Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLUČAN

Dačić: Predlog Brisela je nemoguće sprovesti!

Autor: Beta | 07.04.2013 - 00:11:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija teško može da prihvati predlog o Kosovu iz Brisela u ovakvom obliku, zato što bi njega bilo nemoguće sprovesti.

"Zato mi tražimo da se pokaže veća fleksibilnost jer se, bez obzira na to što počinju rokovi koje Ketrin Ešton ima da bi dala svoje mišljenje, odluka donosi tek krajem juna. Mi smatramo da, bez obzira na sve to, ne treba sada baciti sve pozitivno što je postignuto u dijalogu", rekao je Dačić u intervjuu za Politiku.

Dačić je dodao da dijalog treba da bude nastavljen, uz zadržavanje
političke i bezbednosne stabilnosti.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: AP

"Zato mi pokušavamo da se izborimo da dodje do poboljšanja ovog predloga, inače ono što je predloženo ne može da prodje... Niko od nas apsolutno nije ni razmišljao da je to moguće prihvatiti. Predlozi su bili daleko ispod minimuma koji smo mi u najcrnjim snovima mogli da pretpostavimo", rekao je Dačić.

On je dodao da je problem i u tome što nema nekog formalnog teksta
predloga.

"Problem je što tu nema nekog formalnog teksta o kome bismo se mi izjašnjavali, nego postoji suština predloga koji su oni nama izneli a koji je bio neprihvatljiv. I mi sada tražimo način da li je moguće popraviti taj predlog", rekao je Dačić i dodao da je Srbiji u najvećem interesu da dodje do dogovora, zbog mira i bezbednosti za Srbe.

Vučić, Dačić i Eštonova

Vučić, Dačić i Eštonova | Foto: EU

On je ocenio da, međutim, postoji "alternativni plan" da se srpska strana proglasi kao nekontruktivna, u slučaju da se ne postigne dogovor, i da se na nju prebaci krivica za izlazak iz pregovora.

"Mislim da dolazimo u situaciju da moramo da se borimo za neke stvari koje su još zapisane u Ahtisarijevom planu, a koje se na Kosovu ne primenjuju", naveo je on.

Premijer je ipak ocenio da ne nemoguće očekivati da se više neće razgovarati o Kosovu, već da je samo pitanje ko će razgovarati i u kom formatu.

"Postoji ipak jedna osnovna stvar - da bi se nešto prihvatilo, nešto mora da vam se predloži. U ovoj sadašnjoj situaciji nama bukvalno ništa nije predloženo", rekao je Dačić.

Govoreći o toku pregovora, Dačić je rekao da mu je prisustvo prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića apsolutno pomoglo u Briselu i
dodao da on nije nudio ostavku zbog unutrašnjih političkih razloga već zato što je bio svestan želje Srbije da ide ka EU i razočaravajućeg predloga koje je država dobila od EU.

"Jednostavno, u tom momentu mu više ništa nije imalo smisla. Isto kao i meni. Mi smo svi razočarani odnosom prema nama, ne lično, nego prema Srbiji. Ti predlozi se jednostavno teško mogu prihvatiti. Ako mi treba da se žrtvujemo, mi ćemo se žrtvovati, i Vučić i ja. Ali čak i da mi to potpišemo, nemoguće je da se ovakav sporazum sprovede", rekao je Dačić.
.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP