Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER SLOVAČKE DONEO DAR U BEOGRAD

Dačiću ključ od kapije EU

Autor: M. K. | 25.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Samo zlonamerni mogu da kažu da Srbija neće imati interes od članstva u Evropskoj uniji, izjavio je juče premijer Srbije Ivica Dačić posle razgovora sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, koji je Dačiću simbolično poklonio ključ od kapije EU.

E sad su nam sva vrata  otvorena:  Dačić i Fico

E sad su nam sva vrata otvorena: Dačić i Fico | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

- Iz razgovora sa premijerom Slovačke saznao sam neke detalje koje naši građani i ne znaju kada govore o EU, a to je koliko Slovačka daje EU i koliko od nje dobija. Kada se objektivno sagledaju razlozi za ulazak Srbije u EU i protiv toga, samo zlonamerni ljudi mogu da kažu da Srbija neće imati interesa za članstvo u EU - rekao je Dačić i zahvalio Slovačkoj na podršci koju je Srbiji pružila za evropske integracije i zbog “principijelnog” stava po pitanju Kosova.
Fico je Srbiji čestitao na “istorijskom” uspehu zbog otvaranja pregovora za članstvo u EU.


- Vaša vlada napravila je miljske korake, koji će vas približiti EU - rekao je premijer Slovačke. On je naglasio da Slovačka značajno profitira od članstva u EU i naveo podatak da je u budžetu Slovačke za period od 2014. do 2020. godine 20 milijardi evra, od kojih je četiri uložila, a 16 milijardi dobila iz fondova EU.

- Nadam se da će i Srbija tako doživeti članstvo u EU - rekao je Fico i naglasio da su pregovori za članstvo u EU “zahtevni”, a Srbiji je ponudio iskustva Slovačke u tom procesu.

Gosta iz Slovačke ugostio i vicepremijer

Gosta iz Slovačke ugostio i vicepremijer | Foto: FoNet - Zoran Mrđa


Sa premijerom Slovačke juče je razgovarao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je Slovačkoj zahvalio na podršci koju je Srbiji pružila za evropske integracije i po pitanju Kosova. On je naglasio da je početak pregovora Srbije sa EU “istorijski trenutak” i dodao da taj put neće biti lak. Vučić je dodao da je prioritet ove vlade rešavanje teške ekonomske situacije i stvaranje povoljnih uslova za dolazak stranih investitora, a Fico je istakao da su slovački investitori zadovoljni uslovima u Srbiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa Ficom preneo je da je Srbija otpočinjanjem pristupnih pregovora svoju sudbinu vezala za EU istakavši i da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne može značiti priznavanje Kosova i Metohije, dok je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ocenio da dve države imaju mnogo zajedničkih interesa i istakao da je Srbija posebno zaintesovana za dalje unapređenje ekonomske saradnje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP