Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTPISAN SPORAZUM

Dačić parafirao tekst
sporazuma; Vučić:
Prihvaćeni svi srpski predlozi!

Autor: Blic/ Ag. | 19.04.2013 - 16:19:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Ivica Dačić parafirao je tekst sporazuma koji je danas ponuđen u Briselu, dok će se o njegovom prihvatanju ili neprihvatanju izjasniti Vlada i Skupština u Beogradu. U finalnoj verziji prihvaćeni su svi predlozi Srbije. Tačka 9, koja se donosi na izbor policijskog komandira ostaće nedirnuta, dok je tačka 14 (kosovska stolica u UN) po srpskoj želji modifikovana.

Vučić, Dačić i Eštonova

Vučić, Dačić i Eštonova | Foto: EU

Predsednik vlade Srbije je istakao da je ovo najbolja ponuda koju je Beograd dobio i da je tačka devet sporazuma koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta ostala, a da je iz tačke 14 izbačeno da Srbija ne sme da blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama, već u procesu evrointegracija.

Hašim Tači i Ketrin Ešton

Hašim Tači i Ketrin Ešton

 

Dačić je novinarima u Briselu objasnio da nije potpisao sporazum, već da je samo parafirao da je to "predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se u narednim danima izjasniti obe strane".

Tači: Dogovor znači priznanje Kosova

Šef prištinskog pregovaračkog tima, kosovski premijer Hašim Tači ocenjuje da sporazum koji je postignut sa delegacijom Beograda garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

"Ugovor koji je parafiran je između dve države predstavlja de jure priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je Tači novinarima ispred zgrade evropske službe spoljnih poslova u Briselu.
On je rekao da očekuje da će države koje još nisu priznale Kosovo to što pre učiniti i da se nada da će Kosovo uskoro ući i u Ujedinjene nacije.

"Naši organi će doneti odluku u narednim danima da li ćemo prihvatiti ili odbiti", rekao je Dačić, preciziravši da će Beograd u ponedeljak pismeno obavestiti visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton da li prihvata dogovor ili ne.


"Zahvalan sam Eštonovoj, Aleksandru Vučiću i ostalim članovima delegacije. Posle sednice GO SNS i rukovodstava ostalih stranaka, Vlada Srbije će imati jedinstven stav oko ovog pitanja. Oko ovoga se ne smemo deliti. Ili ćemo jedinstveno prihvatiti ili jedinstveno odbiti", rekao je Dačić koji je novinarima pokazao sporazum sa parafom.

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File poručio je danas, nakon vesti da su Beograd i Priština parafirali predlog teksta sporazuma, da obe strane mogu da računaju na punu podršku Brisela na njihovom putu ka EU.


On je na svom tviter nalogu čestitao Beogradu i Prištini na pokazanoj hrabrosti i opredeljenju.

Ketrin Ešton i Ivica Dačić

Ketrin Ešton i Ivica Dačić

 

Ketrin Ešton je čestitala je Beogradu i Prištini na odlučnosti i hrabrosti u proteklim mesecima kako bi se postigao dogovor, pošto je objavila da su pregovori završeni i tekst sporazuma parafiran.

Ovo predstavlja korak dalje od prošlosti, a korak bliže Evropi za obe strane, poručila je Ešton u izjavi objavljenoj na Tviteru.

Kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku napisala je na svom nalogu na Tviteru "Habemus pactum", što na latinskom znači "Imamo dogovor".

Ona je dodala: "Pojavio se beli dim. Habemus pactum. Sreća :)))

Pregovori

Zajednica srpskih opština na Kosovu imaće predsednika, potpredsednika i Savet i pravo da bira regionalnog komandanta policije, ali i lokalne komandante u četiri opštine na severu, kao i na jugu, svugde gde prema etničkom sastavu Srbi čine većinu, saznaje "Blic".

Evropski komesar za proširenje Karl Bilt uputio je danas iskrene čestitke visokoj predstavnici Evropske unije Ketrin Ešton za uspešan
proboj u postizanju dogovora Beograda i Prištine.

Vaš tim je šampion posvećenosti i istrajnosti, napisao je File na Tviteru

Srpski zvaničnici traže garancije od NATO-a

SNS o dogovoru na sednici u nedelju

Srpska napredna stranka
(SNS) saopštava da će se izjasniti o predloženom tekstu
koji je srpska delegacija parafirala u Briselu na sednici
Glavnog odbora, u nedelju, 21.aprila.

Sednica Glavnog odbora održaće se u maloj sali Sava centra
sa početkom u 10 časova.

Delegacija Srbije nakon parafiranja sporazuma sa Prištinom razgovaraće danas u sedištu NATO-a u Briselu o garancijama da kosovska vojska neće biti prisutna na severu Kosova i o bezbednosti kosovskih Srba.


Ranije danas u Briselu premijer Srbije Ivica Dačić parafirao je tekst sporazuma sa Prištinom o čijem prihvatanju ili neprihvatanju će se izjašnjavati u Beogradu, rečeno je agenciji Beta u srpskoj delegaciji.


Izvor dodaje da su u finalnoj verziji sporazuma prihvaćeni svi predlozi Beograda, nije menjana tačka 9 koja se odnosi na policiju i da je po želji Beograda modifikovana tačka 14 koja se odnosi na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Tačka 14 teksta sporazuma Beograda i Prištine, u koju je Tanjug imao uvid, modifikovana je i u finalnoj varijanti ne otvara put za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.


"Obe strane se obavezuju da neće ometati jedna drugu na putu evropskih integracija i da neće podstrekivati druge da to čine", glasi tekst tačke 14.
U prethodnoj rundi, ta tačka, koju Beograd nije prihvatio, govorila je o neometanju učlanjenja u "međunarodne organizacije, uključujući UN".

Ban Ki Mun

Ban Ki Mun | Foto: Reuters

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je danas, povodom vesti o parafiranju predloga teksta sporazuma u Briselu, Beograd i Prištinu da preduzmu konkretne mere za sprovođenje dogovorenog i obećao je pomoć UN u tom poduhvatu.


Ban je pohvalio lidere obeju strana "zbog nepokolebljive odlučnosti i izrazio je nadu da će dogovor doneti bolju budućnost i trajnu stabilnost regionu",

navedeno je u saopštenju koje je objavio Banov portparol Martin Nesirke.

"Generalni sekretar snažno ohrabruje strane da zaključe istorijski proces i preduzmu konkretne mere za potpuno sprovođenje dogovora", piše u saopštenju.


Ban je poručio da su UN spremne da pomognu obema stranama u tom poduhvatu.

Šeholi:Dobre vesti, ali se ne zna šta je sve potpisano

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi smatra da svi treba da budu zadovoljni time što je parafiran predlog sporazuma u Briselu, mada je zadržao izvesne rezerve, jer, kako je rekao, nije sve transparentno.


"Veoma je važno i trebaju svi biti zadovoljni ovim potpisom i u tom kontekstu želimo jednostavno da se sve implementira. Sa druge strane, treba reći da smo svi keptični što sve nije transparentno, kako bi se javnost informisala, jer, na kraju krajeva, narod treba da taj sporazum implementira", rekao je Šeholi Tanjugu.

Goran Bogdanović

Goran Bogdanović | Foto: FoNet

Ambasada SAD čestitala na postignutom dogovoru

Ambasada SAD u Beogradu čestitala je Kosovu i Srbiji na danas postignutom sporazumu i poručila da SAD
nastavljaju da podržavaju "dalju normalizaciju u odnosima koja je od ključne važnosti za evropsku budućnost obe zemlje".

"Pozdravljamo ovaj pozitivan razvoj situacije kao jedan veoma važan korak ka normalizaciji odnosa u korist gradjana obe zemlje", navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je pozdravila posvećenost visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kao i liderstvo koje su pokazali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači.

"Nastavićemo da podržavamo primenu ovog sporazuma i dalju
normalizaciju koja je od ključne važnosti za evropsku budućnost obe zemlje", navodi se u saopštenju dosavljenom agenciji Beta.

Bogdanović: Sporazum je Ahtisarijev plan

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da ne zna šta je potpisano u Briselu, ali da je iz onoga što je dostupno u medijima zaključio da sporazum predstavlja Ahtisarijev plan, koji je ranije Srbija odbacila.

"Ne znam šta je potpisano. Nismo čuli svih 15 tačaka, samo neke, zato ne mogu da komentarišem, ali ono što sam iz medija čuo je u prevodu Ahtisarijev plan. Tim sporazumom, sever se integrisao u kosovske instiucije", rekao je Bogdanović za agenciju Beta.


Jovanović:Dogovor u Briselu dobra vest

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da dogovor o predlogu teksta sporazuma Beograda i Prištine u Briselu predstavlja dobru vest, koja će omogućiti da se pronađe način zaštite srpskih interesa na Kosovu.
 

Van Rompej:

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej pozdravio je danas postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i ocenio da se radi o istorijskom trenutku ne samo u odnosima izmedju Srbije i Kosova, već i u njihovom odnosu sa EU.

"Ovaj sporazum predstavlja veliki doprinos jer su se obe strane dogovorile da rade zajedno na svojoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Evropska unija želi da Srbija i Kosovo u tome uspeju", navodi se u saopštenju Van Rompeja.

Herman Van Rompej

Herman Van Rompej | Foto: AP

 

Van Rompej je naglasio da su konkretni rezultati u implemetaciji dogovorenog "od kritičnog značaja" i dodao da "nema nikakvih prečica".

"Neophodan uslov koji će Evropskoj uniji omogućiti da pokrene pregovore o pridruživanju sa Srbijom i pregovore o Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom mora biti ispunjen", naveo je Van Rompej.

"Potvrđujem evropsku perspektivu Srbije i Kosova i naglašavam da su
članice EU postavile ambiciozne zadatke za obe strane u 2013. godini.

Ohrabrujem (obe) strane da nastave sa konstruktivnim pristupom i u
sprovođenju ovog sporazuma", navodi se u saopštenju Van Rompeja.

Predsednik Evropskog saveta čestitao je premijerima Srbije i Kosova
"na ličnoj hrabrosti pokazanoj u ovom procesu". On je takodje
zahvalio i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton na posvećenosti u
vođenju dijaloga, što je na kraju uspešno krunisano sporazumom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP