Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORUČIO PREMIJERU DA SE NE OSVRĆE NA KRITIKE

Dačić: Odlazak na inauguraciju pametan državnički potez!

Autor: Tanjug | 14.02.2015 - 09:50:00h | Komentara: 0

Odlazak predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju predsednice Hrvatske je pametan i logičan potez koji treba da prave državnici, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Dačić je pozvao srpskog premijera da se ne osvrće na kritike koje postoje, citirajući nekadašnjeg premijera Velike Britanije Margaret Tačer koja je rekla da nijedna promena koja je izvršena u interesu naroda nije nikada izvršena uz podršku većine naroda.


"Tek posle 10 - 20 godina možete da shvatite kakva poruka je bila iz svega toga koja je važna za budućnost zemlje", rekao je Dačić na TV Pink.

On je istakao da će poruka odlaska srpskog premijera na sutrašnju inauguraciju novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović biti da Srbija želi da definiše zajedničke interese i da probleme treba rešavati u otvorenom dijalogu, dodajući da mora biti relaksacije odnosa dve zemlje.

"Relaksacija odnosa mora da postoji i ja sam apsolutno u uverenju da će to relaksiranje odnosa, iako sam ja levičar, lakše biti sa HDZ-om, nego sa nekim drugima, jer će oni imati više hrabrosti da kada se završi predizborna kampanja, sednu i razmisle o svemu tome", ocenio je Dačić.

On je istakao i da ovakav diplomatski potez ne znači da će Srbija ukinuti kritike koje ima prema Hrvatskoj, navodeći kao primer da on "ratuje" sa Hrvatima na kojem se pismu obraćaju jedni drugima u diplomatskoj prepisci, pa je rešenje prepis sa ćirilice na latinicu ili engleski jezik.

"Reciprocitet je glavna stvar u diplomatiji... i ja idem u posetu Hrvatskoj i želim da doprinesem našim odnosima, jer mi ne možemo da živimo stalno u srednjem veku i da se pozivamo na sve te probleme kao alibi da ne napravimo nijedan iskoraka dalje, ne moramo u svemu da se slažemo ali moramo da saradjujemo u nečemu što nam je zajedničko", zaključio je Dačić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP