Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRPSKI VOTERGEJT

Dačić: Smene zbog prisluškivanja

Autor: Tanjug, Blic, B92, Beta | 03.11.2012 - 17:50:00h | Komentara: 13

Ako se utvrdi odgovornost policije za prisluškivanje Nikolića i Vučića, celokupan vrh policije biće smenjen, uhapšen i procesuiran, kaže Ivica Dačić za "Blic".

Premijer i ministar unutrašnjih poslova majavio je da će pokrenuti inicijativu za promenu regulative koja treba da ima za cilj uvođenje veće civilne kontrole rada policije i da je poslednja u nizu opomena slučaj prisluškivanja predsednika Srbije i prvog potpredsednika Vlade.

Ivica Dačić

Celokupan vrh policije biće smenjen: Ivica Dačić | Foto: FoNet

Dačić je naložio Direkciji da dostavi izveštaj povodom tvrdnji predsednika i potpredsednika Vlade da su prisluškivani i dao nalog Unutrašnjoj kontroli da sprovede istragu.

"Prema zakonu, policijom rukovodi direktor policije. Ministar ne odobrava i ne daje saglasnost za sprovođenje akcija , kao ni prisluškivanja i praćenja. Takav slučaj je i sada", rekao je Dačić i dodao da rad i funkcionisanje vitalnih službi države treba da vratiti u zakonske okvire jer za to u ovoj vladi postoji saglasnost.
"Biće raspisan konkurs za direktora policije. U prethodnoj vladi nije postojala volja za smenu direktora, pa čak ni kad mu je istekao mandat. Demokratska stranka je zahtevala da on ostane do raspisivanja konkursa. Zato sve treba da se vrati u zakonske okvire i raspiše konkurs za direktora policije", istakao je on.
Dačić i Vučič su razgovarali o slučaju prisluškivanja i dogovorili se o pokretanju istrage.
"Ovaj slučaj prisluškivanja ne može se ni na koji način dovoditi u vezi sa Vladom i to su maliciozna tumačenja. Ovo nema veze sa politikom na stranačkom nivou, odnosno sa partijama, već sa pojedincima i njihovim interesima", poručio je Dačić.
Afera o otkrivenom prisluškivanju Vučićevog telefona već četiri dana potresa vrh MUP-a, a kao krivac označen je Rodoljub Milović, šef Uprave kriminalističke policije, po čijem je nalogu uzet listing Vučićevog telefona, preneo je "Blic".
Milović, od koga je zatražen izveštaj, naveo je na pet strana da se u Upravi kriminalističke policije dešavaju stvari mimo njegove kontrole. On je dodao i da ne zna da je tako nešto potpisao.

Milorad Veljović

Trenutno na bolovanju: Milorad Veljović | Foto: Goran Srdanov

Direktor policije Milorad Veljović najavio je da će od ponedeljka pokrenuti istragu povodom prisluškivanja predsednika i potpredsednika Vlade.

"Pošto sam trenutno na bolovanju, od ponedeljka ću da prekinem bolovanje s namerom da utvrdim potpuno činjenično stanje vezano za ove događaje. Ono što se bojim, to je činjenica da smo mi kao radna grupa ušli u ozbiljne provere vezano za privatizacije 24 firme i ne bih želeo da se na ovakav način koriste ovakve stvari kako bi se osujetio rad ovih grupa", kaže Veljović.
Ministarka energetike Zorana Mihalović (SNS) veruje da će ova afera biti razrešena. Ona je u intervjuu Tanjugu navela da je Dačić bio vrlo jasan i da ona ima poverena u institucije.

Zorana Mihajlović

Veruje Dačiću: Zorana Mihajlović | Foto: RAS

"Zaista verujem u insitucije i verujem da će biti istraženo kako je to uopšte moglo da se desi. Posebno mi je značajno da javnost bude upoznata sa tim, zato što je u Srbiji poslednih deset godina gotovo postala praksa da se otvaraju razne afere, a da se nijedna ne zatvori i da mi ne znamo epilog toga. Došlo je vreme da znamo šta se desilo i da ko god je za to odgovoran da snosi određene posledice", konstatovala je Mihajlović.

"Anketni odbor bi pomogao, pogotovo u ovako delikatnoj podeli vlasti i opozicije kakva sad postoji u parlamentu, ako bude reprezentativan. Međutim, problem je u nečem drugom - problem je u rastegljivom zakonodavstvu gde, recimo, uzimanje ispisa, listinga ne podleže sudskom nalogu. Ako uvedu strogu obavezu da bez sudskog naloga nema ni prisluškivanja, to jest presretanja komunikacije bilo koje vrste, onda bi se cela stvar koliko-toliko dovela u neki red," prokomentarisao je novinar Miloš Vasić.
Početak raspleta, kako su mnogi nazvali - "srpskog Votegejta", očekuje se u ponedeljak. Osim tužilaštva i policije, ovim slučajem će se pozabaviti i Skupštinski odbor za odbranu.
Predsednik odbora Dušan Bajatović potvrdio je za B92 da će od bezbednosnih službi zatražiti izveštaj o tome šta se dešavalo u ovom slučaju. Razrešenje celog slučaja traže i članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Bezbedan:  Bajatović

Traži izveštaj od bezbednosnih službi: Dušan Bajatović | Foto: Vesna Lalić

Podsetimo, BIA je informisala Vučića da je deo MUP-a izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsednika Nikolića prisluškuju već duže vreme. To je potvrdio i predsednik države tokom gostovanja na RTS-u. U međuvremenu se pojavila i informacija da je prisluškivan i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

Prema pisanju "Politike", na 16 kontrolisanih objekata Republičkog hidrometeorološkog zavoda slučajno je pronađeno više od 430 antenskih uređaja nepoznatih vlasnika i nejasnog porekla. RHMZ je razmere ilegalnog prisluškivanja u Srbiji nehotice otkrio, istražujući u kakvom su stanju radarski sistemi za odbranu od grada.
 

Povezane vesti:

Poslednji komentari
  • Miki Vreme: 03.11.2012 18:14h

    Potrebno je poštovani Premijeru osnovati posebnu Agenciju za specijalne istražne metode koja bi svoje usluge pružala svim civilnim i vojnim službama bezbednosti i koja bi imala potpunu parlamentarnu kontrolu.Najveće rukovodstvo pomenute Agencije bi se biralo na deset godina uz detaljne bezbednosne provere i nikako ne bi mogao biti član nijedne političke stranke.Predhodno bi bilo neophodno doneti poseban zakon i pravilnik o radu pomenute Agencije koji bi takođe bio propraćen kaznenim odrdbama za neovlašćeno davanje podataka o radu agencije.Davno je prošlo vreme UDBE, OZNE ,DB i ostalih nasleđenih službi. Sve stranke bi bile mirne i niko ne bi imao "obaveštajnu prevlast" u Srbiji kao što je to slučaj danas gde samo jedna služba ima tu mogućnost i nikome je ne prepušta.To je poštovani premijeru jedini način da se ovakve i slične stvari spreče!Na primer da li vi mozete pouzdano da proverite ko vadi vas listing mobilnog telefona i po kom osnovu? Ja tvrdim kategorično NE.

  • Mare77 Vreme: 03.11.2012 18:49h

    Sramota sta se dogadja! Neki zaista misle da je ova zemlja njihova privatna prcija i da mogu da rade sta zele. Nadam se da ce Vucic tome stati na put.

  • mrki Vreme: 03.11.2012 18:57h

    nadamo se da ce se sto pre sve otkriti,ne sme proci vreme.

  • raco Vreme: 03.11.2012 18:57h

    nego sta! i otkriti pod cijom naredbom su to radili!

  • veroljub Vreme: 03.11.2012 18:57h

    nego sta istraziti po hitnom postupku i svi moraju da odgovaraju!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP