogao u gradonačelničku fotelju kada Srpska napredna stranka krene u osvajanje Beograda, saznaje “Alo!” u vrhu vlasti!

Naš izvor otkriva da je ovakva podela unutar vladajuće koalicije najnovija ponuda koju je SNS stavio pred svoje partnere, ali koju je premijer i lider SPS-a Ivica Dačić, kako saznajemo, energično odbacio i poručio da će pre ići na izbore nego dati premijersku fotelju!

Nikad čuli za  Danin slučaj:  Ivica Dačić i  Aleksandar Vučić

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić | Foto: Miloš Perić

- Dačić ne želi da prihvati takvu ponudu naprednjaka. Podvukao je više puta da neće da ustupi premijersku fotelju za mesto potpredsednika vlade i da će, u slučaju da mora da bira, ići na izbore. Najviše što je on spreman da ponudi je udeo u rekonstrukciji vlade, a jedini ministar koga bi se odrekao je Milutin Mrkonjić.

Međutim, SNS insistira da se u rekonstrukciju vlade ne ide bez promene premijera.

Ružića već smeštali
na čelo parlamenta

Ružić je juče bio nedostupan za komentar, a i ranije je tokom sastavljanja vlade pominjan kao kandidat SPS-a za predsednika parlamenta, pošto je prethodni socijalista na toj poziciji Slavica Đukić Dejanović već kaparisala ministarsko mesto u resoru zdravlja. Sada, međutim, Slavica Đukić Dejanović ne bi mogla nazad u parlament, jer je zbog učešća u izvršnoj vlasti dala ostavku na poslaničko mesto. Ružić je pak ostao u Skupštini i šef je poslaničke grupe SPS-a.

- To bi značilo da će socijalisti dobiti značajno manji udeo u vlasti, i to bez izbora, i svakako da se oni tome protive. Zbog toga i upozoravaju da bi SNS tako dobio sve poluge vlasti, što Srbija ne pamti u novijoj istoriji. Da ne bi bio optužen za ucenu i prisvajanje apsolutne vlasti u državi, SNS kao ustupak nudi SPS-u glavnu reč u zakonodavnoj vlasti. Socijalista bi ponovo vodio parlament i izvesno je da će to biti Branko Ružić. Time se naprednjacima oslobađa aktuelni predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, inače Vučićev čovek od poverenja, da uskoči u preuzimanje Beograda - objašnjava naš sagovornik moguću kombinatoriku bez vanrednih izbora.

Ipak, odlučujuću reč o ranom izlasku na birališta ima SNS i izvor “Alo!” otkriva da Vučić ni pred svojim kolegama u vladi nije krio da o njima razmišlja.

Kriju poziciju Galića  u ministarstvu:  Milutin Mrkonjić

Milutin Mrkonjić | Foto: Dimitrije Goll

- Bez uvijanja je nekoliko puta pominjao da će na izbore ići u junu ukoliko ne dobijemo datum za početak pregovora, a u septembru ako ga dobijemo. Naravno da izbori ni danas nisu isključeni kao opcija - napominje naš sagovornik iz vlade.

I kozmetičke promene u vladi su i dalje na stolu, što bi pratično značilo promenu trojice ministara: Bratislava Petkovića (kultura i informisanje), Milana Bačevića (prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja) i Milutina Mrkonjića (saobraćaj).

Vukomanović: Zašto bi Dačić oslobađao kabinet?!


Potpredsednica SPS-a Diana Vukomanović je rekla da do sada nije čula od naprednjaka nijednu ozbiljnu primedbu zbog koje bi Dačić trebalo da ustupi premijersko mesto Vučiću. Ona kaže da nije dobro da SNS smatra da bi njihovi ljudi trebalo da vode sve tri grane vlasti - zakondovnu, izvršnu i sudsku. Za nju i Dačić i Vučić zaslužuju odličnu ocenu, dok su od ostalih članova Dačićevog kabineta neki dobili prolaznu, neki vrlo dobru ocenu.

Poslednji komentari
  • Mala sa Dunava Vreme: 23.03.2013 19:12h

    Kako to jednom rece veliki Branko Radicevic " Mnogo tija, mnogo zapocija"... Da mu ne bude i previse. Tek ce se oni koji su glasali uveriti kakvog su diktatora i autokratu doveli na vlast, i slobodno mogu da kazem, tako im i treba, i srecan im povratak u devedesete.

  • tomislav Vreme: 24.03.2013 00:48h

    Da Dacic nije prihvatio formiranje vlade sa SNS, Vucic i SNS bi bili danas opozicija.

  • tomislav Vreme: 24.03.2013 00:52h

    Da nije Dacic prihvatio formiranje vlade sa SNS, Vucic i SNS bi bili danas opozicija.

  • tomislav Vreme: 24.03.2013 00:55h

    Da nije Dacic prihvatio formiranje vlade sa SNS, Vucic i SNS bi bili danas opozicija.

  • Babo Vreme: 24.03.2013 05:30h

    Mnogo tija i mnogo postigo. Crveni smirite se ne ljutite Vucica. Kod nas samo autokratstvo uvodi red. Srecno!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP