Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DVODNEVNA POSETA

Dačić: SAD podržavaju Vladu Srbije

Autor: Tanjug | 07.02.2013 - 21:56:00h | Komentara: 2

Sjedinjene Američke Države podržavaju dalje delovanje Vlade Srbije u želji da ona ostvari svoje prioritete vezane za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, unapređenje dijaloga sa Prištinom i doprinos regionalnom miru i stabilnosti, rekao je u Vašingtonu srpski premijer Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Emil Čonkić

 Premijer je, na pitanje dopisnika Tanjuga, da li su ga američki zvaničnici tokom dvodnevne posete pitali koliko je vlada stabilna, posle poslednjih političkih i medijskih trvenja, odgovorio da "njih to naravno interesuje, jer imaju stav da Vlada Srbije treba da nastavi sa realizacijom svojih prioriteta.

"Ja sam preneo to opredeljenje da želimo da budemo vlada koja će ostaviti značajne rezultate za našu državu i narod. Zato oni i podržavaju da Vlada nastavi da deluje očekujići da će ove godine biti postignuti značajni rezultati na svim poljima - dobijanje datuma za početak pregovora, unapredjenje dijaloga sa Prištinom, doprinos regionalnom miru i stabilnosti i pokretanje investicionog ciklusa, gde očekujemo značajnu pomoć Stejt departmenta", istakao je Dačić u razgovoru sa srpskim novinarima.

On je kao značajan ocenio jučerašnji susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, rekavši da šest meseci nove vlade pokazuje da Srbija nikada nije imala bolju međunarodnu poziciju nego danas.

Dačić je kazao da ove godine očekuje da se srpski zvaničnici sretnu sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, potpredsednikom Džoom Bajdenom, i dodao da se nada da bi finale trebalo da bude i susret dvojice predsednika Tomislava Nikolića i Baraka Obame.

Bela kuća

Bela kuća | Foto: Reuters

 Dačić je svoju posetu Vašingtonu i prisustvo na Molitvenom doručku, ocenio kao veoma značajno i dobro, kako sa političkog, tako i sa bezbednosnog aspekta.


"Američka administracija podržava dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU i podržava dalje unapređenje dijaloga sa Prištinom. Sa druge strane, direktor FBI Robert Miler i administratorka DEA Mišel Leonhart ocenili su našu saradnju izuzetno uspešnom" , naveo je srpski premijer.
On je istakao da DEA visoko ceni ono što je zajednički uradjeno u borbi protiv ilegalne trgovine narkoticima, dodavši da je dogovoreno MUP Srbije i DEA organizuju regionalnu konferenciju na koju bi pozvali sve ministre unutrašnjih poslova iz regiona a tema bi bila borba protiv trgovine narkoticima.
Takođe, FBI je obećao da će u Beogradu postaviti ljude koji će se baviti borbom protiv sajber kriminala, što je važno za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

"Ja sam svuda govorio da kao mladji brat želimo da sarađujemo u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, a oni su mi odgovarali da nas ne gledaju u tome kao mladjeg brata, već brata blizanca", reči su premijera Srbije.
To što su sa njim u poseti Vašingtonu i državni sekretar Vladimir Božović i direktor BIA Nebojša Rodić, po Dačiću, pokazuje jedinstvo državnih organa kad je reč o borbi protiv kriminala, terorizma i korupcije, naročito što su oni iz Srpske napredne stranke.
Dačić je za april najavio novi dolazak u Ameriku, kada će predvoditi delegaciju srpskih privrednika, koji će posetiti potencijalne investitore. 
Poslednji komentari
  • NS2 Vreme: 08.02.2013 12:21h

    Nesto nisam CUO AMERICKOG AMBASADORA da je to skoro reko "!Tvoja se Dacicu ne vazi jer za narod ne vazi ni da si PREMIJER!

  • nale Vreme: 08.02.2013 15:36h

    pa sto nebi podrzavali takvu vladu,i takvog premijera,neprijatelji samo mogu pozelet tako nesto!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP