Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER SRBIJE U SAN FRANCISKU

Dačić: Verujem u Srbiju. Dođite, verovaćete i vi!

Autor: Tanjug | 14.05.2013 - 15:14:00h | Komentara: 0

Srpski premijer Ivica Dačić poručio je u San Francisku predstavnicima američkih IT kompanija da je Srbija politički stabilna, otvorena za biznis i da će investirori u Srbiji pronaći raskošne talente, kakvih nema nigde na svetu.

Ivica Dačić

Ivica Dačić

"Ja sam predsednik Vlade Srbije i ja verujem u Srbiju. Ako odlučite da dođete u Srbiju, uveren sam da ćete verovati i vi", ovim rečima se Dačić obratio predstavnicima američkih IT kompanija na seminaru o ulganjima u Srbiju i brendiranju Srbije.


Dačić je rekao da je cilj Vlade da Srbija u narednih četiri-pet godina postane tehnološki i inovacioni centar Evrope.

"Veoma ozbiljno radimo na tome da ovu viziju pretvorimo u stvarnost", rekao je on.

Prema Dačićevim rečima, za ekonomski rast Srbiji strane investicije su kiseonik koji joj je potreban i to ne samo zbog finansijske dobiti već još više zbog toga što kompanije poput američkih IT firmi donose nova znanja, nove tehnologije i nove izazove za mlade stručnjake.

"Nama je stalo da zadržimo našu visokoobrazovanu omladinu u zemlji i da im omogućimo da u Srbiji pokažu i primene svoj talenat. Želimo i da vratimo one koji već otišli", poručio je Dačić.

On je ukazao i na zanimljiv podatak da su prihodi u Srbiji od izvoza softvera prošle godine bili duplo veći od izvoza malina, a Srbija je najveći izvoznik malina na svetu.

" Zbog toga smo moja Vlada i ja odlučni da pomognemo i podstaknemo dalji rast i jačanje IT sektora u Srbiji", dodao je on.

On je učesnicima seminara predočio da je Vlada Srbije prošle nedelje dala zeleno svetlo za izgradnju Nano centra u Srbiji, da se zahvaljujći vicepremijeru Alekandru Vučiću pregovara sa vlasnikom "Globefounder", kompanije koja je najveći svetski proizvodnač čipova, s ciljem da se u Srbiji otvori najmodernija fabrika.

"Pored svega ovoga nama je potrebna i vaša pomoć. Zauzvrat, obećavam da ćete u Srbiji naći raskošan talenat, mi mislimo kakav nećete naći vise nigde u svetu", rekao je premijer Srbije.

On je podsetio i da je Srbija centar regije sa tržistem od preko 20 miliona ljudi, kao i evropske regije sa preferencijalnim pristupom tržistu od preko 500 miliona ljudi, a da ima posebne pogodnosti zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini sa nizom zemalja.

"Srbija je kandidat za članstvo u EU i moja vlada je posvećena ispunjavanju svih uslova kako bi smo u najkraćem mogućem roku postali punopravan član Unije", istakao je on.

Iako je Srbija u odnosu na SAD mala zemlja i nije ekonomska sila, to je država sa dugom tradicijom i ljudima koji su svojim idejama uspeli da učine svet boljim mesto za život, ukazao je Dačić.

Dačić je govorio i o stepenu razvoja IT u Srbiji, navodeći da je ukupan prihod u ovom sektoru u prošloj godini bio je oko dve milijarde dolara što čini 5.5 odsto BDP Srbije.

Najveći deo predstavljaju prihodi u mobilnoj telefoniji, a naša zemlja je na 30. mestu u svetu po razvoju mobilnog širokopojasnog interneta. Po razvoju elektronske uprave Srbija je napredovala 30 mesta i sada zauzima 51 mesto na svetskoj listi UN, naveo je Dačić.

On je dodao da su planirana još veća ulaganja a posebna pažnja se posvećuje IT infrastrukturi.

"Sve velike američke kompanije iz ovog sektora posluju Srbiji. Njihova je konstatacija u našoj zemlji postoji visokoobrazovana radna snaga", rekao je Dačić.

"Došlo je vreme da ekonomija naše zemlje bude zasnovana na novim znanjima i inovacijama. IT omogućavaju mladima ulazak na svetsko tržiste, a da istovremeno sprovode svoje ideje na brz i efikasan način. Naša zemlja je spremna da iskoristi mogućnosti koje donosi 21. vek, a naša vlada, građani a posebno IT stručnjaci da se uključe u svetsku utakmicu", rekao je Dačić.
On je ohrabrio investitore, preduzetnike, naučnike, inovatore, studente, ma gde se nalazili - u SAD ili Srbiji - da međusobno sarađuju i tako grade mostove prijateljstva između Srbije i SAD.

"Danas mi je predsednica 'Orakla' rekla šta njima treba - dobri ljudi i dobro mesto za biznis - šta ćete bolje od Srbije", zaključio je srpski premijer.

Seminar je organizovala Američka privredna komora, a govorio je i američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, koji je ocenio da postoje mogućnosti da američke kompanije ulažu i posluju u Srbiji i pozvao ih da uzmu u obzir našu zemlju kada traže potrebnu i dobru radnu snagu u inostranstvu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP