Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA IZMEĐU EVROPSKE I EVROAZIJSKE UNIJE

Dačić pričom o Rusiji diže cenu Srbiji u EU!

Autor: I. Kljajić | 27.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Premijer Ivica Dačić sačekao je prvi var na „Južnom toku“ da poentira izjavom da Zapad gura Srbiju u zagrljaj Rusije i podigne prašinu u diplomatskim krugovima.

Bratski pozdrav: Dačić i Čepurin

Bratski pozdrav: Dačić i Čepurin | Foto: Nenad Đorđević

Tumačilo se to kao odbrana od napada rusoskeptika ili kao upozoravajući signal zapadnim centrima, srpski premijer progovorio je o stvarnosti kojom Srbija tumara i u kojoj će se svaki centimetar bliže ili dalje Zapadu sve pažljivije meriti.


Čepurinove preporuke Srbima

Ništa manje provokativne nisu bile ni prethodne poruke Čepurina: od najave da će priključenje Srbije EU “neke stvari” suštinski zakomplikovati u odnosima Rusije i Srbije, do otvorenog upozorenja da na Balkanu zbog “vrlo protivurečne tendencije daljeg razvoja događaja” još preti opasnost od sukoba.
- Treba naći rešenja koja mogu da zadovolje većinu Srba i koja bi omogućila Srbiji u južnom delu da zahvaljujući tim rešenjima oseća da ima bezbednost - preporučio je Čepurin, imajući verovatno u vidu opadajuću podršku Srba evrointegracijama.

Programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović kaže za “Alo!” da EU ne tretira države zapadnog Balkana kao buduće članice, već kao zemlje kojima treba stabilizacija i tutorstvo.

- Taj geopolitički vakuum onda logično delom popunjavaju Rusija, Turska i druge regionalne sile. Ne vidim zato ništa skandalozno u izjavi premijera, to je prosto naša stvarnost poslednih godina, koju nekada ne želimo da pogledamo u oči.
Na nama je da podignemo svoju cenu i istaknemo geopolitički značaj, a to se postiže aktivnom i višestranom spoljnom politikom, kao i planom ekonomskog razvoja, a ne stalnim odlascima kod birokrata u Brisel i vučenjem za rukav - smatra naš sagovornik.
Jovanović podseća i na činjenicu da je proces proširenja EU u poslednje vreme gotovo suspendovan.

Zbog svega toga ne treba onda da čude sve smeliji i otvoreniji nastupi ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina, koji ne propušta priliku da podseti da njegovi domaćini mogu i da se predomisle na putu ulaska u porodicu EU.

- Ništa nije bez alternative, svaka integracija među državama ima alternative - rekao je Čepurin tokom debate u Skupštini Srbije o perspektivama saradnje Srbije sa Evroazijskom unijom.
Ipak, Nikola Jovanović kaže da Rusija nema razlog da zazire od eventualnog članstva Srbije u EU.

- Prvo, zato što se to neće desiti u skorijoj budućnosti, a drugo zato što većina članica EU nisu neprijateljski nastrojene prema Rusiji. Predviđam na primer sve intenzivniju saradnju Nemačke i Rusije u budućnosti - ocenjuje naš sagovornik.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP