Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLUČNO

Dačić: Srbija neće
provocirati nove sukobe!

Autor: Beta | 15.01.2013 - 13:52:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Ministarstvo pravde preduzelo odgovarajuće mere za uklanjanje spomenika u Preševu, ali da Srbija ne želi da pogoršava situaciju.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

"Srbija neće provocirati nove sukobe, ali sigurno neće dozvoliti da se na našoj teritoriji na ovakav način otvoreno provocira Srbija", kazao je Dačić novinarima posle potpisvanja sporazuma o pružanju pomoći Švedske srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Odluku o uklanjanju spomenika treba da donesu državni organi i taj postupak mora uđe u zakonsku proceduru, kazao je Dačić i dodao da shodno tome Ministarstvo pravde nalaže da spomenik uklone oni koji su ga postavili.
"Ako ga oni ne uklone u zakonom predviđenom roku, onda će to uraditi policija, shodno naredbi državnih organa", kazao je Dačić, dodajući da očekuje da ga ministar obavesti kad ističu rokovi.
Premijer je dodao da na jugu Kosova ima više od 20 takvih spomenika, ali su oni kraj puta, na grobljima, a da je spomenik pripadnicima OVPMB u Preševu jedini slučaj da je postavljen "na javnoj površini, u centru grada, ispred opštine, nezakonito".
"Isto kao što mislim da u Njujorku nikada ne može biti podignut spomenik poginulim pripadnicima Al Kaide, isto tako ne mogu ni u Srbiji da se postavljaju ovakvi spomenici", kazao je premijer.
On je rekao da je najbolje da Albanci uklone spomenik, da ga premeste na drugu lokaciju koja bi mogla da bude dogovorena, ali da oni to ne žele.
"Svako strpljenje ima granice, naročito kad je to praćeno pretnjama neke rasformirane vojne organizacije", dodao je Dačić.
Povodom navodnog saopštenja rasformirane JSO, u kome se preti Albancima s juga Srbije u slučaju sukoba zbog uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu, kao i pretnji rasformirane jedinice Albanaca ANA, Dačić je upitao "Kako može rasformirana formacija da izdaje saopštenja" i dodao da im je bolje da se "drže u penziji".
Poslednji komentari
  • misho Vreme: 16.01.2013 08:33h

    ma kaži otvoreno,ako albanci neće milom skloniti spomenik,neće ga država ni silom.dačiću mnogo puta si narodski rečeno pljunuo pa polizao.mislim da si za srbiju nastavak zla...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP