Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OD ISHODA PREGOVORA S PRIŠTINOM ZAVISI DALJI PUT U EU

Dan D za Srbiju u Briselu

Autor: Ekipa „Alo!“ | 22.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sešće sutra u Briselu sa kosovskim premijerom Isom Mustafom na novu rundu pregovora Beograda i Prištine. To su za Srbiju najteži razgovori dosad, lakih tema nema, a prema signalima sa Zapada, pomak u dijalogu ključan je za otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije u pregovorima sa EU. Na stolu su četiri goruće teme - energetika, telekomunikacije, formiranje Zajednice srpskih opština i „Park mira“ na mostu koji spaja severnu i južnu Mitrovicu.

Na stolu su četiri goruće teme - energetika, telekomunikacije, formiranje Zajednice srpskih opština i „Park mira“ u Mitrovici

Na stolu su četiri goruće teme - energetika, telekomunikacije, formiranje Zajednice srpskih opština i „Park mira“ u Mitrovici

Naš izvor, blizak srpskom pregovaračkom timu, kaže da je lopta prvenstveno na strani Prištine.


- Srpska strana ispunila je svoje obaveze i sada se očekuje da ona strana koja je manje ispunila Briselski sporazum bude otvorenija za kompromise. Problem predstavlja to što jedno potpisuju i obećavaju u Briselu, a drugo sprovode na terenu - kaže naš sagovornik.

Posebnu težinu na razgovore baca tempirano hapšenje Ramuša Haradinaja, koje je na nož dočekano u Prištini.
Premijer Vučić izjavio je da dogovor zavisi od rešenja koja će biti predložena, a da će razgovori o sve četiri teme biti „izuzetno teški“.

- Ne mogu da kažem da li ćemo postići dogovor ili ne, to zavisi od rešenja koja će biti predložena. Biće to težak dan, ali verujem da ćemo doći sa dobrim rezultatima. Mi ćemo se u Briselu boriti za nacionalne interese, celu Srbiju i kosovsko-metohijskih Srba. Od pregovora zavisi brzina otvaranja poglavlja, ali i investiciona i ekonomska klima, jer je stvaranje političke stabilnosti i sigurnosti najvažniji uslov za ekonomski prosperitet - rekao je on.

Telekomunikacije


Kosovo traži svoj pozivni broj, koji bi bio 383. Međutim, pošto Kosovo nije međunarodno priznata država i članica UN-a, ono može dobiti telefonski pozivni broj jedno ako se s tim saglasi Srbija i ako Srbija to zatraži od Međunarodne unije za telekomunikacije. Naša strana je spremna da pristane da Kosovo dobije svoj pozivni broj, ali Srbija treba da bude vlasnik tog broja. Prištinska strana, međutim, traži da se taj broj ka ostatku Srbije naplaćuje kao roming i pozivi tretiraju kao međunarodni, dok naša strana insistira da se tarifira kao lokalni međugradski poziv. Takođe, na stolu će se naći predlog da „Telekom“ dobije licencu za rad na čitavom KiM (ne samo na severu), kao operater za fiksnu i mobilnu telefoniju, kao i da „Telekom“ registruje ćerku firmu na KiM prema zakonima važećim u pokrajini. Prištinska strana ima problem, jer se Briselskim sporazumom obavezala na to, dok je dvoma svojim operaterima garantovala da neće uvoditi trećeg.


Energetika


Srbija traži da ćerka firma EPS-a bude osnovana na KiM, a bavila bi se prodajom i distribucijom struje, da ne bi srpske opštine zavisile od prištinskih vlasti. Takođe, Priština traži hidroenergetske potencijale Valač i Gazivode, što je za srpsku stranu neprihvatjivo i crvena je linija, preko koje se neće preći. Priština je turskim kompanijama predala svoje potencijale na upravljanje i sad traži vlasništvo nad ovim dobrima. Razgovaraće se i o naplati struje.


„Park mira“


Prištinska strana traži da se ukloni „Park mira“, koji se umesto nekadašnjih barikada nalazi na mostu koji spaja severnu i južnu Mitrovicu. Srpska strana ne pristaje, jer to predstavlja bezbednosni rizik za Srbe u Kosovskoj Mitrovici i taj prostor predstavlja veliku sigurnost za naše građane, jer most vodi direktno u srce naše najveće opštine na severu. Mi tražimo da tuda ne prolazi putnički saobraćaj, most je otvoren za pešake, a pored postoje još dva mosta koja su otvorena za vozila.


ZSO


Ovo je jedno od najvažnijih pitanja za Srbiju. Formiranje Zajednice srpskih opština predviđeno je još Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali prištinska strana i dalje opstruiše njeno formiranje. Naime, oni pokušavaju da smanje nadležnosti ZSO date Briselskim sporazumom i svedu je na nivo građanskog udruživanja, predstave to kao nevladinu organizaciju, dok je potpisanim sporazumom u šest tačaka predviđena autonomija u najznačajnijim društvenim oblastima - ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju i ima političku težinu. Planom implementacije Briselskog sporazuma predviđeno je da Kosovo prilagodi svoje propise, što je neophodno da bi ZSO zaživeo, a to još nije učinjeno.


Osiguranje vozila


Kako saznajemo, jedna od bočnih tema pregovora biće i naplata osiguranja za vozila koja prelaze administrativne prelaze koji se plaćaju od 20 do čak 50 evra. To otežava svakodnevno funkcionisanje, ali je problem što se Kosovo ne nalazi u sistemu zelene karte. Očekuje se dogovor osiguravajućih društava Prištine i Beograda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP