Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TAJNA TESLINE KRŠTENICE:

Danas će se saznati je li genije Srbin ili Hrvat

Autor: 24sata.hr | 30.01.2015 - 11:10:00h | Komentara: 10

Široj javnosti nikada nije pokazan dokument o krštenju Nikole Tesle u parohiji Smiljan iz 1856. godine, koji je rukom pisao njegov otac, kao ni molba za izdavanje pasoša. To su spisi koji će svetlost dana ugledati upravo danas.

Nikola Tesla

Nikola Tesla | Foto: RAS

U papirima iz tzv. Matice rođenih tačno je naveden dan i godina rođenja, iako su istoričari dovodili taj podatak dosad u sumnju. Nikola Tesla, piše u Matici rođenih, na svet je došao 28. juna 1856. godine po Julijanskom kalendaru ili 10. juna po Gregorijanskom. Kršten je već sutradan, a to je i logično s obzirom na to da mu je otac Milutin Tesla bio paroh. Dokument otkriva i da je ime Teslinog kuma Jovan Drenovac, koji je bio kraljevski kapetan austrijske mornarice, kao i da mu se majka zvala Georgina.

Na današnjoj izložbi biće predstavljena i molba za izdavanje pasoša naučniku koji je promenio čovečanstvo iz 1883. godine, a koja sadrži opis kako je izgledao. Uz molbu, tu je i dokument o dostavi pasoša kojim je tadašnje Predsedništvo kraljevske hrvatsko-slavonsko-dalmatinske zemaljske vlade poslalo u Gospić Teslin pasoš.
Nacionalnost i veroispovest
- Njegov značaj još nije dovoljno poznat javnosti i zato pozivamo sve na Noć muzeja u Hrvatski državni arhiv gde ćemo ih pokazati - rekla je zagrebačka arhivarka Anđelka Grubišić-Čabo. Tokom godina često se postavlja pitanje njegove nacionalnosti, ali, zanimljivo, u dokumentu iz Matice rođenih nema navedene nacionalnosti. To nije nelogično jer se u knjigama tada beležila samo veroispovest, a kod njega je navedeno da je istočnopravoslavne veroispovesti. U dokumentu koji razotkriva nimalo nevažne detalje iz Teslinog najranijeg života piše i da je mesto obitavanja Smiljan, i to kućni broj 227. Malo ličko mesto potpadalo je pod "kompaniju Medačka No. 9" i "Regimentu Lička No. 1".
Kako je stvarno izgledao Tesla
Nije imao ličnih karakteristika - belega, a usta su mu bila "razmerna". S druge strane, u molbi za izdavanje pasoša navedeni su i zanimljivi opisi Teslinog lika. Godine 1883. zatražio je pasoš kako bi, piše u njegovoj molbi, mogao putovati u Francusku, Rusiju i Nemačku na dve godine.
U ličnom opisu navedeno je da je neoženjen, pismen i da radi kao "telefonski vježbenik". Stas su mu opisali kao velik, lice kao “podugo”, kosa i oči su mu crne, a usta su isprva opisali kao pravilna, da bi tu reč precrtali i ispravili u “razmerna”, nos šiljast, a ličnih belega nema. U toj molbi takođe je navedena vera - “istočnogrčka”, a to bi danas bio ekvivalent pravoslavnoj veri.
Večita dilema: Srbin ili Hrvat
Ali uprkos tome što nacija nigde nije navedena, Nikola Tesla je u svom ličnom dnevniku otkrio da ne samo da je rođen u Hrvatskoj, nego i da u njegovim "žilama teče hrvatska krv".
"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoleću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, takođe su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjeda stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio oficir u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota", otkrio je naučnik u svom dnevniku koji je izučavala profesorka Ljubica Štefan.

Na čemu je učio matematiku
Budući izumitelj svetske slave krenuo je u nemačku osnovnu školu u Smiljanu, a završio ju je u Gospiću. Nakon toga upisao je realnu gimnaziju u Rakovcu kraj Karlovca. U njoj i danas čuvaju predmete na kojima je učio najgenijalniji um. Karlovačka gimnazija već neko vreme brižno restaurira i konzervira nastavna pomagala stara i više od 150 godina. S obzirom da je Nikola Tesla 1870. upisao njihovu školu, verovatno je odrastao uz neka od učila koja su danas na jednom mestu skupljena iz tri karlovačke škole. A nakupilo se više od hiljadu predmeta iz biologije, botanike, geografije, fizike i matematike.
Učila za fiziku, napravljena od mermera, mesinga i mahagonija, i danas koriste u nastavi. A maštu zagolica i to da su neki od tih predmeta iz vremena kad je u istim školskim klupama sedeo i Tesla koji je u sedmom razredu dobio pohvalnicu iz istorije ali i ukor iz matematike. Na kraju je i matematiku završio sa odličnim.
Između retkih stvari za koje se sigurno zna da ih je Tesla gledao je kostur pravog čoveka iz 1872. godine. U školi revnosno rade na slaganju i restauriranju tih predmeta koje će izložiti u prvom muzeju u školi, a neki predmeti već danas imaju status kulturne baštine.
Voleo ptice i knjige
Nakon škole Tesla je proučavao ptice. Ljubav prema pticama pratiće ga čitav život. Obožavao je i da čita. U vreme puberteta voleo je da se karta, ali tako zarađeni novac nikad nije nosio kući, nego ga je poklanjao onima kojima je bio potrebniji. Nakon završetka gimnazije dve godine se nije školovao. Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da nastavi tradiciju i postane sveštenik. On se tome snažno protivio, otac je na kraju popustio pa se upisao na studije tehničkih nauka u Gracu. Kasnije je i u Pragu studirao tehniku.
Volterova dela učio je napamet. Tokom studija upoznao se s Volterovim delima pa je odlučio da pročita sve što je ovaj napisao. Navodno je naučio sva njegova dela napamet. Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone u kućama. I tako iduće dve godine...
U Njujork sa 4 centa u džepu
Neko vreme radio je kao inženjer Telefonskog društva u Budimpešti. Nakon Budimpešte počeo je da radi u Edisonovoj kompaniji (Continental Edison Company) u Parizu. Bio je impresioniran njegovim umom do te mere da je silno želeo da radi lično s, kako je tada mislio, najvećim živim genijalcem Edisonom.
Godine 1884. odlazi u Njujork. U džepu je imao četiri centa, nekoliko vlastitih pesama i nacrte za leteću mašinu. Imao je i preporuku Edisonovog saradnika Čarlsa Bačelora, u kojoj je pisalo: “Gospodine Edisone, poznajem dva velika čoveka. Jedan ste vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama”. Te reči su definitivno promenile život oba genija.
Ekscentrik i naučnik: Odbio da primi Nobelovu nagradu
Edison ga je zaposlio u svojoj kompaniji, ali dva velika uma nikako nisu mogla da se slože u načinu rada, što je vodilo konstantnom sukobu. Tesla je prekinuo rad sa Edisonom kad ga je ovaj uvredio zbog načina rada. Zatim je osnovao vlastitu kompaniju - Tesla Electric Light & Manufacturing. Njegovi najveći izumi su višefazni sistem izmeničnih struja i obrtno magnetno polje.
 
Tesla je jedan od stvaralaca modernog sveta sa svojim izumima koji se koriste na području tehnologija radara, interneta, daljinskog upravljanja, prenosa informacija, sistema navigacije, električnog automobila, provodnika... U čast stogodišnjice njegovog rođenja Međunarodna elektrokomisija nazvala je njegovim imenom jedinicu magnetne indukcije Tesla. Enciklopedija Britanika svrstala ga je među deset najvažnijih ljudi u svetskoj istoriji, a brojne kompanije, pa i hrvatski Erikson, nose njegovo ime. Ekscentričan i posvećen samo nauci, 1912. odbio je da primi Nobelovu nagradu iz fizike jer je tvrdio da njegov saprimalac Tomas Alva Edison nije pravi naučnik.
Misteriozna smrt u hotelu
Preminuo je u Njujorku 7. januara 1943. u 87. godini siromašan i sam. Posle njegove smrti kovčezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i druge počasti, kao i njegove laboratorijske beleške, zapečaćeni su. Neko vreme nalazili su se u vlasništvu Teslinog rođaka i jedinog naslednika Save Kosanovića. On je kasnije svoje tako stečeno nasledstvo poklonio Beogradu, a u svrhu osnivanja muzeja Nikole Tesle.
 

Tagovi:

Poslednji komentari
  • d. Vreme: 30.01.2015 12:34h

    TESLA JE SRBIN, SIN SRPSKOG SVESTENIKA, I RODJEN JE U AUSTROUGARSKOJ. HRVATSKA TADA NIJE POSTOJALA.

  • Драгомир Vreme: 30.01.2015 12:49h

    Не постоји нација ХРВАТИ!То су покатоличени срби што добровољно а у највећој мери на силу?Говоре српским језиком јер Свецки институт за језике није им признао ,,хрватски језик,, као самосталан!Да ли је Никола Тесла србин или хрват сада вам је јасно.Не може он да буде припадник непостојеће нације! ПС.Ретко ко зна да је Тесла био веома љут на Гаврила Принципа који је потпуно непотребно убио Фердинанда и његову супругу!Тај чин је нанео српском народу страховите штете

  • hrvat.malo.sutra Vreme: 30.01.2015 14:43h

    HA HA HA !!!!!!

  • Vlada Vreme: 30.01.2015 16:37h

    Vidite samo koliko je Tesli skoncalo u Jasenovcu I drugim logorima. Srbiin, rodjen u Austrougarskoj, na teritoriji danasnje Hrvatske..

  • aVe Vreme: 30.01.2015 16:59h

    A zar ne bi bilo prostije da se poreklo dokaže DNK analizom...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP