Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRPSKI ŠEF DIPLOMATIJE U ZAGREBU

Dačić: Odnosi dve zemlje osciliraju između ljubavi i mržnje

Autor: Beta | 11.03.2015 - 11:02:00h | Komentara: 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Zagrebu s premijerom Hrvatske Zoranom Milanvićem i predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović o unapredjenju odnosa dve zemlje.

Ivica Dačić / Foto: Profimedia

Ivica Dačić | Foto: Profimedia

Predsednica Hrvatske i šef srpske diplomatije razmotrili su mogućnost zajedničkog učešća dve države u projektima od obostranog interesa za region kao što je projekat prevencija od poplava.

U razgovoru Dačića i hrvatske predsednice potvrđena je obostrana spremnost i dobra volja za rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Grabar-Kitarović je istakla značaj pitanja položaja manjina u obe zemlje i ponovila spremnost za lično angažovanje kada je u pitanju položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

Dačić i Milanović su potvrdili političku volju za dalji razvoj odnosa dve zemlje, saopštila je vlada Hrvatske. Na sastanku u Vladi Hrvatske razgovaralo se, uz otvorena pitanja između dve države i bilateralnim odnosima, i o aktuelnoj situaciji u regionu.

Dačić razgovarao i sa Vesnom Pusić

Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Srbije, Vesna Pusić i Ivica Dačić, ocenili su na konferenciji za novinare da otvorena pitanja izmedju dve zemlje ne treba da budu prepreka za buduću saradnju, ali su iskazali surotne stavove o zakonu o regionalnoj jurisdikciji Srbije za procesuiranje ratnih zločina.

Dačić je rekao da će Srbija menjati zakon kojim se proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cele bivše Jugoslavije, ako se pokaže da nije u skladu sa evropskom tekovinom, ali je naglasio da do sada niko osim Hrvatske nije stavio primedbu. Vesna Pusić je rekla da, što se Hrvatske tiče, sporni zakon o regionalnoj jurisdikciji za ratne zločine nije pravno poznat i nije u skladu sa evropskim standardima i da ga u toku pregovora Srbije sa EU treba menjati.

Prema Dačićevim rečima, za hrvatsku sporni srpski zakon dobio je najviše ocene međunarodne zajednice i omogućio da se optuži 170 osoba za ratne zločine na teritoriji Hrvatske i BiH od kojih su samo dva Hrvati. Dačić je kazao da je Srbija spremna da razgovara i o tom zakonu kao i o slučaju hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića koji u Srbiji služi zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u Grubišnom Polju u Hrvatskoj 1991. godine.

Šefica hrvatske diplomatije izrazila je očekivanje da će slučaj Veljka Marića uskoro biti rešen jer joj je, kako je dodala, to tokom posete Hrvatskoj obećao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će se lično založiti da taj problem bude rešen.

Pusićeva i Dačić ocenili da su odnosi dve zemlje dobri, ali da treba rešavati sva otvorena pitanja koja ne smeju da budu prepreka za buduću saradnju.

Hrvatska ministarka ocenila je da je Dačićevom posetom "dat novi život" saradnji dve zemlje. Ona je rekla da se razgovaralo o tri grupe problema - bilateralnim odnosima s naglaskom na ekonomiju, problemima i otvorenim pitanjima iz prošlosti i onim vezanim za evropske integracije.

Dogovoreno da hrvatska i srpska strana naprave jedisntvenu listu nestalih osoba po međunarodnim kriterijumima. Pusić je dodala da je na toj listi većina državljana Hravtske od kojih su deo etnički Hrvati, a deo etnički Srbi, a da je manji broj nestalih državljana Srbije.

- Pokazala se danas da postoji racionalni interes da se taj problem reši što pre i da nema prostora za etničko deljenje nestalih, istakla je Pusićeva.

Prema rečima Vesne Pusić, dogovoreno je takođe da se obnovi rad mešovite komisije za rešavanje otvorenih pitanja i komisije koja se bavi ekonomskom saradnjom. Dačić je rekao da je za Srbiju važno rešavanje konkretnih pitanja, kao što su pitanje izbeglica, njihovih penzija, imovine i stanarskih prava.

- Stav Srbije je da je unapređenje odnosa Srbije i Hrvatske od prioritetne važnosti ali i od posebnog značja za stabilnost regiona, dodao je.

Dačić je naglasio da odnosi Srbije i Hrvatske ne treba da budu žrtva unutrašnje politike u obe zemlje i dodao da očekuje intenziviranje rada na rešavanju svih otvorenih pitanja iz prošlosti.

- Naše odnos ne treba da gradimo na iracionalnim kriterijumima već da
počnemo da prepoznajemo zajedničke interese, rekao je Dačić i dodao da "i danas odnosi dve zemlje osciliraju između ljubavi i mržnje".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP