Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TUŽILAŠTVO PODNELO OPTUŽNI PREDLOG PROTIV BRANKA LAZAREVIĆA

Dačićev saradnik cinkario Šariću!

Autor: S. Vojinović - B. Jelovac | 30.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je juče optužni predlog protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, zbog odavanja policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju pripadnika grupe Darka Šarića.

Branko  Lazarević

Branko Lazarević | Foto: Vesna Lalić

„Alo!” je sa ovom vešću samog Lazarevića zatekao u Atini, gde trenutno službuje kao otpravnik poslova u Ambasadi Srbije, a od nadležnih juče nije bilo moguće saznati da li će, s obzirom na optužnicu, s te diplomatske dužnosti uskoro biti povučen.


Predstavlja Srbiju
u Grčkoj!


Lazarević je na dužnosti šefa kabineta tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića bio od 2008. do novembra 2010, kada su se u medijima pojavili napisi o povezanosti sa Šarićem. On je tada po hitnom postupku poslat za konzula u Atini, odakle je povučen u februaru ove godine u Beograd radi saslušanja u policiji. On je 19. februara pušten da se brani sa slobode, ali mu je privremeno oduzet pasoš uz meru zabrane napuštanja mesta boravka bez odobrenja. Međutim, početkom septembra, Ministarstvo spoljnih poslova, na čijem je čelu Dačić, poslalo ga je ponovo u Grčku, gde obavlja funkciju otpravnika poslova u Ambasadi Srbije.

- Molim? Ne znam šta da vam prokomentarišem, sad prvi put čujem od vas, ne znam ništa o tome - zbunjeno nam je rekao Lazarević, koga smo zatekli u Grčkoj na poslu, dok je na naše pitanje da li ima nameru da se vraća u Srbiju i da li očekuje da će ga uskoro opozvati, Lazarević je još zbunjenije zamuckujući rekao:

- Ne znam ništa sad. Sad ne mogu ništa da vam kažem jer sam sad od vas saznao - rekao je Lazarević.
U tužilaštvu, s druge strane, kažu da nisu nadležni da donesu odluku o njegovom opozivanju iz Grčke.

- Krivičnim zakonom nije predviđeno da se osoba koja je u diplomatiji, a protiv koje je podignuta optužnica, vraća, već to treba regulisati kroz radno-pravne propise u nadležnom ministarstvu i otuda takvu odluku treba da donese Ministarstvo spoljnih poslova. Naime, oni kroz disciplinski postupak njihove službe treba da odluče da li će ga povući sa funkcije i suspendovati do okončanja sudskog postupka - kaže naš izvor u tužilaštvu.
Jedan uvaženi srpski diplomata objašnjava za „Alo!” da bi Lazarevića trebalo što pre opozvati.

Ne progovara: Ivica Dačić

Ne progovara: Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Levajković


- Koliko je meni poznato, ovakvih slučajeva u skorijoj srpskoj diplomatiji nije bilo. Da neko bude pred Specijalnim sudom optužen za odavanje službenih tajni, a radi u stranoj zemlji na vrlo delikatnoj poziciji na kojoj se barata, između ostalog, bitnim bezbednosnim podacima, do sada nije zabeleženo. Odluka da ga ne povuku bila bi čist presedan, a i svakako čist diplomatski skandal - komentariše izvor „Alo!”.

Juče smo u više navrata pokušali da dobijemo odgovor u MSP-u, ali i od šefa diplomatije Ivice Dačića na pitanje da li planiraju da u skorije vreme opozovu Lazarevića i vrate ga u Srbiju, gde mu sledi suđenje, međutim, oni su uporno ćutali.

Miša Banana

Miša Banana | Foto: public

Na optužnici i Miša Banana

Optužnim predlogom koje je tužilaštvo podiglo, osim Lazarevića, obuhvaćen je Boris Gara, načelnik službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije (UKP), koji se takođe tereti za odavanje poverljivih službenih podataka. Zbog odavanja službene tajne u podstrekivanju, optuženi su i advokat Radovan Štrbac i odbegli Rodoljub Radulović zvani Miša Banana. Šarić, kome je u toku suđenje za šverc kokaina i pranje para, odbio je da svedoči u ovom postupku pozivajući se na pravo da kao svedok ne daje iskaz kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP