Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

16 GODINA OD SMRTI HEROJA KOJE SU UBILE NATO BOMBE

Dali su živote za čast Srbije!

Autor: Damira Ramadani | 30.03.2015 - 13:30:00h | Komentara: 14

„Za otadžbinu je slatko i živeti i mreti„, rekao je davno čuveni nemački pesnik Hajnrih Hajne. Hiljade naših vojnika i oficira su 78 dana hrabro branile Srbiju i Crnu Goru tokom NATO agresije. Svoje živote položili su na oltar otadžbine.

Poginuli heroji u NATO bombarovanju

Poginuli heroji u NATO bombarovanju (kliknite na fotografiju za uvećanje)

Podsećamo se na njihova herojska dela 16 godina nakon junačkog stradanja.
Potpukovnik Života Đurić (1963-1999), bio je prvi pripadnik našeg RV i PVO koji je poginuo u NATO agresiji 26. marta 1999. godine. Prema pretpostavci kolega iz eskadrile, nije se katapultirao jer nije hteo da padne živ u ruke neprijatelju. Posmrtno je odlikovan Ordenom za hrabrost i unapređen je u čin potpukovnika. Sahranjen je u rodnom mestu. Iza njega su ostali supruga Biljana, sin Aleksandar i ćerka Ana.


Najmlađi major avijacije Zoran Radosavljević (1965-1999) poginuo je 27. marta 1999.godine. Za zadatak se dobrovoljno prijavio, njegov MiG29 oboren je direktnim pogotkom na 7.000 metara visine. Ostaci aviona i Zoranovo telo pronađeni su u blizini Teočaka, kod Bijeljine.

Istog dana poginuo je i zastavnik prve klase veze Vlastimir Lazarević (1952-1999). Za vreme NATO agresije, bio je zadužen za održavanje radio-relejnih veza na komandnom mestu na brdu Straževica kraj Beograda. Prilikom zamene jedne antene, taj rejon je nadletela neprijateljska letelica, koja je usmrtila Lazarevića. Branislav i Katarina su tog dana izgubili oca.

Vojnik Bojan Miletić (1977-1999) poginuo je na dužnosti vozača. Na njegovu jedinicu je izvršen udar antiradarskom raketom, delovi rakete naneli su teške povrede ovom mladiću i istog dana je preminuo. Bio je vrstan fudbaler i gitarista. U napadu antiradarske rakete poginuli su vodnik prve klase Siniša Laušev (1971-1999) i stariji vodnik Saša Krstić (1968-1999). Direktan pogodak rakete obojici je naneo smrtonosne povrede. Siniša je sahranjen u Bačkom Jarku, iza njega su ostali sin Stefan i ćerka Anja. Saša je sahranjen na Novom groblju u Beogradu, a za sobom je ostavio sina Davora i ćerku Aleksandru.

Istrajni do kraja

Pred sam kraj bombardovanja (1. 6. 1999), baterija u kojoj su se nalazili stariji vodnik Dragan Bandić (28) i vojnik u rezervi Aleksandar Popović (26) dejstvovala je po neprijatelju. U protivudaru NATO aviona, projektil ih je direktno pogodio i na licu mesta su poginuli Bandić (na svoj 28. rođendan) i Popović. Iste noći, u selu Omoljica pogođena je radarska stanica za osmatranje i navođenje i tada su poginuli major Svetomir Trifunović (34) i pukovnik Božidar Pejčić (40). Tokom ovog dejstva neprijatelja, poginuo je i legendarni pilot general-pukovnik Ljubiša Veličković (1946).

Poslednji komentari
  • Branko Vreme: 30.03.2015 13:49h

    Srbija drzava heroja-svaki dan neki stari- novi heroji umesto nekih novih klinaca-U Srbiji svakim danom sve vise i vise heoja...PS.Bolje ziva kukavica nego mrtav heroj.

  • nina Vreme: 30.03.2015 13:54h

    Slava im!

  • Lena Vreme: 30.03.2015 14:01h

    Slava im...

  • VladimirR. Vreme: 30.03.2015 14:26h

    Hvala novinama što evociraju uspomene na takve ljude koji su postojali i svoje živote dali pri pokušaju odbrane naše zemlje. Slava im i večno hvala. Saosećam sa njihovim porodicama i neka se ponose što su ih iznedrili.

  • Majka Vreme: 30.03.2015 15:21h

    Neka je vecna slava hvala, deco nasa, nas ponose i uteha u ovim kataklizmickim danima u kojima zivimo zalosni sta niste sa nama da dobro sto pre pobedi zlo, da Srbija bude po meri njenih gradjana, da se povrati moral, patriotizam, ponos i dostojanstvo ovog naroda.Mnogo nam nedostajete deco nasa, sramatoa je sta Vam ne odajemo u punoj meri pocast kakvu ste zasluzili u zivotu i u smrti! Neka Vam je laka zemlja!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP