Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONSULTACIJE U PREDSEDNIŠTVU

Dačić: Sigurno neću sam u Vladu! Đilas: Mi nismo ni dobili poziv!

Autor: Tanjug / B92/ Beta | 17.04.2014 - 16:00:00h | Komentara: 2

Lider SPS Ivica Dačić posle konsultacija u Predsedništvu rekao je da nije bilo reči o tome da poziv za Vladu važi samo za SPS, a ne i za ostatak koalicije.

Ako Vučić misli da  Tadić treba da  uđe u vladu, ja nemam ništa  protiv: Dačić

Ivica Dačić | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

Posle konsultacija o formiranju Vlade sa Tomislavom Nikolićem, Dačić ipak nije direktno odgovorio na pitanje da li će u budućoj vladi sedeti i neko iz PUPS-a.

"Nije bilo razgovora o personalnim rešenjima. Mi smo informisali predsednika Nikolića da smo spremni da pomognemo i da smo spremni da budemo deo parlamentarne većine", rekao je on.

Dačić je naveo da će odluku o svemu doneti stranački organi, a da će se tek posle Uskrsa razgovarati o kadrovskim rešenjima, "uprkos medijskim spekulacijama".

On je precizirao da će danas biti održano Predsedništvo SPS, a posle Vaskrsa i Glavni odbor stranke, a i koalicioni partneri JS i PUPS će donositi odluke na stranačkim organima.

Dačić je naveo i da, kada je reč o ministrima, uopšte nije razgovarano o tome da će samo on ili neko iz SPS biti u vladi i ponovio da su oni i u razgovorima istakli da žele da pomognu novoj vladi. "Sigurno je da neću samo ja ili samo SPS biti u vladi", naveo je Dačić, komentarišući mogućnost da ostale članice koalicije okupljene oko socijalista budu deo vlade.

Prema njegovim rečima, bilo bi vređanje građana Srbije koji su u najvećem broju glasali za SNS i njenog lidera da "mu postavljamo ultimatume". "Mi ne azgovaramo tim jezikom", rekao je Dačić.

Dačić je primetio i da su ove konsultacije drugačije u odnosu na neke prethodne, jer se već zna da postoji parlamentarna većina za formiranje vlade. "Parlamentarna većina već postoji", istakao je on.

Predsednik socijalista je rekao da oni nemaju nikakvog razloga da se distanciraju od nekih eventualnih negativnih i nepopularnih poteza koje će vlada da povuče. "Ako mi uđemo u vladu, onda je naša odgovornost zajednička", rekao je Dačić.


Đilas: DS ne može da učestvuje u vladi, nije ni dobila poziv!

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas informisao je danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića, na sastanku o formiranju vlade, da ta stranka ne može da učestvuje u takvoj vladi, ali i da nije dobila poziv za to.

Kreće stopama  Dinkića i Koštunice?: Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Mladen Šurjanac

Đilas je to saopštio novinarima nakon sastanka u Predsedništvu, i naveo da je istovremeno zatražio od predsednika Srbije da se odustane od ideje rotiranja na godinu dana na mestu predsednika skupštine, jer u DS smatraju da je to neozbiljno i da unižava ugled najvišeg zakonodavnog tela.


"Izrazili smo bojazan prema mnogim idejama i merama koje se najavljuju i koje mogu dovesti do smanjenja životnog standarda građana i otpuštanja ljudi. Ne vidim taj investicioni proces koji će dovesti do poboljšanja", rekao je Đilas.


Nikolića je, kako je rekao, obavestio o tome da se demokrate ne slažu sa idejom rotiranja predsednika parlamenta.
"Ne slažemo se sa idejom rotiranja, ona je neozbiljna i unižava ugled tog doma, ne samo što je predsednik parlamenta, ako se nešto desi predsedniku države, najvažniji čovek u zemlji i zalažemo se da se od takve ideje odustane", naveo je Djilas.
Upitan da li može da bude stožer okupljanja opozicije, Djilas je odgovorio da bi DS mogla da bude tačka okupljanja svih koji su protiv vlasti, ukoliko imaju sličnosti u političkom delovanju, ali i naglasio da se u ovom trenutku ne zna ko je opozicija, a ko je vlast u Srbiji.
Na pitanje da li može da saradjuje sa liderom NDS Borisom Tadićem, Djilas je odgovorio da nema problem da saradjuje sa bilo kim i da svakome treba dati šansu.

Tadić: Neću u vladu sa SPS

Lider Nove demokratske stranke Boris Tadić izjavio je i danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomisalvom Nikolićem, da neće ući u vladu u kojoj je SPS, a njegovi koalicijoni partneri iz LSV Nenad Čanak i Z ZS Dušan Petrović odbacili spekulacije medija da samostalno razgovaraju sa naprednjacima.


"Naša llista ne ulazi u vladu u kojoj je SPS, ta vlada ne bi bila delotvorna, jer SPS nema personalna rešenja koja mogu dovesti do napretka Srbije, a njihovi kadrovi u resorima vlade do sada nisu pokazali spremnost da sprovode reforme", rekao je Tadić novinarima nakon sastanka sa Nikolićem sa kojim je rezgovaro o formiranju vlade, a koji je trajao oko 40 minuta.


Lider NDS je dodao da za rešavanje problema koji su pred Srbijom nije dovoljna samo ideja, već i dobra personalna rešenja, odnosno ljudi koji će biti nosioci politike i dobro sazdan tim potkrepljen znanjem.

Stranka će imati pet potpredsednika:  Boris Tadić

 Boris Tadić | Foto: Goran Srdanov

"Mislimo da vlada u kojoj bi bio SPS ne bi bila delotvorna, jer ta stranka personalno ne može da pokrije sektore na koje pretenduje i do sada nijedan resor, koji su vodili socijalisti, nije bio uspešan", rekao je Tadić.


Upitan da li će pojedini kadrovi iz te stranke, poput Tinde Kovač Cerović ući u vladu, Tadić je rekao da su to medijske spekulacije i da mu je ona rekla da je niko iz vladajuće koalicije, ni iz medija, nije zvao.


Tadić je dodao i da mu je rekla da ne ulazi uvladu i dodao da se u medijima dešavaju stvari koje se ne dešavaju u stvarnosti i ocenio da je predpostavka za promenu društva da u medijima budu makar elementi stvarnosti, a ne formilacije rekla-kazala.


Upitan da li je spreman da saradjuje sa DS, Tadić je odgovorio da je spreman da sarađuje sa svima, sa DS i vladajućim strankama, na tome da Srbija postane pristojno društvo, što je, kako je rekao, osnovno načelo njegove politike.


On je precizirao da je spreman da sarađuje sa DS oko pitanja koja vode ka rešenju, a ne van njih.


Upitan kako se oseća u zgradi Predsedništva Srbije, Tadić je odgovorio: " Već sam zaboravio kako je bilo ovde, ne vezujem se za kuće".


Lider Z ZS Petrović rekao je da ne vodi posebne razgovore sa naprednajcima ni sa bilo kim drugim i da je to što se čuje u medijima politika.


I Čanak tvrdi da nije ni sa kim posebno razgovarao, a upitan da li će biti predsednik Skupštine Srbije ponovio da mu ni to još niko nije ponudio i da nema nameru da govori o onome što je - rekla kazala.

Pastor: Iduće sedmice potpisivanje koalicionog sporazuma

Koalicioni sporazum sa SNS o formiranju buduće vlade najverovatnije će biti potpisan sredinom sledeće sedmice, najavio je danas predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.


Pastor je nakon sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koga je, kako je rekao, obavestio da će SVM biti deo vladajuće većine, na pitanje da li je koalicija sa SNS uvod u rušenje aktuelne vlasti u Vojvodini odgovorio da ta stranka gradi partnerske odnose i da nikoga ne želi da ruši.

Ištvan Pastor

Ištvan Pastor | Foto: Robert Getel

"U ovom momentu ne vidim nijedan novi element na bazi koga bi čovek ozbiljno trebalo da razmišlja o prevremenim pokrajinskim izborima u Vojvodini", rekao je Pastor.


On je dodao da je situacija dosta delikatna i da dosta zavisi od toga šta će se dešavati u DS u budućnosti.


Pastor je naveo i da je sa Nikolićem razgovarao o formiranju vlade i da je manje više sve poznato, kao i da je predsednika obavestio da će SVM biti deo vladajuće većine.


"Dobro je za stranku, zajednicu Mađara, ali i za Srbiju, da Savez vojvođanskih Mađara bude deo vladajuće većine", dodao je Pastor.


Nikolić je nakon sastanka sa Pastorom razgovarao i sa predsednikom SDA Sandžaka Sulejmanom Uglajninom, a poslednji sastanak ima sa predsednikom Partije za demokratsko delovanje Rizom Halimijem.

 Vučiću mandat u utorak 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će konsultacije o pravljenju Vlade Srbije
nastaviti u utorak, 22. aprila, na sastanku sa predstavnicima izborne liste "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo", a tada će odrediti i mandatara za sastav nove vlade.

Iz kabineta predsednika Srbije je saopšteno da je Nikolić danas obavio konsultacije sa predstavnicima šest izbornih lista, među kojima su liste Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke, Nove Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.

Nikolić je o novoj vladi danas razgovarao i sa predstavnicima Stranke demokratske akcije Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi.

Poslednji komentari
  • Zoran M Vreme: 17.04.2014 12:04h

    A ti kao neces sam Ne mazi nas vise covece pa ti bi presao u Sns samo u vlasti da ostanes

  • ACA Vreme: 17.04.2014 18:23h

    Djilas se ovde žali kako nije dobio poziv. Malo brate strpljenja, dobićeš ga!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP