Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PODRŽIMO IH!

Dan osoba sa invaliditetom: Znate li koliko ih živi u Srbiji?

Autor: Tanjug | 03.12.2013 - 09:29:00h | Komentara: 0

Nizom manifestacija danas će u Srbiji biti obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom čiji je položaj unapređen, ali koje su i dalje diskriminisane, pre svega, zbog stereotipa i predrasuda društva.

Rani vojni invalidi

Osnovni problemi nezaposlenost i siromaštvo | Foto: Andrej Isaković

U Skupštini Srbije odbori za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije održaće sednicu sa tačkom dnevnog reda "Uklonimo prepreke, otvorimo vrata - uključenost za sve".

U parlamentu Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova organizuje javno slušanje na temu "Nacionalna implementacija preporuka CEDAW komiteta Ujedinjenih nacija i CAHVIO Konvencije Saveta Evrope", a pažnja će biti posvećena i ženama sa invaliditetom.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primiće u Gradskoj kući predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom, dok će poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i predstavnici stručne službe Poverenika posetiti Udruženje stanara Doma, institucije u kojoj žive osobe sa različitim telesnim invaliditetom u Beogradu.

Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad "Živimo zajedno" organizuje kreativnu akciju "Inkluzivne stvaralačke radionice povodom Dana osoba sa invaliditetom".

U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a njihovi osnovni problemi su siromaštvo, puna integracija na tržište rada i zapošljavanje, barijere...
''Republički zavod za statistiku nije izašao sa preciznim brojem, ali prema procenama koji su uzete na osnovu iskustava u većini zemalja EU, u Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, odnosno oko 10 odsto ukupnog stananovništva čine osobe sa invaliditetom", rekla je Tanjugu državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP