Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HAPŠENJE

Dali 650.000 evra za bezvrednu skulpturu!

Autor: M. K. - D. Ć. | 19.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

U akciji radne grupe Uprave kriminalištičke policije juče je uhapšeno osam osoba zbog malverzacija kojima je „Galenika“ oštećena za oko 12 miliona evra. Od te sume, više od dva miliona evra „Galenika“ je potrošila samo na skulpture - od kojih je najskuplja koštala 650.000 evra i još stoji u livnici, pošto je procenjeno da nema nikakvu umetničku vrednost.

Ispitivanje trajalo nekoliko sati: Nenad Ognjenović

Ispitivanje trajalo nekoliko sati: Nenad Ognjenović | Foto: A. Stanković

Među uhapšenima je i bivši generalni direktor Nenad Ognjenović, a krivičnom prijavom obuhvaćeni su i bivši generalni direktor „Velefarm holdinga“ Dragoljub Vučićević, koji je u bekstvu, i Radosav Lale Sekulić iz „Habit grupe“, koji je na stacionarnom lečenju.


Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je višestrukim povećavanjem cene u nabavci sirovina za lekove „Galenika“ oštećena za oko sedam miliona, za dva miliona evra u nabavci skulptura iz livnice „Jeremić“, a za više od dva miliona evra i prodajom gotovih lekova bez odluke organa upravljanja. On je kazao i da se do prvih saznanja o zloupotrebama u „Galenici“ došlo tokom istrage malverzacija u Agrobanci.

Radoslav Sekulić

Radoslav Sekulić

Pored Ognjenovića, uhapšeni su i bivši pomoćnik generalnog direktora „Galenike“ Goran Orlić, suvlasnik umetničke livnice „Jeremić“ Miodrag Jeremić, vlasnik kamenorezačke radnje iz Vrnjačke Banje Dragan Pavlović, kao i vlasnik “Unihemkoma” iz Novog Sada Željko Jovović. Među uhapšenima su i Ljubica Prica, direktorka firme „Farmanari“ koja posluje u okviru grupe „Unihemkom“, nekadašnji direktor firme „Trgošped trans“ iz Sopota Milan Vladović i sudski veštak građevinske struke Željko Birmančević iz Beograda. Oni su uz krivičnu prijavu privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.


Dragoljub Vučićević

Dragoljub Vučićević | Foto: Z. Raš

Ognjenovićev advokat Momčilo Bulatović izjavio je za „Alo!“ da je njegov klijent u potpunosti negirao krivicu, a Jeremićev advokat Viktor Gostiljac, rekao je da je njegov klijent izjavio da se ne oseća krivim i da je radio sve u skladu sa zakonom.


Po rečima tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, posao Tužilaštva u vezi sa „Galenikom“ još nije završen.

- Zabeleženi gubitak „Galenike“ je veći od 100 miliona evra. Danas govorimo o šteti od 12 miliona evra, a treba objasniti šta se desilo sa preostalih 88 miliona evra i gde je taj novac nestao - rekao je tužilac.

Miodrag Jeremić

Miodrag Jeremić | Foto: G. Srdanov

On je rekao da je protiv osam privedenih podneta krivična prijava zbog sumnje da su tokom 2009. i 2010. oštetili „Galeniku“ za 12 miliona evra. Naveo je i da je krivična prijava podneta i protiv Radoslava Sekulića, protiv koga se već vodi istraga u predmetu “Agrobanka”, kao i protiv Dragoljuba Vučićevića, koji juče nije pronađen na adresi stanovanja.


On je naveo i da je u istom periodu „Galenika“ kupila skulpture koje su plaćene više od dva miliona evra.

Predrag Jeremić

Predrag Jeremić | Foto: G. Srdanov

- Jedna je plaćena više od 650.000 evra i još nije preuzeta iz livnice jer je procenjeno da nema nikakvu umetničku vrednost - naveo je Radisavljević. Naime, kako je objasnio, neke od skulptura postavljene su u krugu preduzeća, a jedan deo je poklonjen kao donacija. Najskuplja skulptura, koja je trebalo da bude postavljena na fontani „Rađanje“ u krugu „Galenike“, nuđena je kao donacija opštini Zemun, ali je to odbijeno jer nema nikakvu umetničku vrednost.

Dačić: Partija ne štiti nikog!


Premijer Ivica Dačic poručio je juče da ko god da je upleten u bilo kakve nezakonite radnje neće biti pošteđen na osnovu partijske pripadnosti. Inače, uhapšeni Nenad Ognjenović blizak je SPS-u, čiji je Dačić lider.
- Ko god da je radio bilo kakve nezakonite radnje, sigurno neće biti pošteđen na osnovu partijske pripadnosti, bilo da je reč o SPS-u, DS-u, SNS-u, URS-u ili bilo kome drugom - istakao je Dačić.


Vučić: Nema tolerancije za kriminal


Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je juče da je država pokazala da ima nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji. Govoreći o mahinacijama, Vučić je kazao da su se pravile trojne kombinacije sa bankom i privatnom kompanijom koja bi radila određene poslove, a sav novac bi završavao na računu te banke koji bi se posle delio između funkcionera ili članova rukovodstva „Galenike“, a fabrika ništa ne bi dobila, ni sirovine ni lekove.

Slavica kao honorarac


„Alo!“ je još pre četiri godine pisao da je aktuelna ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, dok je bila predsednica parlamenta, zahvaljujući jakim pozicijama SPS-a u „Galenici“ sklopila ugovor koji joj je mesečno donosio 700 evra na ime „ekspertskih usluga“! Za 700 evra mesečno od nje se očekivalo da „izrađuje stručna mišljenja i to kliničkofarmakološka i farmakoekonomska o farmaceutskim proizvodima iz proizvodnog asortimana naručioca“.

Ognjenović oročio 770.000 evra!


Tokom pretresa u stanu Nenada Ognjenovića, pronađen je ugovor o oročenih 770.000 evra u Banci Inteza iz 2013. godine, dok je kod Gorana Orlića pronađen ugovor o oročenju 88.000 evra u Vojvođanskoj banci, kao i potvrda o 70.000 evra koje čuva u sefu iste banke. Kod Orlića je pronađen i ugovor o kupovini kuće u Vršcu iz 2010. i ugovor da je kupio kuću u Grčkoj tokom 2013.

Poslednji komentari
  • aj sej Vreme: 19.05.2013 08:51h

    Šta,Laletu puko čir?:-))) A što je Galenici puko džep,nikom ništa...pa vidi se gde su onih 88 miliona....sad nek se kupaju u ćuzi,iz lavora majku im lopovsku j.....

  • mama Vreme: 19.05.2013 09:29h

    A gde su glavni kreatori pljacke? Necete li i ovaj put pokusati da nas ubedite da je to radjeno bez znanja vrha SPS? Gde su u toj prici Backovic predsednik UO galenike iz tog perioda i kralj Matkovic? Sta je sa njima.bas lepo jedan nije kriv, drugi na lecenju a treci u bekstvu!

  • nedjo Vreme: 20.05.2013 00:41h

    ovu bagru treba na dozivotnu robiju poslati!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP