Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

USKORO NOVI DOGOVORI O PRIMENI SPORAZUMA

Dačić u maju ide u Brisel!

Autor: M. Dakić | 23.04.2013 - 23:05:00h | Komentara: 3

Premijer Ivica Dačić tek u maju će ponovo otputovati u Brisel na nove pregovore sa predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem u vezi sa detaljima implementacije postignutog sporazuma tokom 10. runde dijaloga, saznaje „Alo!“ u vrhu srpskog pregovaračkog tima.

Ne zna se tačan datum sastanka: Dačić, Ešton i Tači

Ne zna se tačan datum sastanka: Dačić, Ešton i Tači | Foto: AP

Ipak, datum još nije precizno određen, ne zna se ni ko će činiti srpski tim za sprovođenje sporazuma, a čekaju se razgovori sa liderima četiri opštine na severu Kosova.


Kako je pitanje primene sporazuma veoma komplikovano da bi se moglo rešiti isključivo na nivou radnih grupa, neophodno je da se dijalog nastavi na visokom političkom nivou, a do tada će biti održano više sastanaka na ekspertskom nivou.

- Ponudila sam im da učestvujem ne samo u primeni sporazuma, već i u razvoju budućih odnosa - poručila je Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU i posrednica u dijalogu.

Ipak, problem može nastati jer su lideri Srba sa severa pokrajine jednoglasno odbili parafirani dokument i na mitingu u Kosovskoj Mitrovici usvojili Deklaraciju kojom se protive sporazumu i osnivaju Skupštinu autonomne pokrajine Kosova i Metohije. Kako saznajemo, njihova poseta je pomerena i oni sutra dolaze u Beograd na razgovore sa srpskim državnim vrhom, a vicepremijer Aleksandar Vučić naglasio je juče da nam je sada potrebno jedinstvo.

- Očekujem da se dogovorimo i nađemo rešenje sa Srbima sa severa Kosova i ujedinjeni nastupamo kao što smo to uvek činili. Niti mi možemo bez svog naroda, niti naš narod može bez svoje Srbije - poručio je lider naprednjaka.
Važnost primene sporazuma istaknuta je i na zasedanju šefova diplomatija EU u Luksemburgu, na kojem je Evropska komisija pohvalila politički dogovor Beograda i Prištine i preporučila Srbiju za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora.
Poslednji komentari
  • vera Vreme: 24.04.2013 08:39h

    Najbolje neka tamo i ostane i sluzi Ketri Eston. Nama izdajice nisu potrebne.

  • Janko Vreme: 24.04.2013 10:46h

    Parlament jos nije odobrio potpisano, a najevropljanin vec planira i ugovara dalje. Ostani covece da radis ko batler toj lepoj baronici i usreci i sebe i nas.

  • ruzica Vreme: 30.05.2013 03:26h

    dacic ko preparana ploca samo ponavlja datum u junu . a nije ga briga sto sve u kolapsu ekonomija i ljudi bez posla u srbiji, tesko tom narodu kada vlada dacic i kao oni. prodase narod kosova samo za datum un.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP