Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MISIJA REAGOVALA ZBOG ZAŠTITNIKA GRAĐANA

Dačić: Začuđujuće saopštenje OEBS o Jankoviću

Autor: Beta | 21.04.2015 - 20:57:00h | Komentara: 3

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i srpsko predsedavanje OEBS-om nisu konsultovani o današnjem saopštenju Misije OEBS-a u Srbiji o zaštitniku građana Saši Jankoviću, što odudara od dobre saradnje, izjavio je večeras ministar Ivica Dačić, predsedavajući OEBS.

Zorana je nekorektna: Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Vesna Lalić

Dačić je rekao da će za iduću nedelju zato zakazati hitan sastanak sa šefom Misije OEBS u Srbiji Peterom Burkhartom.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je izjavio da je današnje saopštenje Misije OEBS-a u Srbiji  "začudjujuće" jer je poslednjih meseci na više sastanaka, uključujući i sa šefom Misije Peterom Burkhartom, zaključeno da je saradnja sa Srbijom na najvišem nivou, da Misija ima dobre odnose sa svim ministarstvima i da je cilj Misije da podrži demokratske reforme u Srbiji.
Dačić navodi i da su, na predlog premijera Srbije Aleksandra Vučića, dogovoreni češći susreti i konsultacije radi bržeg reformisanja institucija, jačanja demokratije i zaštite ljudskih prava u Srbiji.
- Zato je začudjujuće današnje saopštenje Misije, izdato bez konsultacija sa srpskim predsedavanjem, koje je izdato u šestodnevnom odsustvu šefa Misije Burkharta, a koje je potpisao vršilac dužnosti (šefa Misije, Majkl) Ujehara koji se u Srbiji nalazi tek nekoliko meseci, rekao je Dačić.
Dodaje se da stavovi izneti u saopštenju, ne mogu predstavljati stavove OEBS-a, jer njih utvrđuje Stalni savet OEBS-a kojim rukovodi Srbija, te to mogu biti samo stavovi Misije OEBS-a u Srbiji.
- Imajući u vidu da misije za svoj rad odgovaraju Stalnom savetu i predsedavajućem, za sledeću nedelju zakazaću hitan sastanak sa šefom Misije Burkhartom, odmah po njegovom povratku sa odsustva, kako bismo razmotrili dalje korake, rekao je Dacić.
- Srbija, kao predsedavajuća zemlja (OEBS), poštuje i brani temeljne principe OEBS-a i spremna je za svaku inicijativu u pravcu unapređenja reformskog procesa, smatrajući svako međunarodno prisustvo u svakoj zemlji partnerom u reformama, a ne sudijom u unutrašnjim političkim pitanjima zemalja članica, ukazao je Dačić.
Misija OEBS-a u Srbiji izrazila je danas popodne zabrinutost zbog tekuće kampanje protiv institucije srpskog ombudsmana i protiv ombudsmana Saše Jankovića lično.
U tom saopštenju vršilac dužnosti šefa Misije OEBS, Majkl Ujehara je ukazao da "nezavisnost institucija mora biti poštovana" jer je to, uz odgovorne medije, transparentnu vladu koja deluje u okviru vladavine prava, i uz odgovornu policija, "osnovni element za funkcionisanje svake demokratije".
- Neodgovorno izveštavanje, uključujući namerno korišćenje optužbi, glasina ili insinuacija, i nedostatak analitičke rasprave unutar institucija, potkopavaju poverenje gradjana u njihovu vladu, piše u saopštenju Misije OEBS u Srbiji.
Ujehara je dodao da će Misija OEBS-a nastaviti da podržava nezavisne institucije, regulatorna tela i profesionalne medije da bi im omogućila da nesmetano deluju u svojoj nadzornoj funkciji.
Poslednji komentari
  • peras Vreme: 21.04.2015 21:52h

    Licno ka o gradjanin Srbije Jankovic je extra preterao u svim izjavama,i jos me nevrira kada kaze da je to dobrobit mene gradjanina Srbije e vala mi je dosta takvih kao on.A jos da dodam da sada Jankovic tvrdi da je izvestaj lazan sto je MUP sastavio,ili ono Duso jel verujes meni ili svojim ocima.

  • papa raco Vreme: 21.04.2015 22:18h

    Misija je SREĆNA zbog NAPADA na Makedoniju, hordama po Prištini, nacistima po Ukrajini i Nemačkoj, zastrašivanjem Škota nato-nacističkim manevrima, hiljadama podavljenih nesrećnika koje su USREĆILI "prolećem" posle koga je ledeno doba predivan RAJ, itd... Zato je ZABRINUTA za jednog čovečuljka i TRUNKU u Srbiji, a NULU u Evropi ?!!?

  • prpa bato Vreme: 22.04.2015 20:39h

    šta ste očekivali, da ga i oni trpaju kao vi. nema toga na zapadu, ovde ako jednu kažeš protiv vlasti, ti si partijski neprijatelj, a bome i državni neprijatelj broj 1. žalost, tuga, beda, jad ........

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP