Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODALI POČAST

Danas je Međunarodni dan
sećanja na Holokaust

Autor: Fonet | 27.01.2013 - 15:06:00h | Komentara: 0

Državna delegacija Srbije koju je predvodio predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, uz visoke državne počasti položila je danas vence u spomen kompleksu Staro sajmište u Beogradu i odala poštu žrtvama Holokausta u Drugom svetskom ratu povodom 27. januara - Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

"Žrtve holokausta i logori smrti su strašna istina o najdubljem padu čovečanstva, simboli zločina nad milionima ljudi i jedan od najmračnijih perioda u istoriji čovečanstva", rekao je Stefanović na centralnoj komemorativnoj ceremoniji, u organizaciji Vlade Srbije.
On je poručio da monstruozni plan uništenja celog jevrejskog naroda, ali i pripadnika drugih naroda, obavezuje da stalno obrazujemo mlade generacije i ističemo različitosti u nadi da se takvo zlo nikad ponovi.

Odali poštu žrtvama

Odata pošta žrtvama Holokausta | Foto: FoNet

"Danas se sa velikom tugom sećamo žrtava logora i ovih strašnih mesta, koje su izgubile živote u Drugom svetskom ratu, Aušvica, Treblinka, Jasenovca, žrtava u Novom Sadu, Jajincima i Starom sajmištu", dodao je Stefanović.
Uz poziv na pamćenje, Stefanović je naglasio da se od zaborava moraju sačuvati i zločini nad Srbima u Drugom svetskom ratu, masovna pogubljenja, prisilna pokrštavanja.
Duboko saosećamo sa jevrejskim narodom i razumemo njihovu patnju, naglasio je on i ovaj Dan mora biti poziv na pamćenje, jer su mnogi brut zločini ostali bez kazne, pokajanja i obeležja.
On je izrazio uverenje da će sećanje obavezati nove generacije da se suprotstavljaju predrasudama, rasizmu, šovinizmu, antisemitizmu i iracionalnoj mržnji i poručio:

Prisustvovao obeležavanju Međunarodnog dana Holokausta

Prisustvovali obeležavanju Međunarodnog dana Holokausta:Nebojša Stefanović i Aleksandar Antić | Foto: FoNet

"želimo bolji svet, bolje budu i pomirenja u kojem nikad više neće biti žrtava, kao u Holokaustu".
Na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svestkom ratu koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu venac je položio u ime Grada Beograda predsednik Skupštine Grada Aleksandar Antić.
On je novinarima izjavio da se danas s ponosom može reći da u Srbiji i Beogradu nema antisemitizma i da nisu ugrožena bilo koja ljudska, rasna, niti verska prava i slobode.
Prema njegovim rečima, Grad Beograd je odlučan da nastavi izgradnju Memorijalnog kompleksa Staro sajmište i predložiće donošenje zakona, koji će omogućiti izgradnju tog centra.
Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora, predstavnici jevrejske zajednice Srbije, romske zajednice, ambasador Izraela Jozef
Levi i drugi članovi diplomatskog kora.
Umetnički program pod nazivom "Sećajte se narodi sveta" u realizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, vodili glumci Milena Vasić i Tanasije Uzunović.
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine
Ujedinjenih nacija u znak sećanja na dan kada je 1945. oslobođen Aušvic Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Drugi svetski rat odneo je živote više od šest miliona
Jevreja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP