Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GODIŠNJICA

Danas je 7 godina od smrti Slobodana Miloševića

Autor: FoNet | 11.03.2013 - 09:46:00h | Komentara: 11

Bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je pre sedam godina, 11. marta 2006. godine, u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja za ratne zločine na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BIH).

Milošević je umro od infarkta u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Slobodan Milošević, fan Hemingveja

Slobodan Milošević | Foto: AP

Politički uspon Miloševića počeo je njegovim govorom 28. juna 1989.godine na Gazimestanu na proslavi 600 godina Kosovske bitke, kao i 8.sednicom CK SK Srbije, na kojoj se obračunao sa Ivanom Stambolićem.
Smatra se glavnim unutrašnjim političkim protagonistom raspada SFRJ i ratova u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, zajedno sa predsednicima tih bivših jugoslovenskih republika, ali i sukoba na Kosovu, koji je 1999.godine završen NATO bombardovanjem SR Jugoslavije.
U toku NATO bombardovanja optužen je pred Haškim tribunalom za zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.
Bio je neprikosnoveni lider Socijalističke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, kao i predsednik SR Jugoslavije.
Desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. pobedom kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ.
Posle pobede DOS na izborima 24. septembra 2000. godine,
SPS i njen lider su, ne želeći da priznaju izborni poraz, izazvali postizbornu krizu koja je zapretila građanskim ratom u Srbiji.

Mira i Marko Miilošević

Mira i Marko Miilošević | Foto: Reuters

Kriza je okončana 5. oktobra, posle masovnih demonstracija širom Srbije, koje su kulminirale u Beogradu ispred tadašnje Skupštine SR Jugoslavije.
Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest meseci pošto je okončana njegova vladavina.
Vlada Zorana Đinđića izručila ga je Hagu 28. juna 2001. godine, gde mu je suđeno za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.
Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je zemlju 23. februara 2003. godine, dok je njegov sin Marko otišao odmah pošto je Milošević 5. oktobra 2000. godine bio prinuđen da prizna poraz na izborima za predsednika SR Jugoslavije.
Oboje danas žive u Rusiji, a ćerka Marija u Crnoj Gori.
Poslednji komentari
  • Dada Vreme: 11.03.2013 10:12h

    Slava ti predsedniče! Bila sam protivnik Vas i Vaše politike, ali kada vidimo šta rade svi redom posle Vas,onda slobodno mogu da zaključim da ste vi bili dobar i iskren državnik-patriota.

  • Pistaljka Vreme: 11.03.2013 11:15h

    Nikada nisam bio pristalica Slobodana Milosevica, ali je kao bivsi predsednik Srbije sigurno zasluzio da mu se godisnjica smrti obelezi. Jer mi vazimo za narod koji ima osecaj za tugom i radoscu. Ali kada pogledamo stampu vidi se drasticna razlika izmedju obelezavanja smrti Milosevica i Djinidjica.

  • Marija T. Vreme: 11.03.2013 11:15h

    Istina mora da izadje na videlo i ona izlazi! Ne raduje me sta Ti sada i oni koji su Te pljuvali kazu da si bio bolji od ovih danas.Mogli su to da znaju i pre.Tvoji protivnici sada kazu da si branio Srbiju i srpski narod u Hagu i to je jedna od istina koja izbija na povrsinu.Bice toga jos i o Tebi ali i o onima koji su te tako necasno isporucili Hagu i onim neljudima u tom sudu.Pravda je spora ali dostizna.Pocivaj u miru, predsednice!

  • slavko Vreme: 11.03.2013 11:17h

    Bio si i ostao jedan od retkih srpskih političara koji je državnik,pošto su ovi posle tebe skoro svi politikanti sa izuzetkom Koštunice i Nikolića koji imaju neke osobine izgradjenih političara.Hvala ti za stvaranje Republike Srpske i rezolucije 1244 o Kosovu i Metohiji, koje teško da sačuvaju ovi politikanti tipa Dačića.

  • Dane3 Vreme: 11.03.2013 12:30h

    Slava ti ostaces uvjek u srcima Srpskih patriota a ne ovih danasnjih brankovica

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP