Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PLATFORMA

Dačić: Srušili su Miloševića, a sada
bi da me vrate na staru politiku!

Autor: Tanjug | 23.12.2012 - 15:14:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će naredne sedmice, kada je reč o platformi o Kosovu, biti definisani svi novi predlozi i primedbe koje su se čule tokom razgovora sa opozicionim liderima, predstavnicima Srba sa Kosova i unutar vladajuće koalicije.

Dačić je, u emisiji na TV Prva, ponovio da je platforma vidjenje Srbije kako treba da izgleda rešenje kosovskog problema i da to ne znači da Albanci i medjunarodna zajednica misle isto.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 
"Ja imam mišljenje i stav o tome, ali pitanje je koliko je to ostvarivo i da li ja mogu svoje mišljenje da namećem kao mišljenje cele države, kada je reč o rešenju problema na Kosovu", naglasio je Dačić.
On je dodao da bi njemu lično najviše odgovoralo da se prekinu razgovori sa Evropskom unijom, ali da je razgovor sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem deo njegovog posla.

"Ja sam prihvatio nešto što nije popularno", dodao je Dačić i ponovio da se u skupštini neće razgovarati o preloženoj platformi, jer je njen tekst sklon promenama.

skupština Srbije

"U Skupštini Srbije se neće razgovarati o predloženoj platformi" | Foto: Oliver Bunić

 
U skupštinu će se ići sa raspravom o postojećem predlogu skupštinske deklaracije, ali nije mogao da precizira da li pre ili posle nove godine.
"Ovo što radimo nije suprotno dijalogu sa Prištinom, već u skladu sa njim i dijalog mora biti nastavljen", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da Srbije ne sme da dodje u situaciju da ne može "ni napred ni nazad", već da mora da se kreće unapred i dodao da su pitanje Kosova i EU povezana i da jedno ne ide bez drugog.

"Srbija može da donese odluku i da ne ulazi u EU, samo moramo da budemo svesni posledica te odluke. Posledice su takve da će narod posle šest meseci od toga da kaže: 'Slušajate od ovoga nema ništa, dajte nešto drugo'. Zato mi moramo da definišemo realističnu i ostvarivu politiku", istakao je Dačić.
Premijer je dodao da bi i on sam, ako bi se postabilo pitanje izbora - ili Kosovo ili EU - rekao Kosovo, kao i većina građana Srbije.
Prema njegovim rečima, međutim, ako sada kažemo nećemo u EU, nego hoćemo Kosovo, mi tako nećemo vratiti Kosovo.

Ivica Dačić

"Ja sam pouke iz 2000. godine izvukao" | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 
"Mi možemo i da kažemo vratićemo Kosovo u naše ustavne nadležnosti. Nemoj sada da me teraju oni koji su srušili Miloševića da se vraćam na staru politiku. Ja sam pouku iz 2000. godine izvukao", poručio je Dačić.

Dačić je kazao da želi da Srbija opet bude jaka, a da bi bila, Srbija mora da se dogovori o svim predlozima, jer će jedino tako biti rezultata.
On je ocenio da se namerno stvara atmosfera da ima različitih mišljenja u vlasti u vezi sa platformom i dodao da ne postoje različita mišljenja oko "suštinskog predloga".

"Postoji možda razlika na koji način sada dalje treba voditi politiku... Ja bih voleo i ja sam predlagao da se razgovara o statusnim pitanjim i da se održi medjunarodna konferencija o tome, medjutim taj predlog ne možemo sami da održimo. Dejton nije pravljen u Dejtonu, nego mnogo pre toga", napomenuo je Dačić.
On je dodao i da su za Dejton Srbiji saveznici bile SAD, ali za ovo pitanje saveznike "ne možemo tako brzo da dobijemo".

"Zato je naš predlog bio da, u ovoj fazi kada se ne želi razgovarati o statusnom resenju, mi pokušamo da, bez priznavanja i pitanja o statusu, rešimo to kako će funkcionisati sever Kosova i kako će da se živi i kako će te paralelne institucije funkcionisati", rekao je Dacić.

On je primetio da se u posednje vreme stalno govori o prelazima na severu Kosova, i upitao šta je sa ostalim prelazima.
Na pitanje šta su mu Briselu rekli kada im je pokazao platformu o Kosovu, Dačić je kazao da je visoka predstavnica za spolju politiku i bezbednost Ketrin Ešton ništa nije komentarisala.

Jarinje

"A šta je sa ostalim prelazima?" | Foto: Beta

 "Rekao sam joj da je to naš pogled na ove teme koje će nas čekati. Mislim da je to jedini realan pristup i da je to naš pristup i prilaz rešavanju paralelizma institucija na Kosovu i prilog tome što je i ona sama govorila - da su opštine gde žive Srbi u većini nešto posebno", ukazao je Dačić.

On je poručio da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da je to kljčni stav, osim "ako ne dodje do medjusobnog dogovora o konačnom statusu koji bi podrazumevao tako nešto".
Dačić je ponovio da Srbiju interesuje status Srba na Kosovu i da pitanje rešavanje Kosova treba da bude usko vezano za evropske integracije.
Na konstataciju da ima onih koji smatraju da platforma koči pregovore, da je korak unazad i da Amerikanci smatraju da stvara probleme, Dačić je kazao da su do takvih reakcija doveli oni koji su govorili da treba prekinuti tehničke pregovore.
 
"Ti pregovori u suštini nisu više samo tehnički odavno, zato što se vode uz posredovanje Ešton i što je bio dogovor sa (predsednikom Tomislavom) Nikolićem", naglasio je Dačić.

"Suštinski za nas je bitno, kada bi se sada vodila konferencija ili bili pregovori, kao u Dejtonu i Rambujeu, da ništa nije dogovoreno, dok se ne dogovori. Ali mi sada imamo drugačiju situaciju kada moramo da se dovijamo na različite načine, a to znači da spasemo ono što se spasti može", zaključio je Dačić i poručio da će sledeća godina biti godina "različitih ispita". 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP